Politieke partijen over festivals en poppodia deel 3 (GroenLinks)

Sfeer John Coffey
Politieke partijen over festivals en poppodia deel 3 (GroenLinks)
Door ThomasS op 13 maart 2017 - 16:09 1 Festivalinfo onderzoekt in aanloop naar de Tweede Kamer verkiezingen van 15 maart hoe politieke partijen tegen het Nederlandse cultuurbeleid op het gebied van festivals en poppodia aankijken. Ook op het gebied van concerten en festivals in Nederland valt er veel te kiezen. De derde partij uit deze serie is GroenLinks. Festivalinfo stelde Lot Feijen (persvoorlichter Jesse Klaver) de onderstaande vragen.

- Heeft de partij een visie op het gebied van het Nederlandse cultuurbeleid aangaande festivals en poppodia? En zo ja: wat is deze?

GroenLinks wil fors investeren in cultuur. Wij willen dat er jaarlijks 200 miljoen bij komt. Daarbij zijn festivals en poppodia een hoge prioriteit en daar moet meer geld beschikbaar komen. Vanwege bezuinigingen is er maar een klein budget voor festivals en kleine poppodia hebben daardoor hun deuren moeten sluiten. Dat moet anders.

- Veel festivals en poppodia in Nederland krijgen subsidie. Zowel regionaal als landelijk. Hoe kijkt jullie partij hier tegenaan? Moeten hier de komende jaren dingen in veranderen? Wat zijn voor jullie partij criteria op basis waarvan een festival of poppodium subsidie mag ontvangen?

Primair gaat de Raad voor Cultuur over de verdeling van bedragen en de afweging. Overheid moet wel goed faciliteren met middelen en regelgeving en mag ook wat kaders stellen. Zo vinden wij diversiteit erg belangrijk in de afweging en toegankelijkheid. Iedereen moet in aanraking kunnen komen met cultuur.

- Moet een poppodium of festival zichzelf kunnen bedruipen? Of is een afhankelijkheid van subsidies te verdedigen voor een gezond cultuurlandschap? Moet de stekker uit noodlijdende festivals of poppodia?

Nee. GroenLinks vindt dat cultuurinstellingen, en zo ook poppodia en festivals, subsidie moeten kunnen krijgen. Cultuur is van waarde voor ons allen, daarom willen we bijvoorbeeld ook af van de ‘eigen inkomstennorm’.

- De afgelopen jaren zijn er veel festivals bijgekomen. Hoe kijkt jullie partij aan tegen deze stijging van het aantal festivals in Nederland?

Een mooie trend. Het is een andere manier om in aanraking te komen met cultuur, daarom trekken we er ook extra geld voor uit. Wel moet rekening worden gehouden dat de natuur niet onevenredig verstoord wordt.

- Moet er volgens jullie partij meer regels m.b.t. veiligheid komen voor festivals en poppodia? Of is dat aan de organisatie van het festival / poppodium zelf?

Dat moet lokaal worden geregeld in overleg met de organisatie. Burgemeester is verantwoordelijk voor de veiligheid. Elk festival is weer verschillend en kent wel of geen veiligheidsrisico’s.

- Moeten er eisen gesteld worden aan festivals en poppodia op het gebied van duurzaamheid? Zo ja, welke?

GroenLinks vindt dat festivals ook rekening moeten houden met duurzaamheid. Iedereen moet duurzamer worden, dus ook festivals. Je ziet overigens dat veel festivals er meer mee bezig zijn. Bijvoorbeeld statiegeld op plastic bekers ipv wegwerp. Ook vindt GroenLinks dat er rekening met de omgeving moet worden gehouden, zeker als een festival in of nabij een natuurgebied wordt gehouden.

- Welk drugsbeleid is volgens jullie partij het beste: totaal verbieden, kleine hoeveelheden softdrugs tolereren of is er een ander idee bij jullie partij?

GroenLinks wil dat het drugsbeleid versoepeld wordt. GroenLinks heeft nog onlangs een motie aangenomen gekregen dat drugs op festivals voor eigen gebruik weer kan worden getest, zodat mensen het verantwoord kunnen gebruiken.

- Wat is de visie van de partij op het gebied van secondary ticketing (mensen en bedrijven die concert- en festivalkaarten kopen met als doel deze met winst door te verkopen)? Moet dit verboden worden? Of moet de vrije markt op z’n beloop gelaten worden?

Het doorverkopen van tickets met hoge prijzen moet worden tegengaan. Bij populaire concerten zie je binnen enkele uren dat kaartjes al voor honderden euro extra worden verkocht. Dat moeten we dus reguleren.

- Wat zijn de favoriete festivals, concerten en artiesten van de lijsttrekker van de partij?

De favoriete festivals van Jesse Klaver zijn Lowlands en Pinkpop vanwege de ‘super relaxte en ongedwongen sfeer.’ Best Kept Secret Festival staat hoog op zijn festivalverlanglijstje. Jesse’s favoriete concert is Train in de Melkweg in 2010. Dit was zijn eerste date met zijn vrouw. Een concert om nooit meer te vergeten dus! Jesse’s favoriete artiesten op dit moment zijn Broederliefde en Typhoon. Zijn guilty pleasure is Justin Bieber.

- Waarom moeten jongeren op jullie partij stemmen?

Het is tijd voor verandering. Onze toekomst staat op het spel. GroenLinks wil kiezen voor een duurzame economie, kansrijk onderwijs en een sociale samenleving. We moeten klimaatverandering tegengaan om de wereld door te geven aan volgende generaties. Vernieuwing moet weer winnen van stilstand.TW Classic

TW CLASSIC MAAKT MEER NAMEN BEKEND (O.A. WOLFMOTHER...Het Belgische TW Classic festival heeft na Guns N' Roses weer wat namen voor...

Brussels Summer Festival1

BRUSSEL SUMMER FESTIVAL PRESENTEERT EERSTE NAMEN... Het Belgische festival Brussel Summer Festival (6 t/m 15 augustus) heeft de...

REACTIES

geen avatar
ma 13 mrt 2017 23:32

eatsleeprave.. Hahaha Yassar Oboema de vmbo-er, is fan van bibbert! En mensen stemmen op hem?
Ja voor duurzaamheid, ik zei moslims alles uit hun auto gooien als of ze in hun vaderland zijn, zijn die gene die nog kettingroken in natuurgebieden, lekker groen man...Yassar heeft zelf geen eens een duurzaam huis, hij lult maar wat als ze de automobilist maar kunnen aanpakken, maar wel lekker uw peuken op straat gooien hoor en ritueel slachten is ook helemaal prima bij gl...Die dubbele moraal ik gruwel daar echt van...

gl is voor subsidie van kleine poppodia maar festivals liever niet hoor! ;-)

gl blijft een Eurofielen partij!

 -2
Avatar triggerlex
di 14 mrt 2017 11:38

triggerlex Ja hoor zodra je ziet dat er een reactie is weet je ook gewoon wie het is... en de reactie is nooit positief.

Kan iemand in jouw ogen OOIT iets goed doen?
En wat boeit het jou als Bieber zijn guilty pleasure is? Jezus man... Er is meer op deze wereld dan jij he? Ben jij op festivals ook enkel met jezelf bezig, maakt je zeker niet uit wie er last van je heeft... als jij het maar leuk hebt.

 2

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.