Sterk ondernemerschap beperkt schade poppodia

Door MGSlot op 20 september 2012 - 11:17 1 Het aantal popconcerten en clubavonden, en daarmee de publieksinkomsten per poppodium, zijn in 2011 afgenomen. Deze conclusie trekt Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals in het rapport van 2011.

Er waren in 2011 gemiddeld 93 popconcerten en 51 clubavonden per poppodium georganiseerd. In 2009 waren dat er respectievelijk 110 popconcerten en 62 clubavonden. Toch nam het gemiddeld aantal bezoekers per concert in 2011 wel licht toe ten opzichte van 2009 en 2010. Dit is een teken dat de podia verstandig en veilig hebben geprogrammeerd. Het nadeel van aantrekkelijke, bekende acts programmeren is dat het ten koste gaat van talentontwikkeling.

De lage totale publieksinkomsten is te herleiden naar bezoekers die meer voor hun tickets moesten betalen door de btw-verhoging op tickets van 6% naar 19% halverwege 2011. Daarbij zijn de tickets 3,5% ex-btw omhoog gegaan, een totale kostenverhoging van 16%.

De komende jaren kan de podia nog meer druk verwachten binnen de sector, omdat de aangekondigde gemeentelijke bezuinigingen op subsidie voor poppodia nauwelijks zijn ingezet. Deze inkomstenbron valt moeilijk tegen te gaan met betere programmering, korten op personeel en de horeca.

Ga je net zo hard op festivals als wij?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief



HaagsePopWeek

NIEUWE NAMEN VOOR DE HAAGSE POP WEEKDe organisatie van de Haagse Pop Week heeft nieuwe namen toegevoegd aan de...

Dotannieuws

DOTAN, DAKOTA, BIRD ON THE WIRE E.A. TIJDENS... Donderdag 18 oktober doet het gratis reizende popfestival Popronde voor de...

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.