VERSLAG: Elf Fantasy Fair 2009

Festivalinfo was aanwezig op Elf Fantasy Fair Haarzuilens 2009 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 9 foto's.

VERSLAG: Marcel Kamphuis  

Elf Fantasy Fair 2009

Haarzuilens is een klein dorp in de gemeente Utrecht, wat vooral bekend is door Kasteel de Haar, het grootste kasteel van Nederland. Het gebouw is jaarlijks het decor van veel evenementen en zo ook van de Elf Fantasy Fair. Dit is een terugkerend outdoor evenement gehouden sinds 2001, waarbij het onderwerp 'fantasy' centraal staat. Liefhebbers uit heel Europa trekken naar Nederland en jaarlijks staat de teller op á 25.000 bezoekers.

Het festival is vooral aantrekkelijk door de vele bekende gasten; als bekende fantasy-tekenaars, schrijvers of acteurs uit fantasy-films. De grootste naam die vandaag te vinden is is Rhianna Pratchett. Dit is de dochter van Terry Pratchett (best verkopende auteur van fantasieverhalen) en winning scriptschrijfster voor de Overlord-titels, ze geeft tijdens de Elf Fantasy Fair in Haarzuilens een presentatie over haar scripts.

Opvallend is dat het kasteel zelf helaas uitsluitend te bezichtigen is door middel van een rondleiding - door een deskundige, van ongeveer een uur. Na aankomst blijkt al snel dat voor bijna alles een extra bijdrage wordt gevraagd, iets wat erg jammer is. Wellicht dat de entree beter iets omhoog zou kunnen gaan, waardoor vervolgens alles gratis zou zijn. Ook de internationale schrijvers, kunstenaars en performers vragen € 15 voor een handtekening en foto. Belachelijk. Gelukkig is hiernaast ook veel leuks wat kosteloos is, zoals veel optredens van bands in het folkgenre.

De populariteit van het evenement groeit jaarlijks en beleefd dit jaar zijn negende en drukste editie. Het zonnetje heeft veel bezoekers overgehaald om af te reizen naar Haarzuilens en hierdoor is het een perfecte dag om mensen te bekijken - en bekeken te worden. Hoewel de bezoekers van zaterdag verbrand thuis zijn gekomen, is het de zondag minder goed weer. Jammer voor de organisatie, want het klimaat is zeker iets wat een grote rol speelt bij het fantasy-evenement.

FOTOGRAFIE:

 foto Elf Fantasy Fair 2009  foto Elf Fantasy Fair 2009  foto Elf Fantasy Fair 2009  foto Elf Fantasy Fair 2009  foto Elf Fantasy Fair 2009  foto Elf Fantasy Fair 2009  foto Elf Fantasy Fair 2009  foto Elf Fantasy Fair 2009  foto Elf Fantasy Fair 2009
 
 
festival logo

ROADBURN 2009Het was te verwachten, maar Roadburn 2009 was al ruim van tevoren...

festival logo

GROEZROCK 2009 Groezrock is de laatste jaren steeds populairder geworden. 20.000 man per...