RECENSIE: The Mighty Mocambos - Showdown

Mocambo
2015-07-27 Al twee platen gingen aan Showdown vooraf. Het derde project van The Mighty Mocambos zet de ingezette lijn van instrumentale funk voort. Voor Showdown hebben de muzikanten echter ook een flinke lijst van gastartiesten opgetrommeld: onder andere hiphop-legende Afrika Bambaataa, rapper Donald D en filmcomponist Peter Thoms leveren een bijdrage.

Op het eerste gezicht spelen de mannen van The Mighty Mocambos een mix van swingende funk en rap. ‘It’s The Music’ is een opzwepend ritme waarbij Rock Steady Crew rapper Charlie Funk een oldscool gevoel mee geeft aan het nummer. Met name het basisritme doet sterk aan het geluid van Rock Steady Crew denken. De zang is echter van een matige kwaliteit en weet minder indruk te maken. Daardoor is het nummer meer geschikt voor een lokaal buurtfeest dan dat het thuis hoort op een internationale release. Het is een leuk idee om het van Rolling Stones afkomstige ‘Hot Stuff’ te coveren. De kwaliteit van de cover, waaronder het refrein dat door meer hijgende stemmen is ingezongen, voegt echter weinig toe aan het origineel.

Dat gevoel keert bij verscheidene nummers terug. De groep leunt bovenal sterk op de verschillende gastbijdragen. De basisritmes zijn zelden vernieuwend. Daardoor blijft de essentie van dit gezelschap, de instrumentale funk, weinig boeiend. Nummers waarop geen gastartiesten meedoen voelen hoofdzakelijk als een muzikale pauze tussen de verschillende rappers en zangers aan.

Showdown heeft als plaat weinig te bieden. De instrumentale funk van The Mighty Mocambos krijgt hier en daar nog wat kleur door de massaal opgetrommelde muzikale vrienden, verder brengt het gezelschap weinig muzikale vernieuwing. Alle ritmes blijven keurig binnen de lijntjes en nergens vindt een muzikale explosie plaats. Daarmee staan The Mighty Mocambos in schril contrast met bands als Galactic die de balans tussen instrumentele funk en gastbijdragen wel heel goed kunnen vinden.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:The Mighty Mocambos Label:Painted Dog Records
Cover Van Halen - Tokyo Dome Live In Concert

Van Halen - Live - Tokyo Dome In ConcertFans waren dolenthousiast toen enfant terrible David Lee Roth in 2007...

JATM

Jazz Against The Machine - Black Bossa Wanneer als jazztrompettist je roots in de grunge, rock en metal van de jaren...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT