VERSLAG: Bevrijdingspop Haarlem 2009

VERSLAG:

12

De middag

Bevrijdingspop Haarlem trekt zoals gewoonlijk weer een groot blik artiesten open. Jaarlijks reizen grote nationale en internationale artiesten af naar Haarlem voor een optreden. Opkomend of al gevestigd; diversiteit genoeg dit jaar. De bezoekers weten het festival ook te vinden. Niet minder dan 150 duizend mensen weten het terrein vandaag te vinden. Voor dat zij kunnen genieten van diverse optredens moet eerst de security verschalkt worden. We vieren vandaag misschien onze vrijheid, glas, blik, drinken en eten is niet toegestaan. Een vervelende paradox. Dankzij het sterke programma dit jaar zijn we dat gelukkig snel weer vergeten.

The Asteroids Galaxy Tour was een grote hit op London Calling een week eerder (zie hier onze recensie daarvan). Vandaag mogen ze zich bewijzen voor een wat groter publiek. Het is duidelijk dat de band een kleinere setting gewend is. Het geluid staat bijzonder slecht afgesteld. De muziek komt niet helemaal goed over en zangeres Mette Lindberg danst een beetje onwennig over het grote podium. Gelukkig wordt het geluid snel beter en staat Haarlem van voor tot achter te swingen. Dankzij de saxofoon, trompet en de heerlijk vrouwelijke zang knalt de band ineens van het podium af. Het grootste deel van debuutalbum Fruit komt langs, en belooft veel goeds in de toekomst.

De regen doet niets af aan de enorme belangstelling voor Guus Meeuwis. De Brabantse volksheld krijgt het veld helemaal vol. Nummers als 'Brabant' en 'Per Spoor' worden keihard meegebruld. De wolken houden het inmiddels niet meer, met als gevolg een flinke regenbui. Het merendeel van de bezoekers lijkt echter een paraplu meegenomen te hebben, iets waar Guus dankbaar gebruik van maakt. Door de bezoekers allerlei fratsen met de paraplu uit te laten halen, heeft iedereen toch nog plezier van de regen. Het is jammer dat Guus veel onbekende nummers speelt. Op een gratis festival komen de mensen natuurlijk voor de hits. Na een set waarin veel onbekende nummers afgewisseld worden met wat hits mag de zanger zelfs terugkomen voor een toegift. Nog één keer geeft Haarlem alles dat ze heeft.

Voor veel mensen waarschijnlijk een nietszeggende naam, maar daarom niet minder boeiend. Seth Lakeman, voorheen zanger van The Lakeman Brothers doet het alweer een tijd op eigen houtje. Zijn debuutplaat werd zelfs genomineerd voor een Mercury Prize. De potentie is er dus wel. Seth weet bijzonder goed te overtuigen, zo alleen op het podium. Zijn vrolijke folknummers blijven boeien. Hij is goed bij stem vandaag en Seth is dan ook een aangename afwisseling op de affiche vandaag.

12
 
festival logo

HIGHLANDS FESTIVAL 2009Waar Blues en rock samenkomen, dat is het Highlands festival. Niet alleen was...

festival logo

VLAAMSE REUZEN HOLLANDSE LEEUWEN 2009 Onlangs was het Vlaamse Reuzen Hollandse Leeuwen festival in 013. Een avond...