RECENSIE: Hanoi Masters - War Is A Wound Peace Is A Scar

Hanoi
2015-06-02 Het label voor verrassende wereldmuziek, Glitterbeat, komt met een nieuwe serie. Onder de titel Hidden Musics presenteert het een overzicht van onbekende hoekjes van het genre. Dit opent naast de gebruikelijke Spaanstalige, Afrikaanse en Balkan tradities een breed scala aan mogelijkheden. Hanoi Masters: War Is A Wound, Peace Is A Scar is het eerste deel uit deze serie. Verspreid over elf grotendeels akoestische nummers maken wij kennis met de muzikale cultuur van Vietnam. Productie is in handen van Ian Brennan die eerder met Tinariwen en The Good Ones werkte.

Het resultaat heeft daarbij soms een hoog potten en pannen gehalte. ‘Help Us For The Fallen’ van Pham Mong Hai lijkt haar drumbasis hieraan te ontlenen. Dit wordt aangevuld met een aangenaam stukje gitaar. De Vietnamees gezongen teksten krijgen in het refrein een zangerige invulling. De taal volgen blijft echter lastig. Uiteraard kent de Vietnamese muziek ook een ode aan de Heroine. ‘Heroine Song’ van Xuan Hoach is een duet tussen een man en vrouw. Wederom lijkt hetzelfde drumritme aan de basis te liggen. Het gitaarspel komt hier wat meer swingend op gang.

Verrassend genoeg hoor je op Hanoi Masters: War Is A Wound, Peace Is A Scar dezelfde invloeden als bij Afrikaanse bands. De Vietnamese liedjes proberen een hypnotiserend gevoel op te roepen. Dit wordt aangevuld met repeterende refreintjes. Waar veel Afrikaanse bands de luisteraar volledig mee slepen, lukt dat dit Vietnamese alternatief eigenlijk niet. Dat komt door de nassale taal die niet zo zuiver klinkt als de Afrikaanse talen. De akoestische aanpak van deze plaat zorgt er ook voor dat de ritmes niet echt op gang komen. De Hidden Musics serie is desondanks een goed initiatief om de horizon van de wereldmuziek te verbreden. Ongetwijfeld biedt het volgende deel een sterkere inkijk in een verre uithoek van onze planeet.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Hanoi Masters Label:Glitterhouse Records
Cover La Corneille - I Was A Bird

La Corneille - I Was A BirdBij de naam La Corneille denk je niet direct aan een Nederlandse band. Toch...

Cover Slang & Purbayan Chatterjee - Pace Of Mind

Slang & Purbayan Chatterjee - Pace Of Mind Het Belgische gezelschap Slang heeft al verschillende prijzen in de wacht...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT