VERSLAG: Exit 2009

Festivalinfo was aanwezig op Exit Festival 2009 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 70 foto's.

VERSLAG:

1234

deel 2/4

Over het optreden van de Canadese hardcoreband Fucked Up zal nog lang worden nagepraat in Servië. Damian Abraham komt naar je toe deze zomer! Dat mag je letterlijk nemen. Om acht uur ’s avonds staat een kleine duizend man voor het hoofdpodium met open mond te kijken naar de capriolen van de zwaarlijvige, behaarde zanger, die binnen enkele nummers met een bebloede kop rond loopt en zich weer volop in de eerste rijen meldt. De Serviërs vinden het prachtig en gaan helemaal uit hun dak, tot groot plezier van Abraham. Als hij aan het eind van het optreden zelf opgetild wordt is het feest compleet en heeft hij het meest besproken optreden van de avond op zijn naam staan. De nationale tv, die elke dag verslag doet van het festival, staat er met de neus bovenop.

Een stuk minder verrassend is het optreden van de Manic Street Preachers. De Welshmen draaien hun traditionele festivalset af en openen direct met Motorcycle Emptiness, om met klassiekers als A Design For Life, You Love Us, Tsunami en You Stole The Sun From My Heart een gedegen, maar weinig verrassend optreden neer te zetten. Wél leuk: het moment dat zanger Bradfield het leed van de zachtjes neerdalende regen probeert te verzachten door een akoestisch en geïmproviseerd liedje te spelen. Zo gedegen als de Manics zijn, zo belegen, overbodig en totaal over hun hoogtepunt heen is Korn. Het weinige oude materiaal dat gespeeld wordt legt gelijk de zwakte van de nieuwere songs bloot: ze herkauwen hun oude riffs en voegen niets toe aan wat ze al eerder gedaan hebben. De urgentie en vernieuwing waar ze eerst voor stonden is totaal verdwenen. Die covers van Metallica’s One en Pink Floyds Another Brick In The Wall, waar elke subtiliteit en schoonheid uit verdwenen is, kennen we intussen ook al een jaar of 76. Over dat opsteken van je middelvinger tijdens het absolute dieptepunt Fuck That beginnen we maar niet eens. Misschien leuk als je 14 bent, maar zelfs dan zijn er toffere bands te bedenken.

Of DJ’s. Zo laten duizenden mensen zich meeslepen op de zweverige minimal van Gui Boratto, die een headlinespot in de Dance Area heeft gekregen. Volledig terecht en een goed moment om de nog steeds geregeld neerdalende regen en frisse windvlagen te vergeten, die op de heftige klanken die Richie Hawtin uit de speakers laat blazen gewoon de wolken uitgeschud worden. Het wordt al langzaam licht en de een groot deel van de ongeveer 50 Nederlanders die op Exit rondlopen hebben zich intussen verzameld voor het Fusion podium om zZz aan te moedigen. Die hebben het zwaar: om vier uur ’s nachts spelen op een verwaaid en regenachtig podium met apparatuur die plotseling niet werkt. Het duo heeft echter wel voor hetere vuren gestaan en met tracks als House Of Sin en Ecstasy weten ze het handjevol bezoekers toch nog warm te krijgen. Zolang je maar blijft bewegen, zoals bij het hoofdpodium. Het is intussen half zes en er staan nog duizenden mensen uit hun dak te gaan bij DJ MARKY. Wanneer hij het intussen modderige veld afsluit, begint Loco Dice net zijn set in de Dance Arena. Het is intussen volop daglicht en de vermoeidheid, halve liters Tuborg bier voor €1,70 en modder zorgen voor massale valpartijen die met veel gejoel worden begroet. Er is geen morgen op Exit, we gaan gewoon door.

Bijvoorbeeld door je te laten verrassen bij het Fusion podium, waar talloze bands in alle denkbare genres spelen (zo zien we een volslagen onbekende groep metalheads Ierse folkklassiekers ten beste geven) of om de hoek bij het reggaepodium loom onderuitzakken op Fatboys en dineren met een pizzapunt (2 euro). Ga de hoek om als je wilt headbangen bij bands als Comeback Kid en Walls Of Jericho, klim het podium op bij de salsaband die swingende Zuid-Amerikaanse klanken speelt op de latinostage, of meng je tussen de duizenden partygangers die zich als een kronkelende massa voor het Dance Arena podium begeven. Iedere muziekliefhebber heeft zijn eigen plek op het fort, en als je een omnivoor bent loop je gewoon heen en weer tussen de verschillende podia die her en der in, op en rond het fort zijn gebouwd.

1234

FOTOGRAFIE:

123456
 foto Exit 2009  foto Exit 2009  foto Exit 2009  foto Exit 2009  foto Exit 2009 Fucked Up foto Exit 2009 Fucked Up foto Exit 2009 Fucked Up foto Exit 2009 Fucked Up foto Exit 2009 Fucked Up foto Exit 2009  foto Exit 2009 Fucked Up foto Exit 2009
 
123456
 
festival logo

ZWARTE CROSS 2009Muziek, motorrijden en modderworstelen. Afgelopen weekend trokken 132.000...

festival logo

RAWK 2009 Rauwe, unieke, tijdloze muziek. Daar staat het Rawk Festival voor. 2 zalen...