RECENSIE: Shannon Lay - Geist

Geist
2021-11-22 Shannon Lay is een Amerikaans muzikante die naast haar solocarrière enige bekendheid verwierf als gitariste van garagepunkband Feels. Met die band maakte ze twee albums, terwijl ze gelijktijdig al aan haar solocarrière werkte. In 2020 verliet ze Feels om zich volledig op haar solowerk te kunnen concentreren. Geist is inmiddels haar vierde album.

Geist heeft niets met de muziek van haar voormalig (punk)werkgever van doen. De muziek is eerder te duiden als psychedelische vintage neofolk. Meermalen geeft Shannon Lay je het gevoel terug te keren naar de jaren zeventig. Met haar zachte, engelachtige stem weet ze gelijk te betoveren. Ze doet dat overigens niet helemaal alleen. Zo werken er diverse muzikanten mee, waarvan Ty Segall de bekendste is. Hij produceerde ook haar vorige album August, maar dat klusje is nu geklaard door haarzelf en Jarvis Taveniere, gitarist/ producer van folkrockband Woods.

Ondanks dat dit soort folk je een beetje terugbrengt naar vroeger is de productie toch modern en fris. Een goede prestatie van de twee muzikanten. Hierdoor zijn de tien liedjes prima door te komen. De solide folkbasis van Shannon Lay met haar akoestische gitaar en ijle stem krijgen mooi gezelschap van meerdere instrumenten waardoor het de muziek ook een beetje een dreampoprandje geeft. Heel mooi krijgt dit gestalte in ‘Shores’ waarin een heel simpel maar effectief gitaartokkeltje, fraai wordt bijgestaan door een piano en prettige diepe bastonen op de juiste plaats. De elektrische gitaar van Ty Segall komt halverwege ineens onverwachts binnenvallen om het dromerige tafereeltje, waarin Shannon mijmert over een onbereikbare liefde, even te verstoren.

Wanneer je ‘Awaken And Allow’ hoort zou je bijna gaan geloven dat Shannon Lay Ierse roots heeft; Door het a-capella gezongen begin doet het ineens heel sterk denken aan Sinead O’Connor. ‘Late Night’ is een passend eerbetoon aan de in 2006 overleden Syd Barrett (oprichter van Pink Floyd), deze cover wordt door Shannon Lay vanzelfsprekend lieflijker voorgedragen dan de iets bijtendere versie van Barrett. Het is in ieder geval een geslaagde cover welke prima past tussen de negen andere liedjes. Geist is een warme folkplaat die in deze donkere maanden een warm gevoel van binnen geeft. Een soort comfort food op muziek.
Recensent:Jan Didden Artiest:Shannon Lay Label:Subpop
Cover Pom Pom Squad - Death Of A Cheerleader

Pom Pom Squad - Death Of A Cheerleader Pom Pom Squad is de band rondom de 23-jarige Amerikaanse singer-songwriter...

Cover Amyl and The Sniffers - Comfort To Me

Amyl and The Sniffers - Comfort To Me Amy Taylor is boos. Kwaad zelfs. Kwaad vanwege kapitalisme en seksisme...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT