Veertig jaar punkmuziek wordt gevierd met het festival FURY! in EYE

Antillectual
Veertig jaar punkmuziek wordt gevierd met het festival FURY! in EYE
Door ThomasS op 06 april 2016 - 11:32 1 Met het drie weken (26 mei - 15 juni) durende festival FURY! staat EYE stil bij het veertigjarig bestaan van punk. Naast ruim dertig films en documentaires met beelden van The Ramones en The Sex Pistols zijn er ook live optredens van Nederlandse bands, DJ’s, punkdichters en gastsprekers.

Naast DJ’s zoals Don Letts en Mulat staan maar liefst vijftien Nederlandse punkbands in EYE op het podium, waaronder Vitamin X, Antillectual (zie foto), The Anomalys, Paranoid State, NEED en ET Explore Me. De langst bestaande vaderlandse punkband, The Ex, komt ook spelen.

Films
Veertig jaar punk: rond 1976 pakten overal jongeren een gitaar op en begonnen een band als daad van verzet tegen te maatschappij en/of om zich af te zetten tegen de popmuziek van toen. ‘Do it yourself’ werd de boodschap.
Jongeren als Amos Poe en Jim Jarmusch namen spontaan een filmcamera in de hand en begonnen zonder filmopleiding hun leefwereld te filmen. Zo kwam in 1976 ‘Blank Generation’ tot stand, Poe’s debuut over de scene rondom de roemruchte New Yorkse club CBGB, met onder anderen The Ramones, Blondie en Patti Smith.

Twee jaar later gaf filmmaker Derek Jarman (1942-1994) in het apocalyptische ‘Jubilee’ (met o.a. Toyah en Wayne County) een totaal ander beeld van punk in Engeland: no future! De frase uit het Pistols-nummer God Save the Queen (1977) groeide uit tot dé slogan van een generatie.

Hardcore punk uit Amerika is een genre apart; de documentaire ‘Suburbia’ (1983), met daarin de band TSOL, belicht punks uit de Amerikaanse suburbs, bands als Circle Jerks, The Germs en X uit Los Angeles zijn te zien in ‘The Decline Of Western Civilization’ (1981).

Sprekers
In het programma is ook een aantal sprekers opgenomen, onder wie de Britse socioloog Dick Hebdige, gespecialiseerd in jeugdsubcultuur. Een anders spreker is regisseur Don Letts, als DJ draaide hij eind jaren zeventig reggae en punk door elkaar, in de Londense club The Roxy. Hij was een inspirator voor The Clash en speelde later in Big Audio Dynamite.

Nederlandse docu's
Punk in eigen land komt op verschillende manieren aan bod. Op het programma staan de documentaires ‘Punk Lang Leve De Lol’ (1998) en ‘Job En De Hollandse Vrijstaat’ (2009); ook is een registratie uit 1978 te zien van een concert van de roemruchte Amsterdamse band Panic. Daarnaast draaien de nederpunkfilms ‘Pinkel’ (1982) en ‘Andy, bloed en blond haar’ (1979), met muziek van Herman Brood.

Meer info? Check: https://www.eyefilm.nl


Nooit meer belangrijk festivalnieuws missen?
Schrijf je in op onze nieuwsbriefPitch

17 NIEUWE NAMEN VOOR PITCH FESTIVAL (O.A. SG LEWIS)Het PITCH Festival heeft weer een lading nieuwe namen bekend gemaakt....

roskildefestivalnews.jpg

ROSKILDE HEEFT MET 179 ACTS LINE-UP ROND. O.A. NEIL... Er staan dit jaar maar liefst 179 artiesten op het Roskilde festival, dat van...

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.