Ga met Festivalinfo mee terug door het jaar 2006

Door Marz667 op 16 december 2006 - 19:49 1 Ook in het jaar 2006 komt Babyshambles niet opdagen (Pukkelpop en Patronaaat), Guns 'n Roses (Graspop en Goffertpark) en een nuchtere The Streets (Paradiso en Lowlands) echter wél. Het is tevens het jaar met een uitgebreide afscheidstour van The Shavers en het stoppen van andere Nederlandse bands als Miss Antartica, Dreadlock Pussy, Agresión, Cafebar 401 en DuvelDuvel (wat vervolgd wordt met SupahSupah). Naast stoppen zijn ook de comebacks een trend geworden: Alice in Chains (Graspop, Rock Am Ring, Wâldrock en Goffertpark), Bodycount (Paradiso en Marktrock) en Roger Waters/Pink Floyd (Arrow, Roskilde en Gelredome).


Het nieuwe festival Ahoy Open Air haalt zijn eigen datum niet, lange Frans haalt Bevrijdingspop niet en Rockweekend moet voor de vierde keer verhuizen. Dit jaar maakt Pinkpop haar verdiende comeback en verkoopt het modderige Lowlands eindelijk uit. Naast deze worden tevens buitenlandse festivals steeds aantrekkelijker, het Spaanse Internacional de Benicassim (waar Babyshambles wél opdaagt én een goede show speelt), het Hongaarse Sziget en het Duitse Rock Am Ring richten hun pijlen steeds meer op de Nederlandse en Vlaamse bezoeker. Nederland heeft dan ook een schaar festivalseizoen, met het Friese Wâldrock die overblijft als enig (en rustig bezocht) metalfestival. Voor de harde muziek moeten we dit jaar bij het Vlaamse Graspop zijn, die zelf op het laatste moment één van de headliners verliest, Korn.


Het Amerikaanse Tool komt in 2006 na vijf jaar stilte met een nieuw album (10,000 days), wat resulteert in maarliefst zes maal Nederland/België. Met het derde album (Eigen Wereld) van Opgezwolle wordt de rapgroep eindelijk opgemerkt en geboekt op veel grote festivals (o.a. Dour, Lowlands en Pinkpop). Zangeres Anouk slaat aan met haar singles en staat op álle grote festival, maar annuleert Pinkpop wegens een slechte plek on the bill. De Amerikaanse glamrock van Scissor Sisters (o.a Roskilde, Lowlands, Pukkelpop en Werchter) slaat in 2006 eindelijk aan bij het grote publiek en hun single "I don't feel like dancing" mag gezien worden als één van de grootste hits van het jaar.


Eén van de opvallendste nieuwkomers was de Joodse Matisyahu die met zijn reggae welkom was op veel festivals (Lowlands, Werchter en Roskilde). Niet vernieuwend, maar juist uniek door het oppakken van een oude stroom was Wolfmother (o.a. Melkweg, Gelredome en Lowlands). De invloed van de website MySpace wordt dit jaar nog groter en elk zichzelf respecterend festival en concertzaal heeft er dit jaar een account aangemaakt. Voor bands blijkt de website ook nog steeds goede reclame, de band Panic At The Disco! weet door deze hun concert in Tivoli uit te verkopen zonder iets uitgebracht te hebben in ons land. Ook oude rotten Rolling Stones (Amsterdam ArenA en Koning Boudewijnstadion) weten wederom uit te verkopen, maar een palmboom gooit echter roet in het eten. Om de studio te ontwijken komt het legendarische Metallica alsnog naar de festivals (Rock Am Ring) en grote stadions (Gelredome).


Het weer in 2006 is erg verschillend, een warme Wâldrock, Two 7's Splash en Rock Werchter, maar een natte Parkpop en Lowlands. Dat regen op Lowlands niet altijd vervelend is wordt bewezen wanneer er meer interesse is voor de buikschuivers dan voor The Artic Monkeys. Wie op het warme Dour naar verkoeling zoekt kan gaan zwemmen in een aanliggende kalkmeertje, maar loopt niet voor iedereen goed af..


Op de podia doet Max Cavalera (Soulfy) het met Corey Taylor (Stone Sour) en Chino Moreno (Deftones). Zangeres Anouk deelt hem met haar eigen Postman (voorheen Postmen) en Bløf met Keniaanse en Nigeriaanse artiesten.


Nederlands/België (her)opent een aantal zalen, P3 (Purmerend), De Nieuwe Nor (Heerlen) en Romein (Leeuwarden), terwijl een ander bijna mag sluiten, Nighttown (Rotterdam). Bij De Kelder (Amersfoort) gaat na zeventien jaar succes het licht voor het laatst uit. De Melkweg (Amsterdam) kondigt goed nieuws aan, een uitbreiding van hun grote zaal. Dit zal zorgen voor een groei van 1000/1500 mensen.


