VERSLAG: Oerol 2013

Festivalinfo was aanwezig op Oerol Festival 2013 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 42 foto's.

VERSLAG:

Oerol 2013 op waddeneiland Terschelling

De 32e editie van Oerol doet het goed, ook in tijden van bezuinigingen. Het Friese festival weet jaarlijks meer publiek (en ook jongeren) aan te trekken. Het tiendaagse festival, een van de grootste locatietheaterfestivals in Europa, wordt gehouden op Terschelling en het gehele eiland is het festivalterrein. Met naast het festivalhart Westerkeyn en ‘het mooiste muziekpodium van Nederland’ het Groene Strand, zijn er nog zo’n zeventig plekken waar theater, dans, beeldende kunst en muziek uit binnen- en buitenland passeren.

De voorstellingen worden georganiseerd in bijvoorbeeld een zandafgraving, voetbalveld, duinmeertje, hotel, kerk, bos, cranberryschuur en een oude helihaven, waardoor het voor niet-eilandbewoners soms flink zoeken is naar de verschillende podiums. Met een gehuurde fiets, het eiland als podium, leuke voorstellingen en een heerlijk rustige sfeer is het cultuurfestival bijna een ontspannende vakantie. De opzet voelt veel vrijer dan een gemiddeld festival en is vergelijkbaar met De Parade. Ook is de opzet hetzelfde; de entree is goedkoop (en verplicht) en hierna stel je zelf een programma samen door voorstellingskaarten te kopen.

Het festival had in het verleden o.a. Cocorosie, Gogol Bordello, Babylon Circus en Villagers op het programma, maar doet het in 2013 met vooral Nederlandse muzieknamen: Spinvis, Freek de Jonge, Daily Bread, Janne Schra, Orlando, Mozes An The Firstborn en meer geven gratis en betaalde optredens op het waddeneiland. De meeste vrienden hebben echter de blazers van Broken Brass Ensemble gemaakt. De acht jonge Friese muzikanten duiken overal spontaan op met hun hitcovers, enthousiaste blazers en harde percussie.

Oerol is niet alleen een van de grootste open air cultuurfestivals ter wereld, maar ook een van de goedkoopste. Een eentreebandje is slechts 20 euro en hiermee kun je veel gratis voorstellingen zien, maar tel hierbij de treinreis, veerboot, camping/hotel, huurfiets en tien dagen uiteten en drinken op en ook de vele losse theaterkaartjes – gemiddeld 13 euro per voorstelling – en dan wordt het toch flink duurder. Een beetje sparen voor het festival is dan ook geen gek idee, maar het alsnog zeker waard.

Het locatiegerichte theaterfestival heeft op de 2014-editie bijna zeker komiek Eddie Izzard geprogrammeerd staan, zo bleek uit het programma College Tour. Het heeft hiermee meteen een prachtige headliner en publiekstrekker gestrikt. Wat in 1982 begon als straatfestijn is ondertussen uitgegroeid tot een spectaculair festival, waar ook de jonge Into The Great Wide Open-gangers zonder schaamte een kaartje voor kunnen komen. Ook wanneer je geen theaterfan bent is Oerol heerlijk uitrusten met veel spannende verrassingen, waarbij ook alle cafés en restaurants meedoen.

FOTOGRAFIE:

1234
Broken Brass foto Oerol 2013 Broken Brass foto Oerol 2013  foto Oerol 2013  foto Oerol 2013  foto Oerol 2013  foto Oerol 2013  foto Oerol 2013 Young Gangsters foto Oerol 2013 Young Gangsters foto Oerol 2013 Young Gangsters foto Oerol 2013 Orlando foto Oerol 2013  foto Oerol 2013
 
1234
 
festival logo

PINKPOP 2013 - VRIJDAGDe 44e editie Pinkpop is een feit. Het was weer een mooie dag met goede...

jeraonairvdweek2013

JERA ON AIR 2013 Festivalinfo trok naar Jera on Air voor een verslag in beeld. Dit jaar...