Programma van de Lowlands University bekend

lowlandsnieuwsgroot
Programma van de Lowlands University bekend
Door klaask op 12 juni 2014 - 12:47 1 Het wetenschapsprogramma van Lowlands, de Lowlands University, is bekend. Onder meer Jan van Erp, Ewald Engelen, Wouter Vansteelant, Frank Linde en Hester Bijl komen spreken. Lowlands, dat van 15 t/m 17 augustus plaatsvindt, is helemaal uitverkocht. Zie hieronder het volledige persbericht.

Al sinds 2005 is de leukste universiteit van Nederland gevestigd op Lowlands: Lowlands University! Vele grote en gerenommeerde wetenschappers kregen hier voor het eerst een festivalpodium en gaven hun allerbeste college aan duizenden nieuwsgierige Lowlanders. Ruud Lubbers, Wubbo Ockels, Pieter van Vollenhoven, Robbert Dijkgraaf, Louise Fresco, Dick Swaab, Herman Wijffels: een klein greep namen uit het 10-jarig bestaan van Lowlands University. Ook dit jaar geven Lowlands en Coolpolitics een podium aan de wetenschap. Drie dagen lang zullen oude meesters en jonge honden de leergierige festivalganger bedienen met colleges over onder meer de Oerknal, het uitvogelen van vogels, brainwaves, mondiale ongelijkheid en teleportatie.

Hack the brain! De steeds intiemere relatie tussen mens en computer is een feit! Zo kunnen we over een paar jaar zelf de festivalmuziek beïnvloeden met onze emotionele toestand. Of worden onze brainwaves tijdens het lezen van een boek vergeleken met die van de schrijver en andere lezers. Jan van Erp, TNO-onderzoeker en wetenschappelijk directeur van het grootste onderzoeksprogramma op het gebied van Brein-Computer Interfaces in Europa, neemt ons mee in de hersenen voor een blik op de duurzame evolutie van mens en systeem.

Welkom in Corpocratië! Daar waar de machtigsten de minste belasting betalen en de machtelozen het meeste afdragen. Doemdenkerij? Professor Ewald Engelen geeft op Lowlands University een scherp college over de oorzaken van de financiële crisis, legale corruptie en de rol van het Nederlandse schaduwbankstelsel in het creëren en bestendigen van mondiale ongelijkheid. Want dat de rijkste 85 mensen in de wereld evenveel vermogen bezitten als de onderste helft van de wereldbevolking - 3,5 miljard mensen - weten we al. Maar hoe zit het nou verder?

Ontdekken waarom het favoriete plekje van de Texelse meeuw standaard op het Leidseplein ligt? Meevliegen op de rug van de jagende Wespendief over de Veluwe? Vogel het uit! Technologie waarvan we ooit dachten dat het toekomstmuziek was, is vandaag de dag onmisbaar in de toolkit van de gemiddelde vogelonderzoeker. Vogels met heuse GPS-rugzakjes worden vanaf nu 24/7 gevolgd, via de pc thuis of met een smartphone in het veld. Lowlands University biedt graag het podium aan Wouter Vansteelant, winnaar van de Academische Jaarpijs 2013, voor een spectaculair nieuw perspectief op het vreemde vogelleven!

Antimaterie, neutrino’s, donkere materie en gravitatiegolven: welkom in de wondere wereld van de elementaire deeltjes! Professor Frank Linde won vorig jaar de Physicaprijs voor zijn bijdrage aan de ontdekking van het Higgs-deeltje. Je weet wel: het meest gezochte puzzelstukje in het fantastische theoretische bouwwerk met de toepasselijke naam ‘Standaard Model’. Eureka! Want ja, dit model heeft ervoor gezorgd dat er na 12,7 miljard jaar dan eindelijk zicht is op de evolutie van ons universum: de Oerknal. Linde, directeur van het Nationaal Instituut voor Subatomaire Fysica, legt haarfijn uit hoe we de wereld dankzij deze deeltjes een beetje beter kunnen begrijpen.

Een piepklein robotisch vliegje die kan stilhangen in de lucht om terroristen mee in de gaten te houden. Of een supersnel aerodynamisch én milieuvriendelijk vliegtuig met klapwiekende vleugels: knappe kop Hester Bijl fixt ‘t! Als professor aan de faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek in Delft en floreert ze bij het berekenen van numerieke luchtstromen en aero-elasticiteit om het ideale vliegtuig te ontwerpen die zich continu aanpast aan de lucht. Be prepared voor een Lowlands University-college waar Discovery Channel nog een puntje aan kan zuigen!

Wekelijks het belangrijkste festivalnieuws in je mailbox?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief



Geinbeat

PROGRAMMA GEINBEAT FESTIVAL COMPLEET MET BELLS OF...De organisatie van het Geinbeat Festival heeft zojuist het volledige...

takeroot

NATURAL CHILD, THE SHEIKS EN MEER VOOR TAKEROOT Het affiche van TakeRoot is zojuist een aantal namen rijker geworden....

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.