VERSLAG: Down The Rabbit Hole 2015 - Vrijdag

Naar het Down The Rabbit Hole 2015 - Zaterdag verslag

VERSLAG: Gracia Visscher  

Down The Rabbit Hole - Vrijdag

Het festival Down The Rabbit Hole is niet zomaar een festival; het is een ware vakantie! Aan het meer in het park De Groene Heuvels bij Beuningen maken festivalgangers van alle soorten en maten zich op voor een weekend ondergaan in de psychedelische sferen van Down The Rabbit Hole. En wat is de vrijdag een goed begin!

Een groot pluspunt aan het festivalterrein is de ruimte. Door de bijzondere Efteling-esque ingang kom je op grote velden langs een groot meer aan waar je heerlijk kan rondlopen zonder de drukte van bijvoorbeeld het moederfestival Lowlands. De tenten zijn goed verspreid en in het bos is van alles te ontdekken. Het kind in je loslaten is dan ook geen enkel probleem op Down The Rabbit Hole!

Aan de hand van Blaudzun, die spelend in een kooi de eerste bezoekers naar de ingang leidt, is het makkelijk om naar het eerste feestje te gaan die je ziet: 'Wilde Haren' van hiphop label Noah's Ark. Vorig jaar was het een van de verassingen op Down The Rabbit Hole maar dit jaar zijn ze luid en duidelijk aanwezig naast de Hotot tent. Flesjes Desperados gaan rond terwijl op de barbecue kip wordt gebakken. Als Kees de Koning achter de draaitafel verschijnt lijkt er geen houden meer aan. 'Wilde Haren' is een perfecte inleiding voor de rest van het weekend!

Het is inmiddels een festival must geworden: Oscar And The Wolf. De dag ervoor gaf hij nog een groots optreden weg bij de Belgische buren op Rock Werchter. Neemt hij het publiek op Down The Rabbit Hole ook mee?

Ja! De inmiddels bekende set van de act staat als een huis. Frontman Max geeft met zijn ronddraaiende en heupwiegende bewegingen het goede voorbeeld aan het publiek om vooral met de voetjes van de vloer te gaan. De set is sinds zijn verschijning in toen nog het kleine podium Charlie op Lowlands veranderd in een dansfestijn met lasers, lichteffecten en meer dance-elementen. Tijdens nummers als Strange Entity en afsluiter Princes gaat het dak eraf en zijn nu al festival klassiekers die de Charlie totaal ontstegen zijn. Ook het nieuwe nummer You're Mine wordt extra dance-ig ingezet om het publiek te geven wat het wil. Hoe vaak je de show ook ziet, Oscar And The Wolf blijft boeien.

Volgende op het programma is de producer Flying Lotus uit Los Angeles. Sommige mensen staan een beetje verloren in de tent. ''Ik was liever na Damien Rice hierop los gegaan.'' Tussen Oscar And The Wolf en de wat meer singer-songwriter acts als Ryan Adams en Damien Rice brengt Flying Lotus wel een hele diepe feest mood met zich mee.

De meeste mensen lijken prima te kunnen schakelen want het dak gaat er al snel af in de Teddy Widder tent. De hypnotiserende visuals werken verslavend en laten je voelen alsof je in een club staat rond een uurtje of 4 in de nacht. De perfecte setting voor deze diepe bass en dromerige stijl waar de producer bekend om staat. Het enige nadeel: de visuals blijven een groot deel van de set een muur tussen Flying Lotus en het publiek waardoor contact een beetje uitblijft.

De Hotot tent lijkt niet erg gevuld voor de Amerikaanse country- en rockartiest Ryan Adamsmaar dat er liefhebbers staan is wel duidelijk. Toch lijkt de countryrock niet erg aan te slaan bij het grote publiek. Groepjes uit het publiek gaan het feest ergens anders opzoeken terwijl de die-hard fans juichen en meegaan in de sfeer van klassiekers als 'Oh My Sweet Carolina'. Toch zorgt Ryan Adams eigenlijk een beetje voor een mweh momentje op de vrijdag. Ondertussen lijken de Damien Rice fanaten hun kans af te wachten buiten de tent: die plek vooraan moet bemachtigd worden.

En dan is het eindelijk tijd. Het optreden waar menig Down The Rabbit Hole bezoeker al een tijd naar uit keek. Voordat de Ierse singer-songwriter het optreden opstapt wordt het publiek nog op het hart gedrukt vooral mee te gaan in het intieme aspect van het optreden. De fans voorin negeren het en houden hun camera's en telefoon gereed voor die ene Intagram foto, het publiek achterin blijkt het vooral gewoon heel gezellig te vinden in de tent en kletsen erop los.

Het optreden van Damien Rice is hoe dan ook indrukwekkend. Met een single licht spot op hem en zijn gitaar is hij de koning van het eenvoudige; gevoelige nummers overbrengen met alleen een stem en gitaar. Zelfs de niet zo'n grote Rice fan kan hier respect voor opbrengen.

Na de grote afsluiter van de vrijdag heeft het weer genoeg rekening met het publiek gehouden. Onweer en regenbuien slaan toe. Het nachtprogramma laten we even voor wat het is terwijl veel publiek zich naar de camping terug trekt. Hier en daar wordt er naakt gezwommen, hier en daar wordt er gekotst. Een hele fijne eerste dag in de Down The Rabbit Hole wereld.

FOTOGRAFIE: Thomas Geurts  

Blaudzun foto Down The Rabbit Hole 2015 - Vrijdag Blaudzun foto Down The Rabbit Hole 2015 - Vrijdag Oscar And The Wolf foto Down The Rabbit Hole 2015 - Vrijdag Oscar And The Wolf foto Down The Rabbit Hole 2015 - Vrijdag Ryan Adams foto Down The Rabbit Hole 2015 - Vrijdag Ryan Adams foto Down The Rabbit Hole 2015 - Vrijdag
 
 
festival logo

DOWN THE RABBIT HOLE 2015 - ZATERDAGDe tweede dag van Down The Rabbit Hole is er één van muziek. Hele toffe...

festival logo

FESTIVAL MUNDIAL 2015 Festivalinfo was dit weekend op Festival Mundial in Tilburg. Bekijk het...