VERSLAG: Encore Festival 2017

VERSLAG: Jochem Boom  

Energiek en zwoel Encore pakt NDSM-werf in

De in Nederland nog vrij onbekende zangeres Ray Blk profiteert in ieder geval van de opzet. Ze opent niet voor een holle lege zaal, maar voor een rustig vollopende en zonnige helling. De Londense moet het niet hebben van een unieke stem, maar staat wel natuurlijk en zelfverzekerd op het podium. Ze heeft een half uur om de dag in te leiden, maar dat lukt nog niet op uitsluitend eigen materiaal. Singles Patience en afsluiter My Hood laat ze horen dat ze wel degelijk meer in haar mars heeft.

De middag is gereserveerd voor de crème de la crème van de Nederhop. Voor Louis Vos, Kevin en Mula B is een apart uur gereserveerd. Ze steken dan ook duidelijk boven de opvolgende Encore All-Stars uit. Aan hun energie ligt het niet, maar de handjes willen nog niet de lucht in. Dat is ook nergens voor nodig, want technisch is het optreden van hoog niveau. Vooral Kevin laat geen enkel steekje vallen. Hij is geen moment onverstaanbaar, heeft geen overschreeuwde stem en laat niets aan de backing track over.

Zoals ieder jaar volgen tijdens de Encore All-stars selectie de artiesten elkaar in hoog tempo op. In potentie een explosief recept, maar op Anbu, Da Fellas en Encore Freshman winnaar Dubbelfroes na blijft dat dit jaar uit. De hoofdact van de Nederlandse delegatie is geliefd en gehaat, Jonna Fraser. Zijn mierzoete pop doet harten smelten, maar doet bij anderen spontaan het glazuur van de tanden breken. Van de tweede categorie zijn er op Encore echter maar weinig, en dus is het al snel een meezingfeest van jewelste. Hits als My Love, Do Or Die en Party gaan er in als zoete koek en na een half uur snakt het publiek naar meer.

In plaats daarvan volgt Russ, die het over een hele andere boeg gooit. Hij behandelt stuk voor stuk zware onderwerpen als vertrouwen en politiek, maar doet aan de andere kant een net iets te zoete lofzang aan het vaderschap. Hoewel hij veel zingt is dat meteen zijn achilleshiel. Met zijn raspende stem komt hij als rapper veel sterker uit de hoek.

Hoewel het inmiddels goed druk is op de helling blijkt er een heuze volksverhuizing plaats te vinden in aanloop naar hoofdact Migos. Als hun dj het optreden indraait komen er dan ook al snel mensen in de verdrukking. Na 20 minuten komt het trio dan toch opdagen. Ze beginnen weliswaar energiek, maar onderweg komt er toch een beetje de klad in. De enorme hoosbui die een deel van het publiek wegjaagt is daar ook debet aan. De afsluiter en ultieme hit Bad and Boujee valt dan ook een beetje in het water. Aan Tory Lanez de taak om he festival wel spetterend af te sluiten. Hoewel er vooral groovende zwoele r&b over het veld vloeit is deze toch een stuk energieker dan de trap van Migos.

FOTOGRAFIE: Jochem Boom  

12  
Ray Blk foto Encore Festival 2017 Ray Blk foto Encore Festival 2017 Kevin foto Encore Festival 2017 Kevin foto Encore Festival 2017 Kevin foto Encore Festival 2017  foto Encore Festival 2017  foto Encore Festival 2017  foto Encore Festival 2017  foto Encore Festival 2017  foto Encore Festival 2017  foto Encore Festival 2017  foto Encore Festival 2017  foto Encore Festival 2017  foto Encore Festival 2017 Jonna Fraser foto Encore Festival 2017
 
12  
 
festival logo

MYSTERYLAND 2017 - ZATERDAGFestivalinfo streek neer bij het Haarlemmermeer voor een nieuwe editie van...

festival logo

WOERDENSE VAKANTIEWEEK 2017 De Woerdense Vakantieweek is een perfecte afsluiter voor de zomer....