Ramón Valle

Cuba

Ramon Valle [1964] startte zijn pianostudie op zevenjarige leeftijd aan de Escuela Provincial de Arte in zijn geboortestad Holguin, Cuba. In 1984 studeerde hij af aan de Escuela Nacional de Arte in Havana. Zijn bijzondere talent wordt ontdekt als hij in 1985 met de vroegtijdig overleden Cubaanse pianist Emiliano Salvador optreedt in een dubbelconcert. Als soloartiest en als leider van zijn jazzkwartet Brujula, waarmee hij langs verschillende festivals toert [Mexico DF, Bogota, Havana Jazz Festival], vestigt hij al snel zijn naam in de Cubaanse en Latijns-Amerikaanse jazzscene. In 1991 vraagt Silvio Rodriguez, grondlegger van de 'Nueva Trova', hem voor zijn ensemble Diakara, waarin hij tot 1993 speelt.

'Het grootste talent onder onze jonge pianisten,' zo presenteert de vooraanstaande musicus en oprichter van Irakere Chucho Valdes, Ramon Valle op zijn debuutalbum Levitando [1993]. Op deze CD toont Valle zich al vroeg als een pianist met een geheel eigen geluid. Invloeden van de klassieken en met name het trio Jarret-Corea-Hancock zijn hoorbaar, maar het opmerkelijke van Valle's muziek is hoe hij deze verschillende invloeden tot een eigenzinnige eenheid weet te smeden met zijn creatieve geest. Zijn stijl ontsnapt aan de traditionele categorieen. Valle is geen pianist die Latin Jazz speelt of Cubaanse Jazz, maar een Cubaanse jazzpianist. Hij maakt pure, hedendaagse jazz en hoewel zijn Cubaanse wortels zich (vanzelfsprekend) laten horen, fungeren ze nooit als basis voor zijn stukken. Zelf zegt hij:
”Ik ben een Cubaanse musicus, die je binnen wat de 'jazz' genoemd wordt, kan plaatsen, maar mijn muziek grenst aan veel andere muziekvormen. Soms voel ik me een troubadour, omdat ik verhalen vertel, verhalen zonder woorden.”

OUDE OPTREDENS VAN Ramón Valle

  • 08 okt
  • 24 sep `22
  • 04 - 06   jun
  • 12 dec `21
  • 11 dec `21
  • 09 dec `21
  • 08 dec `21
  • 08 dec `21
  • 03 dec `21
  • 03 - 05   sep
Beijk alle oude (26) oude optredens

KOMENDE OPTREDENS VAN Ramón Valle

Wij hebben geen informatie over komende concerten of festivaloptredens van Ramón Valle. Jij wel? Laat het ons weten via onze submit-functie.

OUDE OPTREDENS VAN Ramón Valle

Beijk alle oude (26) oude optredens

Ramón Valle NIEUWS

CD-RECENSIES

Ramón Valle Flashes from Holland cover

Ramón Valle - Flashes from Holland

De Cubaanse jazzpianist en componist Ramon Valle woont al enkele jaren in Nederland. Sinds zijn verhuizing naar ons kleine kikkerlandje is het de pianist voor de wind...

In het wil graag live zien lijstje van