Belgische festivals voelen zich bedreigd door regelgeving

Door RobZ op 12 mei 2010 - 00:40 1 Een groot aantal Belgische festivalorganisatoren trekt via een open brief aan de bel. Hoewel Belgie een echt festivalland wordt genoemd, is het volgens de organisatoren door diverse steeds strenger wordende regelgeving steeds moeilijker een festival succesvol van de grond te krijgen. Om aandacht voor deze problematiek te krijgen is de volgende brief opgesteld:


Brussel, 10 mei 2010
Open brief van de muziekfestivals in Vlaanderen

Geachte,

Vlaanderen is wereldwijd befaamd en benijd om haar muziekfestivals. 280 festivals staan jaar na jaar garant voor een toestroom van 5 miljoen bezoekers die van heinde en verre komen om het fameuze “festivalgevoel” mee te maken. Onze festivals zorgen niet enkel voor vertier, maar nemen een erg belangrijke plaats in op economisch, cultureel, sociaal en toeristisch vlak. Er is geen enkel land ter wereld waar er zoveel festivals van zo’n hoge kwaliteit worden georganiseerd. En dat heeft zijn effect: onze festivals krijgen jaarlijks de hoogste internationale prijzen. We mogen met recht en reden trots zijn op deze welvarende cultuurindustrie.

En toch is deze bloeiende sector in gevaar.

De toenemende regelgevingen inzake arbeidsreglementering, btw-wetgeving, voedselinspecties, geluidsnormen, alcohol- en tabakgebruik, de milieunormen, onderzoeken of festivals wel beroep mogen doen op vzw’s en het aantal controles dat jaarlijks wordt uitgevoerd, creëren een negatief klimaat voor onze festivals.

Het organiseren van een festival vraagt niet enkel een enorme flexibiliteit van de mensen die zich hiervoor inzetten, maar ook van de verschillende overheidsinstanties. Het is uiteraard niet de bedoeling om onszelf boven de wet te stellen, maar de hoeveelheid aan regels die wordt opgelegd, maakt het quasi onmogelijk om aan elke standaard te voldoen. Het geheel valt amper nog te bolwerken.

Daarom vragen wij aan de overheid om dit ter harte te nemen, mee te zoeken naar oplossingen voor een festivalvriendelijk klimaat en op een positieve manier bij te dragen tot de bloei van deze sterke cultuurindustrie.

Wij danken u voor uw aandacht.
Leden van de raad van bestuur van de federatie van muziekfestivals in Vlaanderen.

Gent Festival van Vlaanderen- Jan Briers
Folkfestival Dranouter - Marnique Deswarte
Gentse Feesten - Guido De Leeuw
Reggae Festival Geel - Kris Eelen
Belgium Rhythm 'n Blues Festival - Louis Van Hoef
Cactusfestival - Dany Gryson
Genk on Stage - Ronny Machiels
Gent Jazz Festival & Jazz Middelheim - Bertrand Flamang
Graspop - Peter Van Geel
Filmfestival Gent - Jacques Dubrulle
Lokerse Feesten - Luk De Roover
Mano Mundo Festival - Johan Mast
Nekkanacht - Koen Huyghebaert
Palm Parkies - Steven Dietvorst
Polé Polé Festivals - Erik Costeur
Pukemarock - Stijn Schelfhaut
Pukkelpop - Chokri Mahassine
Rock Werchter & TW Classic - Yo Van Saet en Herman Schueremans
Sfinks - Jan Moens
Suikerrock - Walter Kestens
Tomorrowland - Michiel Beersvaltifestnews.gif1

TOLERANTIE, VRIJHEID EN BLIJHEID MET HET NIEUWE...Op zaterdag 4 september wordt het festivalseizoen voor het derde jaar op rij...

amsterdamcomedynewss.jpg

PROGRAMMA AMSTERDAM COMEDY FESTIVAL COMPLEET Op 28 en 29 mei vindt de derde editie van het grootste stand-up comedy...

REACTIES

Avatar BasP
wo 12 mei 2010 01:06

Wrong Dat is een aantal jaren terug gebeurd in Nederland, denk niet dat de Belgische festivals er aan gaan ontkomen.. Helaas.

 0
Avatar Pyrodioxide
wo 12 mei 2010 10:14

Pyrodioxide Het is als Poppodia en/of festival al lastig om te voldoen aan de gestelde standaard voor arbeidsvoorwaarden. Het is gewoon hard werken tot het werk af is in een meestal geluidsrijke omgeving.

En daarnaast is het aantal instanties en de macht daarvan -waar je allemaal rekening mee moet houden- in mijn beleving te veel.

Ik wens daarom de muziekfestivals in België veel sterkte.

 0

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.