VERSLAG: Pinkpop Classic 2009

Festivalinfo was aanwezig op Pinkpop Classic 2009 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 39 foto's.

VERSLAG: Marco Smeets  

12

Living Colour, Heather Nova, Sinéad O'Connor, The Simple Minds

We zijn beetje ingekakt van de vorige band en hopen dat de band Living Colour ons weer wat energie kan inblazen. En dat klopt inderdaad, de vier energierijke mannen geven een indrukwekkende performance met funky metal-achtige sound. Zoals bij 'Glamour Boys', 'Cult Of Personality' en hun grootste hit in Nederland 'Love Rears It's Ugly Head'. Na al dit oude werk maken ze natuurlijk ook nog even reclame voor hun nieuwe nog uit te brengen album, waardoor we 'Behind The Sun' krijgen te horen. Een goed optreden van begin tot het einde.

De volgende singer-songwriter heeft maar liefst drie keer eerder op dit terrein gestaan tijdens Pinkpop. "I'm a classic now?" vraagt ze aan het publiek, we hebben het over Heather Nova met haar gouden stem. Helaas begint de set nogal rommelig want geluidstechnisch is het blijkbaar niet in orde bij haar op het podium, gelukkig horen wij dit niet. Ze speelt een afwisselende set. Zo horen we ook 'Ride' begeleid met een cello van haar laatste album uit 2008 en het mooie rustige 'Paper Cup' uit 1998. Wanneer ze 'Island' speelt,een toch alweer vijftien jaar oud nummer, hypnotiseert ze het terrein met haar stem, we krijgen er kippenvel van. Op het podium is niet zo veel te beleven, maar met zo'n mooie zang hoeft dan dat ook weer niet. Voor herhaling vatbaar?

We zijn alweer bij het voorlaatste optreden beland van deze bloedhete dag. De Ierse zangeres Sinéad O'Connor staat op het podium, maar wel in een merkwaardige opstelling. Tenminste voor een festivalpodium dan. We kijken namelijk naar de zijkanten van de gitarist en de man achter zijn keyboard. Deze opstelling zal waarschijnlijk voor hun het beste uitpakken, maar als je voor 11.000 man in de openlucht speelt komt het nogal statisch over, zeker als niemand van zijn plek afkomt. Mocht je ook nog verwachten dat de nummers klinken zoals je thuis op je cd's hebt, helaas, dit is niet het geval. Het is voornamelijk een akoestische setlist geworden. Het publiek wordt er niet echt stil van en kletsen er lustig op los. Helaas vergeet ze tijdens 'Three Babies' ook nog even haar tekst.

Last but not least, The Simple Minds! Net als De Janse Bagge Bend waren ze ook op Pinkpop in 1983. "We are getting old" roept de zanger Jim Kerr. Daar heeft die wel gelijk in maar dat vinden we niet erg. Iedereen op het veld is namelijk ook ouder geworden. Naast de zanger zit ook de gitarist Charlie er vanaf de oprichting in 1977 erbij. Ondertussen is de avond al gevallen en dat geeft in combinatie met de lichtshow een gezellig sfeertje. We krijgen alles te horen wat we hoopte te horen, 'Promised You A Miracle', 'Mandela Day', 'Sanctify Yourself', 'Don't You', 'Waterfront' en natuurlijk 'Alive and Kicking'. Het publiek heeft het overduidelijk naar zijn zin, de handjes gaan vaak tot achterin het veld de lucht in. Wanneer het 22:00 is komt er nog een verassing achter het podium vliegen, een vallende meteoor! Aan de horizon zien we hem vallen voor slechts enkele seconden. Toch was dit niet het hoogte punt van Pinkpop Classic, dat blijft zonder twijfel The Simple Minds.

12

FOTOGRAFIE: Marco Smeets   Luuk Denekamp  

1234
De Janse Bagge Bend foto Pinkpop Classic 2009 De Janse Bagge Bend foto Pinkpop Classic 2009 De Janse Bagge Bend foto Pinkpop Classic 2009 De Janse Bagge Bend foto Pinkpop Classic 2009 De Janse Bagge Bend foto Pinkpop Classic 2009 De Janse Bagge Bend foto Pinkpop Classic 2009 De Janse Bagge Bend foto Pinkpop Classic 2009 Claw Boys Claw foto Pinkpop Classic 2009 Claw Boys Claw foto Pinkpop Classic 2009 Claw Boys Claw foto Pinkpop Classic 2009 Claw Boys Claw foto Pinkpop Classic 2009 Claw Boys Claw foto Pinkpop Classic 2009
 
1234
 
festival logo

SZIGET 2009Met bijna 400.000 bezoekers brak Sziget dit jaar zijn eigen record van...

festival logo

FEEST IN HET PARK 2009 Feest in het Park. De naam zegt het eigenlijk al. 4 dagen hele mooie...