Het jaar 2006 is ook die van de jubileums. Het Belgische Groezrock viert zijn vijftiende, Extrema Outdoor haar tiende, Werfpop haar vijfentwintigste, Appelpop haar vijftiende en de Heineken Music Hall zijn vijfde verjaardag. Het muziekblad OOR geeft een feestje rond haar vijfendertigste verjaardag en de band The Apers rond hun tien jarige. In 2006 viert Festivalinfo zelf ook zijn verjaardag, onze website bestaat alweer vijf jaar.

Ga je net zo hard op festivals als wij?
Schrijf je in op onze nieuwsbriefPaaspop 20067

TWEEDE NAAM VOOR PAASPOP SCHIJNDELEerder was hier al te lezen dat de band Delain naar Schijndel komt op hun...

braadworst_duitsland_news.jpg5

NIEUWE NAMEN VOOR DUITSE FESTIVALS Naast al het grote-namen-nieuws zijn er vaak ook vele line-up toevoegingen...

REACTIES

geen avatar
za 16 dec 2006 20:38

GuppieBIER Jaja,zeker het modderbad op Lowlands staat nog vers op mijn netvlies gebrand.... Als ik dit weer lees verheug ik me alweer op het festival seizoen van 2007!

 0
Avatar Pyro
za 16 dec 2006 21:01

Pyro " Voor de harde muziek moeten we dit jaar bij het Vlaamse Graspop zijn, die zelf op het laatste moment één van de headliners verliest, Korn. "
Beetje liefhebber gaat naar wacken, ook veel mensen van hier ;-)

 0
Avatar metaalerik
za 16 dec 2006 21:55

metaalerik Uiteraard heb je daar ook het geld voor nodig. Maar niet alleen dat, je hebt ook vrienden nodig die dit geld ook hebben :P. Vandaar dat ik niet naar wacken ben geweest, wel naar graspop.
Maar ik heb ook nu al weer zin in het festivalseizoen 2007 ja!

 0
Avatar HansHilberts
za 16 dec 2006 22:20

HansHilberts Ahoy Open Air was da?? Leuk overzichtje Marcel!

 0
Avatar David
za 16 dec 2006 23:52

David Was een gezellig festivaljaar inderdaad! Gelukkig 2007, dat er nog vele gezellige festivals mogen komen ;)

 0
Avatar bas17
zo 17 dec 2006 13:17

bas17 het is toch cafebar 401?
(wist niet dat ze alweer gestopt zijn, had ze opt Bevrijdingsfestival gemist:( )

 0
Avatar Obey-Your-Master
zo 17 dec 2006 14:26

Obey-Your-Ma.. Metallica in gelredome was voor mij het beste van 2006.. Het verschrikkelijk warme weer was wel aangenaam maar het verbranden is natuurlijk minder=P Al met al mooi jaartje.. nu hopen dat 2007 nog beter word

 0
Avatar Soeperman87
zo 17 dec 2006 18:24

Soeperman87 Jullie zijn vergeten te melden dat er in Almere ook eindelijk een popzaal gekomen is! Namelijk: Totum.
Zie: http://www.totumalmere.nl

 0
Avatar progsymphorocker
ma 18 dec 2006 10:17

progsymphoro.. 1 opheldering: De Kelder in amersfoort gaat niet helemaal dicht ze verhuizen alleen naar een ander pand! dus wel voor het laatst het licht uit in deze vestiging

 0
Avatar COZ
ma 18 dec 2006 15:59

COZ @Soeperman: Totum zit er al heel lang hoor en daar spelen ook al heel lang bandjes. Dus die is zeker niet van dit jaar hoor! :) Ik denk dat je zelf een beetje achter loopt, maar dat is niets nieuws in Almere :)

 0
geen avatar
ma 18 dec 2006 17:12

thrdrsdwn werchter 07 was gwn et best! :)

 0
Avatar sneezy
ma 18 dec 2006 17:26

sneezy Leuk stuk, Marz!

 0
Avatar Marz667
ma 18 dec 2006 22:26

Marz667 Dankjewel Denise! :)

(@Cosmo & Soeperman: De Totum heeft een nieuwe lokatie/zaal ofzo? Volgens de website..)

 0
Avatar COZ
wo 20 dec 2006 11:54

COZ Gewoon zelfde locatie hoor, maar in een nieuw jasje en duidelijk met een nieuwe website. Wat ook wel tijd werd trouwens.

 0
Avatar Kwadi
wo 20 dec 2006 22:45

Kwadi Zalig opgeschreven Marzz, genoten van dit stukje :)

 0
Avatar niesl2
do 21 dec 2006 00:13

niesl2 Leuk stukje, er komen weer toffe herinneringen naar boven van afgelopen zomer :) Op naar het festivalseizoen 2007!

 0

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.