VERSLAG: Le Guess Who? 2015 - Vrijdag

Festivalinfo was aanwezig op Le Guess Who? 2015 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 45 foto's.

Naar het Le Guess Who? 2015 - Donderdag verslag
Naar het Le Guess Who? 2015 - Zaterdag verslag
Bekijk de Le Guess Who? 2015 - Vrijdag foto's

VERSLAG: Wouter Braaksma  

Le Guess Who? 2015 - Vrijdag

De tweede dag van Le Guess Who? is de eerste grote dag. Donderdag waren maar zes zalen open, nu zijn het er achttien. Konden we ons maar klonen.

Swervedriver
Swerderdriver is een alternatieve rockband uit Oxford Engeland, die flirt met shoegaze. Sinds 1989 is de band in verschillende bezettingen te zien geweest en zijn ze na tien jaar afwezigheid sinds 2008 weer bij elkaar. In het begin van de reünie alleen om te touren. Maar dit jaar kwam 'I Wasn't Born To Lose You' uit, het eerste album in zeventien jaar. Het kwartet begint enigszins veel belovend met 'Autodidact'. Na een ingetogen openingsriedel, komt langzaam het schuren van de gitaren tevoorschijn. Vervolgens begint er na ieder nummer een sterker patroon te ontstaan, waardoor het optreden vrij lafjes is. Ieder nummer wordt plichtmatig onder de vier minuten gehouden. Terwijl 'Never Lose That Feeling' op plaat elf minuten duurt, was dat nummer juist een mooi moment geweest om het patroon te doorbreken. De halfvolle Ronda wordt dan ook niet echt warm van Swervedriver. Vooral frontman Adam Franklin staat er bij als een burgerlijke huisvader. De rock 'n roll is duidelijk met de jaren verloren gegaan.

Metz
Het is een groot contrast om vervolgens Metz te zien. Het Canadese trio maakt gitzwarte noise rock en breekt de boel af vanavond. Dat komt ook door de mensen in de zaal. Een lange rij staat voor de Pandora te wachten om naar binnen te mogen. Degene binnen in de zaal zijn de gelukkige en dat laten ze merken ook. In de wereld van Metz is er geen compromis mogelijk, volume op elf en in een uurtje al je energie en agressie eruit gooien. Dit heeft weer zijn uitwerking op het publiek dat zelfs op de achterste rij betrokken wordt in een circle pit. Gelukkig ziet de zanger dat ook en probeert de boel nog een beetje in het gareel te houden, voordat iemand door de ruit bij de bar gebeukt wordt en op de Amsterdamsestraatweg belandt.

Metz raakt ons vanavond recht op de bek met een ferme homerun. De hakkende drums slaan je in de maag, de roggelende bas spuugt je in je gezicht, de schelle gitaar priemt recht door je schedel en het hysterische geschreeuw klinkt als dat van een gek in een inrichting. Niet voor de tere zieltjes, maar na een slap optreden van Swervedriver is de psychische klaagzang van Metz een genot voor het oog en oor.

Viet Cong
Afgelopen februari zag ik Viet Cong nog een vrij rommelig optreden geven in de kleine zaal van Paradiso. Nu is de Pandora afgeladen na het goede ontvangst van de debuutplaat. Wat opvalt is dat er maar twee nummers gespeeld worden van de Cassette EP. De focus ligt dus op de debuutplaat en die zat toen nog niet zo goed in de vingers. Vandaag laat Viet Cong zien een beter ingespeelde band te zijn en weet weer te imponeren met een kwartier durende versie van 'Death'. Dit keer niet precies zoals op de plaat gespeeld, maar met ruimte voor variaties en breaks die niet zouden misstaan in een metal band.

Toch is het minder strak dan gehoopt en klinkt het ronkende 'Continental Shelf' minder interessant live. De band struikelt over de eigen ambities en willen te veel in één keer. Het wisselen en stemmen van instrumenten haalt dan ook de vaart eruit. Er is veel gesleuteld aan de set van Viet Cong. Het kwartet is gegroeid, maar zijn er nog niet.


A Place To Bury Strangers
Voordat A Place To Bury Strangers begint is de zaal pikzwart. Als een kanonskogel geeft de drummer het startsein om te slopen. Dat kan je aan professioneel gitaar martelaar Oliver Ackermann wel toevertrouwen. Al halverwege het eerste nummer zwaait zijn gitaar door de lucht om een vrije val te maken op het podium. Vermoedelijk nog weggekopt door een toeschouwer op de eerste rij, want snel verontschuldigt Ackermann zich.

De toon is direct gezet voor de rest van de show wat een spektakel hoort te zijn. Echter zorgt het matige geluid voor wisselvallige momenten. Het eerste half uur is de band zoekende naar de juiste mix. Het ene moment staat de drum te hard, dan de gitaar, zang, bas. Alles moet nog worden getest. Na het moeilijk te ontcijferen 'Ocean' duikt plots de bassist het publiek in om bij de geluidsman een kar te pakken met apparatuur. Het is de start van een tien minuten durende noise rave midden in het publiek inclusief eigen lichtshow! Hierna blijkt pas dat het podium is aangepast en staat er nu geen trio op het podium, maar voegt een extra band zich erbij. Door het grote verschil van duister en stroboscopen is het moeilijk te zien welke band. Het geluid is wat beter en het zorgt voor een epileptisch slotstuk wanneer Ackermann een beamer gebruikt als plectrum.

Le Guess Who? heeft zich als organisatie verkeken vanavond. Het was goed toeven in de Pandora met veel donkere rockbands die prima bij elkaar passen. Dat het merendeel van de zaal dan ook bleef staan is logisch. Dat er in heel Tivoli niks tegelijkertijd speelt met de bands in de Pandora niet. Zo is er niets wat de druk weg kan halen van de zaal. Terwijl tijdens de optredens in de veel grotere Ronda juist wel in de kleinere zalen ook wat te beleven valt. Een puntje voor volgend jaar.

FOTOGRAFIE: Erik Luyten  

1234
The Besnard lakes foto Le Guess Who? 2015 - Vrijdag The Besnard lakes foto Le Guess Who? 2015 - Vrijdag Titus Andronicus foto Le Guess Who? 2015 - Vrijdag Titus Andronicus foto Le Guess Who? 2015 - Vrijdag  foto Le Guess Who? 2015 - Vrijdag  foto Le Guess Who? 2015 - Vrijdag Swervedriver foto Le Guess Who? 2015 - Vrijdag The Besnard lakes foto Le Guess Who? 2015 - Vrijdag  foto Le Guess Who? 2015 - Vrijdag Protomartyr foto Le Guess Who? 2015 - Vrijdag The Besnard lakes foto Le Guess Who? 2015 - Vrijdag Titus Andronicus foto Le Guess Who? 2015 - Vrijdag
 
1234
 
festival logo

LE GUESS WHO? 2015 - ZATERDAGLe Guess Who? is in Utrecht! Op zaterdag is er onder andere verslag gedaan...

Le Guess Who 2015

LE GUESS WHO? 2015 - DONDERDAG Le Guess Who? strijkt dit weekend weer neer in Utrecht. De donderdag was een...