RECENSIE: T.I. - No Mercy

T.I. – No mercy
2010-12-28 Hoewel T.I. al enkele jaren hoog aan de top van de Amerikaanse hiphop staat willen we hier in Nederland nooit echt warm lopen voor de MC. Zijn tweede album Trap Muzik bereikte in Amerika binnen een paar dagen de top 10, desondanks heeft de plaat in de lage landen nooit een serieuze kans gemaakt. Het was pas met ‘Why You Wanna’, een liedje van zijn vierde plaat, dat T.I. enige airplay kreeg in Nederland. Zijn echte Europese doorbraak was de ‘Live Your Life’ single twee jaar geleden. Niet verwonderlijk dus dat in Nederland, in tegenstelling tot Amerika, niemand lijkt te wachten op zijn laatste cd No Mercy.

Dat is erg jammer, want No Mercy is het sterkste album uit het oeuvre van de rapper. Vanaf de eerste tonen op ‘Welcome to the World’ brengen de clubbeats je in een uiterst vrolijke stemming. Op het nummer nemen achtereenvolgens T.I., Kanye West en Kid Cudi je op zeer aangename wijze mee naar hun wereld vol met dure horloges, vrouwen en snelle auto’s.

Deze opschepperige manier van rappen wordt op het heerlijke ‘Amazing’ door Pharrel voorzien van een refrein dat zo over de top is dat je beseft dat deze heren zichzelf misschien helemaal niet zo serieus nemen als dat ze pretenderen. Grootste verrassing is echter het afsluitende ‘Castle Walls’ waarop T.I. in duet met Christina Aguilera laat horen ook ontzettend serieus uit de hoek te kunnen komen.

Misschien dat T.I. een te commercieel geluid heeft voor de Nederlandse markt. Over het algemeen waarderen de Amerikanen dit radiovriendelijke geluid meer dan wij nuchtere Nederlanders. Met No Mercy maakt T.I. echter duidelijk dat hij meer maakt dan de standaard commerciële hiphop. Op de plaat overtuigt hij gemakkelijk dat zijn relaxte raps gecombineerd met de gelikte refreintjes even goed zijn als de Jay-Z nummers die het hier wel zo goed doen. Nu is het alleen nog aan Nederland om T.I. ook hier te omarmen.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:T.I. Label:Atlantic Records
Mongo Ninja  - Nocturnal Neanderthals

Monga Ninja - Nocturnal Neanderthals Nocturnal Neanderthals is de vierde release van Mongo Ninja en zo klinkt...

Kid Ikarus – Kid Ikarus

Kid Ikarus - Kid Ikarus Laten we van wal steken met een stelling: post-rock is achterhaald. De dag...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT