VERSLAG: Lowlands 2009

Festivalinfo was aanwezig op Lowlands 2009 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 192 foto's.

VERSLAG:

123

Dag 3

Het is duidelijk een stuk koeler dan buiten de tent en Squarepusher is dan ook gehuld in een trainingsjasje met een vissershoedje op. De bassist weet aardig wat mensen te lokken met zijn speelse loopjes en wordt na een aantal nummers vergezeld door een drummer. Helaas is het nog redelijk vroeg in de middag, waardoor de visuals en het donkere geluid wat geproduceerd wordt niet echt overkomt. Er wordt veel werk van het laatste album Just A Souvenir gespeeld, maar op veel aanhang hoeft Squarepusher niet te rekenen. Zelfs niet als hij het publiek gebaart te juichen. In de Melkweg afgelopen jaar was het springen als een sardientje in blik, dus aan de muziek ligt het zeker niet. (KdJ)

Alle muziekstijlen kom je tegen op Lowlands en met Kitty, Daisy & Lewis in de Lima horen we zelfs rockabilly en Hawaiise muziek. Een link met Coldplay zou je niet zoeken maar ze zijn toch enige keren het voorprogramma geweest. Dat moet toch een enorm verschil voor hun zijn, vandaag staan ze namelijk op een van de kleinste podiums van Lowlands, de Lima. Dit broer- en zussentrio maakt muziek uit de jaren vijftig tot zeventig. De meiden hebben dus fel rode lippenstift en allemaal een ouderwetse vetkuif. Vreemd genoeg zijn ze nog jong ook, want de oudste is slechts 21 jaar en de jongste maar liefst 16 jaar. Hun ouders spelen ook mee in de band, maar dan als ondersteuning, want het zijn toch echt de twee meiden en de jongen die de show bepalen. Ze roteren bijna elk nummer zowel van instrument als plaats. Met zoveel passie en plezier spelen ze dat het vegertje van de drummer uit elkaar valt. Dit was een wel heel bijzonder optreden en zo verlaten we al swingend de Lima. (MS)

Het hele veld begint zich inmiddels richting de Alpha te begeven voor één van de grootste namen uit de hiphopwereld. Na een intro van een paar minuten komt Snoop Dogg het podium op onder luid gejuich. Met zijn bekende diamanten microfoon in de hand weet de rapper een uur lang de grootste hits voor te schotelen. 'P.I.M.P.', 'Sensual Seduction' en 'Drop It Like It's Hot' passeren allemaal de revue en zelfs op de heuvels naast de tent gaan overal de handen in de lucht. Uiteraard komen de bekende fuck the police, wiet en drank opmerkingen naar voren en als er een wietplant het podium op wordt gedragen is de hiphopper niet te beroerd hier even over te freestylen. Ik heb een hoop bekende rappers gezien en ook van Snoop Dogg had ik geen hoge verwachtingen, maar wat mij betreft is dit dé meevaller van Lowlands 2009. (KdJ)

"Dit is één van die namen waar je over een paar jaar over zegt dat je erbij was". Met deze woorden wordt Little Boots aangekondigd. Ik weet niet wie dit met zoveel trots zou durven zeggen, maar het is niet iets waar we over twee jaar in positieve zin over praten. Een bedroevend saai en slecht optreden met standaard popliedjes weten de India niet te bekoren. Zelden gaan er handen omhoog en ook aan het applaus is te merken dat weinig mensen hier op zitten te wachten. 'New In Town', de hitsingle, komt al vroeg in de set voorbij en met de andere nummers maakt het drietal nog minder indruk. (KdJ)

Een nieuw Brits bandje in de Charlie tent, Florence and the Machine. Het podium is knus aangekleed met rozen en vogelkooitjes. Zangeres Florence danst rondjes totdat ze er letterlijk bij neervalt. Met haar mooi stemmetje horen alle nummers van hun eerste album Lungs. Dit debuutalbum is slecht enkele maanden oud maar toch staat deze band al op de grotere festivals. Dat komt natuurlijk omdat alles klopt aan deze band; ze kan goed zingen, er zijn genoeg show elementen en ze speelt met het publiek. En het voornaamste, de nummers liggen makkelijk in het gehoor, zoals het krachtige (eigenlijk droevige) nummer 'Kiss With A Fist' of 'Hurricane Drunk'. Het zou mij niet verbazen als we deze band volgend jaar terug zien op de grotere festivals, maar dan op de grote podiums. (MS)

Baskery zijn de drie zussen Greta, Stella en Sunniva Bondesson uit Stockholm in Zweden. De meiden staan al ruim tien jaar op het podium maar Baskery bestaat pas sinds 2006. Daarvoor speelden ze met hun vader in de band The Slaptones. Tegenwoordig spelen ze vooral kill-billy en mud-country muziek. De Lima tent is goed gevuld met een breed uitlopend publiek. De vraag is of ze komen voor de muziekstijl of om de drie mooie blonde Zweedse meiden te bekijken. Wanneer de eerste noten vallen wordt meteen duidelijk wat de muziek van deze band zo sterkt maakt. De harmonie in de stemmen van de zussen is een genot om naar te luisteren. De banjo, contrabas en de akoestische gitaar maken samen met de harmonische stemmen van de zussen het hele sfeertje compleet. Vooral het nummer ‘Out-Of-Towner’ brengt ons in de country stemming en wij kunnen alleen maar roepen hii-haa!! (JvdB)

123

FOTOGRAFIE: Tim van Veen  

12345678910111213141516
Roosbeef foto Lowlands 2009 Roosbeef foto Lowlands 2009 Roosbeef foto Lowlands 2009 Roosbeef foto Lowlands 2009 White Lies foto Lowlands 2009 White Lies foto Lowlands 2009 White Lies foto Lowlands 2009  foto Lowlands 2009  foto Lowlands 2009 Delain foto Lowlands 2009 Delain foto Lowlands 2009 Delain foto Lowlands 2009
 
12345678910111213141516
 
festival logo

HUNTENPOP 2009De twintigste editie van Huntenpop werd dit jaar enkele kilometers verder dan...

festival logo

SZIGET 2009 Met bijna 400.000 bezoekers brak Sziget dit jaar zijn eigen record van...