VERSLAG: Parade Amsterdam - vrijdag 10 augustus 2012

Festivalinfo was aanwezig op Parade Amsterdam 2012 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 18 foto's.

Naar het Parade Amsterdam - vrijdag 24 augustus 2012 verslag

VERSLAG:

Parade Amsterdam - vrijdag 10 augustus 2012

'De klapper van de tour' noemt oprichter Terts Brinkhoff het neerstrijken van de Parade in Amsterdam. Na Rotterdam, Den Haag en Utrecht opent het theaterfestival zijn poorten in de hoofdstad van ons land. Het Martin Luther Kingpark is de komende week omgetoverd tot een nieuw stadsdeel en geeft accommodatie aan meer dan zestig theatervoorstellingen, café's met livemuziek en restaurantjes met exotische culinaire hoogstandjes. En dat alles in simpele tenten en houten bouwsels.

De weervoorspellingen ogen goed voor de komende Paradedagen en dat mag ook wel. Vorig jaar is dit festival letterlijk in het water gevallen. Vanavond is de openingsavond. Om 18u opent het festival zijn deuren en de stijgende populariteit van dit festival is al snel te merken: de rij is tientallen meters lang. Al in de rij is het karakter van de Parade goed te zien: Amsterdammers uit alle windstreken staan geduldig kletsend te wachten, van polo shirts tot aan panterleggings, van bekakte r-en tot aan Duits-Engels sprekende hippies.

De Parade ziet er uit als een gemoedelijk in elkaar geknutseld zigeunerkamp met circustrekjes. Het oogt amateuristisch: maar daar is het verre van. Wat ooit een tractor was die met één podium door het land reisde, is uitgegroeid tot een groot georganiseerd geheel dat alleen al in Utrecht door 82.000 mensen bezocht is. Naast de toegang tot het terrein kosten de voorstellingen ook geld en is een gerecht ook behoorlijk. De programmering liegt er dit jaar ook niet om, maar het zijn niet de grote namen die dit festival sieren, het zijn juist de talloze onbekende theater-, muziek- en dansacts die het leven in de avond blazen.

Met een gemiddelde duur van een half uur kun je met meerdere voorstellingen een heel gevarieerde avond beleven. Tussendoor kun je genieten van culinaire hoogstandjes, gerechten worden bereid in open keukens waar koks met regenlaarzen de kip op het spit draaien of de omgeving oplichten met flamberen. Van burrito's en sushi tot de 'haute friture' met kroketten: het gerechten aanbod is al even gevarieerd als de rest.

Maar ook als je even wat krap bij kas zit biedt de Parade genoeg vermaak: voor niet al teveel geld kan je een rondje in de zweefmolen of een dansje in de silent disco doen, waarbij bezoekers gezamenlijk via een draadloze koptelefoons naar de muziek van een live-dj luisteren. Daarnaast wordt elke Parade-avond afgesloten met gratis toegankelijke live-muziek. Kortom, genoeg redenen om je een avondje in de wereld van de Parade te wagen.

FOTOGRAFIE:

12
 foto Parade Amsterdam - vrijdag 10 augustus 2012  foto Parade Amsterdam - vrijdag 10 augustus 2012  foto Parade Amsterdam - vrijdag 10 augustus 2012  foto Parade Amsterdam - vrijdag 10 augustus 2012  foto Parade Amsterdam - vrijdag 10 augustus 2012  foto Parade Amsterdam - vrijdag 10 augustus 2012  foto Parade Amsterdam - vrijdag 10 augustus 2012  foto Parade Amsterdam - vrijdag 10 augustus 2012  foto Parade Amsterdam - vrijdag 10 augustus 2012  foto Parade Amsterdam - vrijdag 10 augustus 2012  foto Parade Amsterdam - vrijdag 10 augustus 2012  foto Parade Amsterdam - vrijdag 10 augustus 2012
 
12
 
festival logo

MS DOCKVILLE FESTIVAL 2012Kunst- en muziekfestival Dockville wordt jaarlijks georganiseerd op Europa’s...

festival logo

LOWLANDS 2012 - DAG 3 De alweer laatste Lowlands festivaldag is nog maar net van start wanneer de...