VERSLAG: Le Guess Who? 2017 - Zaterdag & Zondag

Naar het Le Guess Who? 2017 - Donderdag verslag

VERSLAG: Jochem Boom  

12

Le Guess Who? Zaterdag & Zondag

In de grote zaal sluit Perfume Genius ofwel singer-songwriter Mike Hadreas een stuk conventioneler af, zover dat mogelijk is op dit festival tenminste. Zijn band stelt zich dienstbaar op, want dit is eigenlijk een one-manshow. Hadreas neemt alle ruimte op het podium voor zijn theatrale voordracht. Stilstaan lijkt geen optie. Hij gaat zwierend, hurkend en dansend over podium. Het zeer uitlopende werk is netjes verdeelt over de set. Een electro pop opening gaat moeiteloos over in rustiger vaarwater inclusief strijkers en een tegendraadse pophit barst in het refrein uit in een oorverdovende wall of sound. De climax  wordt gevormd door een aantal bloedstollend mooie pianoballades.

Voor velen zit het er daarna op, maar het publiek in de Ronda blijft na Sun Ra Arkestra nog even staan voor het laatste vraagteken van het weekend. Princess Nokia is een gedroomde afsluiter op veel plekken, maar hier moet ze hard werken. Ze snoert de criticasters maar meteen de mond. De vocalen op de backingtrack, een vrij normaal fenomeen bij Amerikaanse rappers, is nodig omdat ze astma heeft. De mensen die kritiek hebben op de statische uitstraling staan bij het verkeerde concert. Ze is hier om een verhaal te vertellen, niet om te feesten. Dat is niet helemaal waar natuurlijk, want de hit Tomboy, over gelijke behandeling ongeacht geaardheid, kan hier op respons rekenen. Met een spoken word passage over de buurt waar ze opgroeide oogst ze respect. 

Met dat eind kunnen de organisatoren weer tevreden terugkijken. De balans leek hier en daar een beetje zoek. Voor wie geen zin heeft in jazz of avant-garde is er soms even geen alternatief. Maar ondanks dat bewees Le Guess Who? zich dit jaar opnieuw als een van de breedste en scherpst geprogrammeerde festivals van het jaar.

12
 
festival logo

NIGHT OF THE PROMS ROTTERDAMNight of the Proms streek weer neer in Rotterdam en Festivalinfo was erbij!...

Le Guess Who? 2017 logo

LE GUESS WHO? 2017 - DONDERDAG We zijn op het avontuurlijke Le Guess Who? en doen dagelijks verslag vanuit...