Festival Bruis in Maastricht komt met line-up en nieuws dat het laatste editie wordt

sfeer
Festival Bruis in Maastricht komt met line-up en nieuws dat het laatste editie wordt
Door RobZ op 14 maart 2024 - 17:03 1 Na 2024 ‘bruist’ het niet meer in de binnentuin bij Muziekgieterij tijdens het eerste weekend van september, van oudsher hét startmoment van het nieuwe club- en cultuurseizoen in Maastricht. Stijgende kosten, het omvormen van een gratis festival naar een betaald festival in combinatie met het wegvallen van structurele subsidie vanaf 2025 voor festival Bruis, maakt het voor het poppodium noodzakelijk te stoppen met het festival.

Het festival startte in 2007, in samenwerking met de gemeente Maastricht, toen nog als eendagsfestival, gratis toegankelijk, op de markt in de Limburgse hoofdstad. Gezien de locatie en de aard van het festival, geschikt voor de gehele familie, zorgde het succes voor een uitbreiding naar twee dagen en later zelfs naar drie dagen. De toegenomen bezoekersaantallen tijdens het festivalweekend dreven de organisatie ertoe om verschillende keren het festival te verplaatsen.

Ondanks de toegenomen stroom aan bezoekers en de schaalvergroting van het festival, groeide de gemeentelijke financiële bijdrage niet mee sinds de start in 2007. Andere kosten namen echter wel toe, evenals de bijkomende risico’s die een groeiend festival kent. Zodoende werd er een slechtweergarantie afgegeven aan Stichting Bruis Maastricht om de continuïteit van het festival te waarborgen. Na het wegvallen van deze garantie - die de gemeente uitkeerde ten gevolge van de verregende 2016-editie - werden de financiële risico’s voor de stichting te groot om een gratis festival alleen te dragen en moest er naar een nieuwe opzet gezocht worden.

Vanwege een nieuwe subsidiestructuur, met bijbehorende subsidieplafonds, is een financiële bijdrage van de overheid onzeker geworden waardoor festival Bruis onhaalbaar wordt. Ook de droom va Muziekgieterij om festival Bruis vanaf 2025 te laten versmelten met festival MAAS!, en zo samen met partners Cultura Mosae, Toneelgroep Maastricht en Cultuur in Maastricht een breed toegankelijk gratis cultuurfestival te organiseren op de Stadsweide, is niet meer realistisch nu ook Cultura Mosae ophoudt te bestaan.

Met veel pijn in het hart is daarom besloten om na 17 jaar te stoppen met het festival dat ooit samen met de gemeente werd bedacht om Maastricht een andere kijk op cultuur te geven.

Van 30 augustus t/m 1 september vindt de laatste editie van Bruis festival plaats. Het festival gaat eruit met een knal. Op de line-up staan in ieder geval: Alien Chicks, Cape Sleeps, Carsick, Chartreuse, Crackups, Gluts, Habitants, Iron Jinn, J. Bernardt, Marathon, Mayorga, Meltheads, Mudhoney, Oscar Browne, Ratmosphere, SKAAR, Soda Blonde, Soft Boy, Thames, The Green Crow Collective en The Guru Guru. Weekendtickets kosten 77,50 euro en dagtickets gaan voor 32,50 over de digitale toonbank. De kaartverkoop start zaterdag 16 maart om 10:00 uur. Bruis tickets kopen kan via de link.

Wekelijks het belangrijkste festivalnieuws in je mailbox?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief



Bestel tickets Bruis 2024
Tickets Bruis 2024
Bruis 2024
Manana Manana

MAÑANA MAÑANA KONDIGT VIERDE LADING NIEUWE NAMEN AAN...Het Mañana Mañana Festival, volgens eigen zeggen het meest relaxte festival...

Melkweg nieuwe logo

PRETTY PISSED MAAKT LINE-UP COMPLEET MET O.A. SHAME,... Pretty Pissed Festival , dat plaatsvindt op zaterdag 25 mei 2024 in de...

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.