Danika

Uit: Haarlem - Nederland

Danika speelt in de huidige bezetting sinds maart 2002 maar werd reeds in 2000 opgericht door Martien en Michiel. De band wisselde in die beginperiode wel eens van bezetting en van naam tot in december 2001 Robert bij de band kwam. Danika was geboren en maakte op dat moment op improvisatie gebaseerde muziek waarbij het experiment voorop stond.

Met de komst van Len in april 2002 werd het geheel een stuk krachtiger, de muziek werd gestructureerder en groeide. Dat resulteerde eind november 2002 in de mini-CD LØG die goed ontvangen werd door het Haarlemse publiek en waarvan de eerste druk in een mum van tijd uitverkocht was. Begin 2003 werd Lobke, die als gastmuzikant al eens meezong, voor vast bij de band betrokken. Haar Franse zang en raps leidden een nieuw tijdperk voor Danika in, waarin er nog eens te meer geprobeerd wordt een kloof te slaan tussen verschillende muziekstijlen en genres.

De muziek van Danika is hierdoor lastig te omschrijven. De bandleden hebben uiteenlopende muzikale achtergronden en dat is terug te horen. Overheersend zijn vaak oosterse en ongebruikelijke melodieën met scherpe accenten. De band gebruikt theatrale elementen in haar optredens en probeert zowel de muziek als de teksten spannend te houden. Deze spanning uit zich onder meer in de Franse, Duitse, Engelse en Nederlandse teksten.

De invloeden, om toch de onontkoomlijke vergelijking te doen (zonder dan te vinden dat Danika al in dit rijtje thuishoort): Velvet underground, Deus, Zita Swoon, Sonic Youth, D.A.A.U., Think of One, Zawinul Syndicate, the Dave Brubeck Quartet. Zelf houdt de band het erop dat ze gewoon mooie en spannende liedjes maken met een "twist" en vinden ze het belangrijk om ruimte te houden voor improvisatie en spontane uitbarstingen op het podium, een eigenschap die van ieder optreden weer een aparte sensatie maakt.

OUDE OPTREDENS VAN Danika

  • 05 apr `07
  • 30 apr `06
  • 15 apr `05
  • 14 jun

KOMENDE OPTREDENS VAN Danika

Wij hebben geen informatie over komende concerten of festivaloptredens van Danika. Jij wel? Laat het ons weten via onze submit-functie.

OUDE OPTREDENS VAN Danika