VERSLAG: Rock Werchter 2011

Festivalinfo was aanwezig op Rock Werchter 2011 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 45 foto's.

VERSLAG: Jasper Wognum  

1234

Dag 3

Taylor Momsen kun je kennen van de tv serie Gossip Girl. Ze is nog een tiener en zingt in het bandje The Pretty Reckless. Op Werchter mag ze een half uurtje met haar groepje oudere mannen spelen. Het ziet er gemaakt gevaarlijk uit als rock act. Taylor draagt eigenlijk alleen grote laarsen en een Metallica t-shirt. ‘Kill ‘Em All’ wel te verstaan. Bij vrijwel elke beweging verschijnt haar zwarte slipje. Het zal je dochter zijn die haar ondubbelzinnige lied ‘Going Down’ staat uit te beelden.. Muzikaal staat het eveneens in de kinderschoenen.

Jenny And Johnny zijn een stuk volwassener, maar niet vies van een paar vunzige grappen en songteksten. De chemie tussen het koppel is ook voor het podium voelbaar. Hun degelijke popsongs laten de beide solocarrieres mooi samensmelten. Mocht het toch misgaan, dan kunnen we altijd nog genieten van Jonathan Rice solo, of Rilo Kiley, het bandje van Jenny Lewis.

Op de mainstage mag Bruno Mars de meisjesharten sneller doen kloppen. Nu ze zich voor het podium verzameld hebben blijken er naast Taylor Momsen nog veel meer tieners over de weide te huppelen. De band is verrassend goed en bovendien uitgerust met een blazerssectie. In de uptempo liedjes komen ze daarmee goed tot hun recht. De cover van Michael Jackson ‘s ‘Dirty Diana’ is een van de hoogtepunten. Daartegenover staan echter slappe ballades, met een hoog Boyz II Men gehalte. Hij is er groot mee geworden, maar het is geen festivalmuziek.

Eliot Paulina Sumner, bijgenaamd Coco, heeft het uitzonderlijke geluk dat haar vader Gordon heet. De muziek van haar band I Blame Coco doet dan ook sterk denken aan de vroege Sting. Of is dat suggestie? Uiterlijk zijn er in ieder geval overduidelijke gelijkenissen in haar kaaklijn en blik. Muzikaal is het allemaal dik in orde. Haar houding is alleen wat lomp, of stoer, maar in ieder geval weinig vrouwelijk. Leuk weetje: ze is geobsedeerd door het kopen van keyboards.

Het hoeft niet altijd hard of snel te zijn op het enorme hoofdpodium. Dat bewijst Elbow wederom. Met afstand het beste concert van de dag. Ingetogen, subtiel, innemend en vol emotie. Dat is knap midden op de dag in het volle licht en met een strijkkwartet op het podium. Zanger Guy Garvey vermaakt zich ondertussen kostelijk. Zwaaien en klappen is nog maar het begin, want Guy wil ook nog even de Mexican Wave proberen. Het lukt hem nog ook. "Are you still ok?" wordt bovendien de running gag van de dag. Een glorieuze overwinning.

Van Conor Oberst en zijn band Bright Eyes verwacht je ook een ingetogen optreden. Folksongs in de vroege avondzon terwijl je mijmerend over vervlogen tijden je ogen sluit, of zoiets. Wie daarvoor naar de tent gekomen is wordt verrast. Dit is een een heuse rockband. Wel erg leuk op een festival, doch tegen de verwachting in. Oberst heeft energie voor twee en laat een geheel nieuwe kant van zchzelf zien. Verrassend en goed.

Op het terrein wordt al de hele dag gespeculeerd over het optreden van Portishead. Kan dit wel op het grote podium, terwijl het nog licht is? Zangeres Beth Gibbons voelt zich er zichtbaar ongemakkelijk bij. Ze zegt zelf op bedrukte toon ”We should be in the dark”. Het voelt als een aarzelend optreden. Het applaus is lauw, maar de songs zijn nog altijd even sterk. Een abrupt einde aan het optreden wordt gevolgd door een opmerking in de microfoon van Beth. ”..Bit awkward for me..” Voor ons helaas ook..

De hoogste tijd om de lichamen los te schudden. Underworld heeft dat net niet uitgevonden, maar het scheelde weinig. In compacte maar sterke versies komen de bekende hits voorbij. Een feest van herkenning en een uitbundige marquee. Precies wat er nog ontbreekt aan deze dag.

Uit een staartje van Coldplay valt op te maken dat het ook op het grote veld tot een hoogtepunt is gekomen. Toegift ‘Every Teardrop Is A Waterfall’ komt live in ieder geval beter tot zijn recht dan de studioversie. Daar is verder geen lasershow of vuurwerk voor nodig.

1234

FOTOGRAFIE: Bart Heemskerk  

1234
White Lies foto Rock Werchter 2011 Aloe Blacc foto Rock Werchter 2011 Anouk foto Rock Werchter 2011 Chase & Status foto Rock Werchter 2011 The Chemical Brothers foto Rock Werchter 2011 Fleet Foxes foto Rock Werchter 2011 Goose foto Rock Werchter 2011 Grouplove foto Rock Werchter 2011 James Blake foto Rock Werchter 2011 ke$ha foto Rock Werchter 2011 Lissie foto Rock Werchter 2011 Mona foto Rock Werchter 2011
 
1234
 
festival logo

OPEN'ER FESTIVAL 2011Het Open'er Festival is in Polen al jaren een gevestigde naam. Niet voor...

festival logo

SUMMERJAM 2011 Het grootste reggaefestival van Europa vond alweer voor de 26e keer plaats in...