VERSLAG: Bevrijdingsfestival Fryslân 2006

Festivalinfo was aanwezig op Bevrijdingsfestival Friesland 2006 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 39 foto's.

VERSLAG:

123

In de Helicopter met The Sheer - 1

Eén van dé absolute hoogtepunten die een Nederlandse band of artiest in zijn carrière kan bereiken is het zijn van 'helikopteract' op Bevrijdingsdag. Jaarlijks is er een kleine happy few die in de helikopter van defensie mag stappen om op 5 mei meerdere Bevrijdingsfestivals aan te doen. Dit jaar is The Sheer zelfs de enige helikopteract, aangezien Brace en Lange Frans & Baas B per touringcar worden vervoerd naar de verschillende festivals waar zij het vieren van de vrijheid mogen opluisteren met een kort optreden.

Op Festivalinfo.nl doen we al jaren verslag van de vele festivals in Nederland en België. Hiervoor berichten we in woord en beeld vanuit het publiek, van de frontstage, backstage en soms zelfs on-stage. Als 'embedded reporter' vanuit de helikopter verslag doen van de avonturen van The Sheer is echter een wel heel aantrekkelijke manier van (participerend) onderzoek! Hoe ziet zo een dag er nou uit? Vinden de bandleden zoiets nou normaal? Wat gaat er aan het eerste optreden van de dag vooraf? Krijg je een parachute om in een heli? We lichten een tipje van de sluier op. Lees verder en bekijk voor een goede indruk zeker de foto's!

10:45 : 'Allen aanwezig op Soesterberg' : De millitaire basis in Soesterberg is het verzamelpunt, vanaf waar we begeleid worden door defensiemedewerksters. Normaliter kom je dit terrein niet zo maar op. Enkele dagen van te voren is de identiteit van band, crew, reporters en cameramensen door de veiligheidsdienst al preventief gecheckt.

11:15 : 'Instructies en briefing' Na het verzamelen en het onderling kennismaken van de gemêleerde groep gelukkigen die straks mogen instappen krijgen we in een filmzaaltje een korte instructievideo te zien. Hoewel er van een behouden vaart uitgegaan wordt, is kennis met betrekking tot calamiteiten en instructie over hoe je je in een helikopter dient te gedragen niet overbodig. Voor de meesten van ons is deze materie immers nieuw. Naast een enigszins zenuwachtig makende uitleg over luchtziekte, kotszakjes, verplichte oordopjes tijdens de vlucht en reddingsvlotten en wat te doen als we in zee storten zijn er ook enkele grappige momenten. Het hanteren en vergrendelen van je machinegeweer tijdens helikoptervluchten en het gegeven dat we onze hoofden tussen de benen moeten doen bij het signaal 'Brace' leiden tot hilariteit. Na afloop van de voorstelling doet drummer Gert-Jan de wapeninstructies (vergrendelen, voeten op wapen plaatsen) buiten met gebruik van de drumstandaards nog eens dunnetjes over. Vanaf dit moment lijken ook de aanwezige verslaggevers te beseffen dat het niet alleen een spannende, maar ook erg leuke dag kan gaan worden vandaag. De camera's laten vanaf dit moment de bandleden vrijwel niet meer ongemoeid. Ook de aanwezige radioverslaggever, de dames van Cordaid en aanwezige crew verheugen zich zichtbaar op wat komen gaat. De geluidsman van The Sheer en tourmanager Mark blijken al bijna geroutineerde helikoptervliegers te zijn; zij escorteerden eerdere jaargangen Di-Rect en Beef al eens. Toch is ook voor hen een dag als deze geen routineklus. Net als ik waren zij immers ook al een uur eerder dan noodzakelijk op Soesterberg aanwezig. Stiekem toch een beetje zenuwachtig misschien?

123

FOTOGRAFIE:

1234
 foto Bevrijdingsfestival Fryslân 2006  foto Bevrijdingsfestival Fryslân 2006  foto Bevrijdingsfestival Fryslân 2006  foto Bevrijdingsfestival Fryslân 2006  foto Bevrijdingsfestival Fryslân 2006  foto Bevrijdingsfestival Fryslân 2006  foto Bevrijdingsfestival Fryslân 2006  foto Bevrijdingsfestival Fryslân 2006  foto Bevrijdingsfestival Fryslân 2006  foto Bevrijdingsfestival Fryslân 2006 The Sheer foto Bevrijdingsfestival Fryslân 2006  foto Bevrijdingsfestival Fryslân 2006
 
1234
 
festival logo

BEVRIJDINGSFESTIVAL FLEVOLAND 2006Vanaf het jaar 1994 worden er op 5 mei in alle provincies en in onze...

festival logo

BEVRIJDINGSFESTIVAL BRABANT 2006 Het fotoverslag van Bevrijdingsfestival Brabant te Den Bosch.