VERSLAG: Summerjam Festival 2010

VERSLAG:

25th Edition Summerjam festival. Koln, Duitsland

Er zijn te weinig sanitaire voorzieningen maar wie heeft die nodig als je voor de kleine boodschap in een prachtig azuurblauw meer terecht kunt? En als je niet te beroerd bent 2 kilometer te lopen heb je ook schone toiletten ter beschikking. In de schaduwrijke bosrijke omgeving roken de barbecues en joints 24 uur per dag. Wellicht is dit het festival met de minst bezopen mensen per kapita. Een enkeling maakt zichzelf belachelijk door knock out, in zijn broek gepiest te midden van de verbaasde festivalgangers te liggen. Gefronste wenkbrauwen trekt dit aanzicht op zijn hoogst maar de meeste gasten zijn te relaxt zich hierover te bekommeren.

Als je wilt kun je zwemmend door turquoise blauw water naar het festival. Of al dobberend chillen op de reggaevibes. Want dat is het; het grootste reggaefestival van europa doet alsnog klein en kneuterig aan. De pers vecht om de twee beschikbare stopcontacten en er gaat wat mis op een van de twee podia. De elektra valt uit om vervolgens haperend weer op gang te komen over het gehele festival. Wellicht zit alles op slechts een grote schakelaar aangesloten. Met het geluid komt het bij een van de hoofdacts (Gentlemen) ook niet meer geheel goed die avond maar de sfeer zit er desalniettemin goed in. Want dat is waarvoor dit festival zeker een bezoek waard is. Niet voor de line up want die is zo afwisselend niet en echt heel grote namen staan er niet op de twee podia. In feite lig ik ook veel liever met mijn jointje in het gras te luisteren want kijken kost teveel inspanning in deze tropische hitte. Bovendien heb ik na een band de rasta's wel voldoende in het rond zien vliegen.

En dus luister ik en verbaas me hoe geweldig afwisselend inner circle eigenlijk is, hoewel ik altijd dacht dat zij een eendagsvlieg waren. Daarmee heb ik deze band onrecht aan gedaan. Julian Marley teerde nog wat te veel op zijn vaders erfenis naar mijn smaak, inclusief de looks. In feite is dit geen festival voor muziekreviews maar een van een onbeschrijfelijke sfeer. Het zijn de mensen en de setting die dit festival maken. Niet het ontbreken van voldoende sanitaire voorzieningen.

Je kunt gerust alleen naar dit festival komen en nagenoeg zonder geld. Het campingterrein is een vrijstaat waar de rastafari 'peace and love' mentaliteit hoogtij viert. Ben je sociaal aangelegd dan heb je zo meer vrienden erbij dan dat je al had en word je uitgenodigd mee te eten, je tent erbij te zetten en gaat 'la hierba buena' snel rond. Heb je een fles wodka, een paar longdrink glazen, en wat jus d'orange en een bank zet die dan neer en verkoop cocktails. Niemand zal om je vergunning of horecadiploma's vragen. Gezien het festival op een eiland ligt en de camping voor iedereen toegankelijk is kan zwemmen een optie zijn om geen bandje van 90 euro te hoeven aanschaffen. Niet dat ik illegaal bezoek aan dit festival promoot. Eerder: je kan ook alleen komen kamperen want dat is al gezellig genoeg en alleen ten tijde van het festival mag je in dit prachtige gebied zwemmen.

Zo weinig afwisseling de line up ook biedt des te meer afwisseling in het voedsel. Veel exotisch Afrikaanse eettentjes luisteren dit festival op. Big momma's in de keuken. Dit festival is een lust voor de receptoren. Relaxte vibes en drums, prachtige, kleurrijke mensen, pure natuur, over het water schitterende lazershows en een spectaculair afsluitend vuurwerk.

 
festival logo

NORTH SEA JAZZ 2010North Sea Jazz is in de loop der jaren veel breden gaan programmeren dan de...

festival logo

ROSKILDE 2010 Roskilde is het grootste festival van Scandinavie. Met dit jaar onder andere...