VERSLAG: Roskilde 2009

Festivalinfo was aanwezig op Roskilde Festival 2009 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 207 foto's.

VERSLAG:

1234

Dag 2

Faith No More is terug en dat zullen we weten ook. De band neemt de reünie met een dikke korrel zout en vindt het ook leuk om zichzelf op de hak te nemen, zo blijkt. Zo begint de show met een wel heel gelikte versie van de Peaches & Herb-hit ‘Reunited’. Mike Patton is nog steeds een fantastische zanger en een ontzettend charismatische en zeer geestige frontman. “You look a lot better than you did twelve years ago”, zo herinnert hij zich zijn toenmalige publiek. “You smell better too!” Deze band is duidelijk weer bijeen gekomen omdat de leden het leuk vinden om op te treden, dat is duidelijk aan de mannen af te zien. Wat een plezier straalt er van Faith No More af! Behalve de voor de hand liggende covers ‘Easy’ (Commodores) en ‘War Pig’ (Black Sabbath), speelt Faith No More ook een stukje uit Lady Gaga’s ‘Pokerface’ en ‘I Started A Joke’ van de Bee Gees, waarbij Patton het vibrato van Barry Gibb aardig evenaart. En ‘Epic’ blijft natuurlijk een klassieker, waar menige nu-metalband zijn leest op geschoeid heeft. Mogelijk de meest geslaagde reünie van het jaar.

Het is vandaag een dag van krachtpatsers op Roskilde. De grote namen vliegen je om je oren, maar slechts weinig bands zijn zo in topvorm als Oasis. De broertjes Gallagher zijn vooral opvallend vriendelijk. Ieder nummer wordt opgedragen aan iemand uit het publiek, variërend van “the two girls over there” en “you with the flag” tot “the person the furthest away from the stage”. Liam Gallagher staat in zijn typische houding; hoofd omhoog gericht, zijn ogen naar de microfoon starend, handen op de rug en gekleed in een soort hobbezak. Broer Noel is eigenlijk de betere zanger, dat blijkt ook nu weer. Wat zijn die kwajongens braaf vandaag! De setlist is fenomenaal met ultieme Oasis-songs als ‘Roll With It’, ‘Lyla’, ‘Whatever’, ‘The Masterplan’, ‘Champagne Supernova’, ‘Live Forever’, ‘Don’t Look Back In Anger’ en natuurlijk ‘Wonderwall’. Liam draagt ‘Live Forever’ op aan de mensen die in 2000 omkwamen op Roskilde tijdens het optreden van Pearl Jam. De afsluiter, zoals altijd, is ‘I Am The Wallrus’ van The Beatles.

Het is heel maf als je je bedenkt dat Grace Jones alweer 61 jaar oud is. Zeker wanneer je haar ziet. Simpelweg omdat ze er nog exact zo uitziet als dertig jaar geleden! Ook vocaal en fysiek is het totaal niet aan Jones af te zien dat ze al bijna bejaard is. Nog altijd gehuld in een strak, zwart leren pakje presenteert Jones zichzelf als een burleske nachtclubzangeres, draaiend om een paal en wild met haar heupen wiegend. Daarmee zet ze haar hits ‘Pull Up To The Bumper’, ‘Slave To The Rhythm’ en ‘Love Is The Drug’ meteen in de juiste context. In deze setting past ook haar versie van ‘La Vie En Rose’ heel mooi. Het publiek, toch vooral jongeren, valt nog steeds voor de charmes van Jones en ze zoekt – letterlijk – contact met het publiek. Vooral wanneer ze op iemands schouders door de menigte wordt gedragen met een hoge hoed op levert dat een prachtig plaatje op. Het is ongelofelijk dat de Arena-tent zoveel charisma aankan. Om nog maar te zwijgen over de hoeveelheid hoeden en maskers die Jones draagt tijdens de show. Van veel populaire zangeressen zijn er copycats, maar Grace Jones is werkelijk uniek.

Twee andere grootmachten op deze dag Roskilde zijn Nine Inch Nails en Nick Cave and The Bad Seeds. Beide spelen onverschrokken, hard en meedogenloos. Op hun eigen manier uiteraard. De zielenroerselen van Nick Cave worden vormgegeven door lompe gitaarpartijen en ijzig, vals klinkend gezang. Trent Reznor van Nine Inch Nails is een veel betere zanger dan Cave en hij lijkt alles te geven. Vooral het hardere werk van Reznor en consorten komt aan bod, waaronder ‘March Of The Pigs’ en ‘Burn’. Ook een tweetal covers; ‘Metal’ van Gary Numan en ‘I’m Afraid Of Americans’ van David Bowie. Nine Inch Nails sluit af met het emotionele ‘Hurt’.

De warme tweede festivaldag krijgt een dampend einde met de show van het Noorse duo Röyksopp. Halverwege de set lijkt Röyksopp echter oververhit en valt de electroband terug op meer gezapig, vocaal werk, waaronder een net iets te slome versie van ‘What Else There Is?’. Maar met prima uitvoeringen van ‘Eple’, ‘Poor Leno’, ‘Happy Up Here’ en ‘Remind Me’ wordt het toch nog een puike show. Toch mist het visuele aspect bij deze liveshow van Röyksopp en wie de videoclipjes kent weet dat dit een grote zonde is.

1234

FOTOGRAFIE: Christiaan Westgeest  

123456789101112131415161718
Wolves In The Throne Room foto Roskilde 2009 Wolves In The Throne Room foto Roskilde 2009 Wolves In The Throne Room foto Roskilde 2009 Wolves In The Throne Room foto Roskilde 2009 First Aid Kit foto Roskilde 2009 First Aid Kit foto Roskilde 2009 First Aid Kit foto Roskilde 2009 First Aid Kit foto Roskilde 2009 Fleet Foxes foto Roskilde 2009 Fleet Foxes foto Roskilde 2009 Fleet Foxes foto Roskilde 2009 Fleet Foxes foto Roskilde 2009
 
123456789101112131415161718
 
festival logo

TMF AWARDS FESTIVAL 2009Muziekzender TMF heeft het aangedurfd haar jaarlijkse trofeënfestijn over een...

festival logo

ROCK WERCHTER 2009 Rock Werchter wint de laatste jaren telkens de prijs voor beste Europese...