VERSLAG: Nouvelle Prague 2018

VERSLAG: Rob van der Zwaan  

12  

Nouvelle Prague 2018 - dag 1

Eurosonic staat dit jaar in het teken van Tsjechische en Slowaakse acts. Festivalinfo was benieuwd wat er allemaal te ontdekken valt straks in Groningen en neemt een kijkje op showcase-festival Nouvelle Prague. Op de eerste dag van dit festival wordt het Tsjechische en Slowaakse programma van Eurosonic op een persconferentie bekend gemaakt.

Nouvelle Prague is een kleinschalig showcase-festival met voor muziekprofessionals een conferentie-gedeelte. Uit heel Europa komen managers, festivals, platenmaatschappijen en boekers kennis en ervaring uitwisselen. 's Avonds is er natuurlijk muziek. We krijgen de kans om al een aantal Eurosonic artiesten in hun thuisland aan het werk te zien. Verder spelen er ook jonge acts uit Engeland, Amerika, Duitsland en Hongarije. De eer voor Nederland wordt hooggehouden door The Homesick. Helaas spelen ze al op de donderdag en op die dag zijn wij nog niet in Praag gearriveerd.

Onze avonturen in Praag beginnen vrijdag-ochtend met de persconferentie waar het Tsjechische en Slowaakse programma van Eurosonic bekend wordt gemaakt. Aangezien deze landen dit jaar focus-land zijn van Eurosonic, is het festival zelf ook met een zware delegatie aanwezig. Nadat de acts gepresenteerd zijn, volgt het reguliere conferentie-progarmma. Vrouwen in de muziek, streaming, cashless betalen, syncing, het komt allemaal aan bod.

Toch zijn we voornamelijk gekomen om te kijken wat Tsjechië en Slowakije ons muzikaal te bieden hebben. Hiervoor lopen we naar de Futurum Music Bar. Dit is een poppodium vergelijkbaar met de oude zaal van de Melkweg. Op een poster zien we dat hier in november onder andere My Baby en Yungblud langskomen. Prima locatie voor een showcase, dus.

We beginnen met de Slowaakse act Katarína Máliková. Met haar orkest krijgt ze tijdens Eurosonic een mooie plek in het Grand Theatre van Groningen. Katarína gaat voor de grootse dramatische sound. Aangevuld door drie strijkers, een accordeon, keyboard, bass en drums doet ze in de verte een beetje denken aan Anna Calvi. Op een hele ambitieuze manier mixt ze klassieke muziek met Oost-europese invloeden. Helaas zingt ze in het Slowaaks. Hierdoor wordt het wat ontoegankelijk. Mooi en indrukwekkend is het wel.

Het Noord-Ierse Girls Names is de volgende act die we zien. Voor een showcase-festival zijn dit eigenlijk veteranen. In 2013 stonden ze al op Eurosonic en afgelopen jaren waren ze regelmatig in Utrecht en Amsterdam aan het werk te zien. Girls Names maakt donkere postpunk met veel synthesizer. Live staat de band als een huis.

Om het Tjechische Teepee aan het werk te zien, verhuizen we naar Club Země. Het podium blijkt een soort werfkelder en is een stuk intiemer. Teepee is een man/vrouw duo dat harmonieuze pop maakt. De combinatie van stemmen en het mooie gitaargeluid dat zangeres Tereza weet te produceren, zorgt voor een hoogtepuntje op de avond.

Dan de Amerikaanse act Crumb. Deze band heeft er net hun eerste Nederlandse optreden opzitten op London Calling. Crumb maakt psychedelische pop en is opgetrokken rond zangeres Lila Ramani. Het is niet geheel duidelijk hoe juist zij hier als een van de twee Amerikaanse acts terecht zijn gekomen. Maar ze laten met hun Tame impala achtige vibe een hele aardige indruk achter.

Dan een paar versnellingen hoger met Acute Dose. Deze adhd-ers hebben er volgens hun bio al meer dan 200 shows in eigen land opzitten en dat is te zien. Als een soort Mars Volta stuiteren ze door hun set. Prima afsluiter van de avond.

12  

FOTOGRAFIE: Andrea Roell  

1234  
 foto Nouvelle Prague 2018 Acute Dose foto Nouvelle Prague 2018 Acute Dose foto Nouvelle Prague 2018 Acute Dose foto Nouvelle Prague 2018 Acute Dose foto Nouvelle Prague 2018 Acute Dose foto Nouvelle Prague 2018 Crumb foto Nouvelle Prague 2018 Crumb foto Nouvelle Prague 2018 Crumb foto Nouvelle Prague 2018 Crumb foto Nouvelle Prague 2018 FRUM foto Nouvelle Prague 2018 FRUM foto Nouvelle Prague 2018 FRUM foto Nouvelle Prague 2018 FRUM foto Nouvelle Prague 2018 FRUM foto Nouvelle Prague 2018
 
1234  
 
festival logo

BIERPOP 2018Bierpop 2018 in de IJsselhallen te Zwolle was een succes. Volle bak en een...

festival logo

TAKEROOT 2018 Het TakeRoot festival viert haar 20e verjaardag. Festivalinfo is aanwezig en...