VERSLAG: Powerfest - 2 juli 2006

VERSLAG:

12

Powerfest in 013, deel 1

Meteen na Sounds of the Underground staat er met Powerfest weer een hardcore-festival in de 013. En maar goed ook! Powerfest is een experiment van Mojo om veel hardcore- en metalbands samen te brengen in de hoop op een gezellig festival met veel gitaargeweld en een harde mosh. Met onder andere Ignite, een speciale Cro Mags-reunie, Darkest Hour en Raised Fist belooft dit een spetterende editie te worden die het European Hardcore Party gevoel moet doen herleven.

De opener in de grote zaal van de 013 is Most Precious Blood. Deze New York hardcoreband zit op hetzelfde label als Terror en Walls Of Jericho. Uit de as van Indecision brengt MPB een andere variant op het New York hardcore geluid. Dit is duidelijk hoorbaar meer duister, intens en zwaarder. Er wordt veel nieuw werk van hun laatste album 'Mercilles' gespeeld . Wat mij meteen opvalt is de kwaliteit en de strakheid van hun huidige drummer. Bij MPB hebben al ongeveer tien drummers de revue gepasseerd en ik hoop voor ze dat dit hun vaste drummer wordt. Het is jammer dat zo'n band moet openen in de grote zaal; ze zouden veel beter in de kleine zaal op een later tijdstip kunnen spelen. Het hardcoregevoel van de band zou dan beter uit de verf komen en het brengt waarschijnlijk ook een grotere reactie van het publiek teweeg.

Een klein beetje teleurgesteld door MPB loop ik richting de Batcave voor een show waarvan ik weet dat het hardcoregevoel daar wel maximaal is. De trots van Reflections Records, Rise and Fall, gaat op tour met Converge in de VS. Als opwarmertje gaan ze alvast wat Europese landen af. Deze Belgen weten precies wat ze moeten doen om de zaal in beweging te krijgen. Met hun extreem volle en harde geluid weten ze de zaal vanaf de eerste klanken mee te krijgen. Wat een muur van geluid zetten deze gasten hier neer! Hun sound doet erg denken aan iets tussen Cursed en Converge in. Punkmetal, dat is hier de boodschap!

Tijd om terug in de tijd te gaan, naast de Cro Mags-reunie speelt hier vandaag ook Shelter. Met de legendarische frontman Ray Cappo (ex- Youth of Today) is Shelter’s boodschap erg gericht op het Krishna geloof. Daarom vandaag Krishnacore. Helaas is deze band de laatste zeven jaar niet erg actief geweest. Dit is ook zwaar te merken aan de podiumprestatie. Op Ray na heeft de band een ongeïnteresseerde uitstraling. Al met al is het niet overtuigend. Dit komt ook door de muziek. Of het aan het geluid ligt of aan de muzikanten zelf, het optreden van Shelter is een zware aanfluiting. Dit is ook precies wat ik menig bezoeker van de show heb horen zeggen in de wandelgangen.

Metalcore, een vleugje deathmetal en wat punk georienteerde riffs. Darkest Hour in de grote zaal is de volgende kandidaat op mijn lijstje die ik per se moet zien. Na verhalen van geweldige publieksreacties en de meest gestoorde shows, moest ik dit van een vriend sowieso checken. Een klein beetje misplaatst misschien? Darkest Hour is een erg harde band en het geheel komt goed uit de verf. Ook voor Darkest Hour geldt echter dat in een kleinere zaal deze band beter tot zijn recht komt. Legendarische taferelen zoals tijdens het Ieperfest en andere shows, zijn hier in de grote zaal van de 013 namelijk ver te zoeken.

Een band die sinds Groezrock mijn hardcore-hart weer goed aan het pompen krijgt is Raised Fist. Zij zetten de de Kleine Zaal volledig op zijn kop. Ze openen met 'Running Man' en pompen er vervolgens een gevarieerde setlist met zowel oud als nieuw werk doorheen. Voor velen is dit zo te horen de eerste keer dat ze Raised Fist live zien. Het publiek is erg enthousiast en de band zelf misschien nog wel meer! Met hun zware, stevige riffs, een ziekelijk technische drummer en een energieke live performance zet Raised Fist voor de zoveelste keer zijn stempel op het Powerfest. Aan het einde van de show meldt zanger Alexander Hagman dat het tijd is voor de band om richting Zweden te gaan en te gaan slapen. Een welverdiende rust!

12
 
festival logo

NORTH SEA JAZZ 2006Natuurlijk is de belangrijkste gebeurtenis in North Sea Jazz-land dit jaar de...

festival logo

TWO 7'S SPLASH Dit jaar wordt reggaefestival Two 7's Splash voor de elfde keer...