Devo

Uit: Akron, Ohio - Amerika

Devo is een Amerikaanse band, opgericht door Gerald Casale, Mark Mothersbaugh en Bob Lewis in 1972 te Akron, Verenigde Staten, en best bekend van zijn muziek uit het new wavetijdperk, eind jaren zeventig, begin jaren tachtig. De elektronische, robotachtige muziek met vaak atonale melodieën uit kritiek op de Amerikaanse samenleving, die door de band gezien wordt als mechanisch, stijf en onderdrukkend. Begin jaren tachtig waren ze een van de eerste bands die (kortstondig) populair werden via MTV.

De naam Devo is afgeleid van de "de-evolutie"-theorie die voortkwam uit het pseudowetenschappelijke boek The Beginning Was the End van Oscar Kiss Maerth.

In 1976 brak de groep door met de korte film The Truth About De-Evolution. De film zorgde ervoor dat de band een contract kreeg bij Warner Brothers. Hun eerste album, Q: Are We Not Men? A: We Are Devo!, met een cover van "I Can't Get No (Satisfaction) werd geproduceerd door beginnend producer Brian Eno. Het tweede album, Duty Now for the Future, kwam uit in 1979.

Met Freedom of Choice uit 1980 braken ze door bij het grote publiek, mede door de van dit album afkomstige single "Whip It". De bij de single horende videoclip werd veelvuldig gedraaid op het toen pasbegonnen MTV. Het succes was kortstondig, en latere albums, New Traditionalists (1981), Oh, No! It's Devo (1982), Shout (1984) en Total Devo (1988) waren minder succesvol. In 1986 verliet Myers de band om te worden vervangen door David Kendrick.

In 1990 ging de band uit elkaar. Mark Mothersbaugh zette een succesvolle carrière voort als schrijver van de muziek voor televisieprogramma's en commercials. Gerald Casale regisseerde videoclips voor bands als de Foo Fighters.

In 1996 ging de band weer op tournee, waarbij Kendrick is vervangen door Josh Freese. Kendrick valt soms voor Freese in als deze is verhinderd. Gitarist Bob Casale overleed in 2014.

OUDE OPTREDENS VAN Devo

  • 15 sep `90
  • 26 jun `80

KOMENDE OPTREDENS VAN Devo

Wij hebben geen informatie over komende concerten of festivaloptredens van Devo. Jij wel? Laat het ons weten via onze submit-functie.

OUDE OPTREDENS VAN Devo

In het wil graag live zien lijstje van