VERSLAG: Eurosonic Noorderslag 2019 - woensdag

Festivalinfo was aanwezig op Eurosonic Noorderslag 2019 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 46 foto's.

Naar het Eurosonic Noorderslag 2019 - donderdag verslag
Bekijk de Eurosonic Noorderslag 2019 - woensdag foto's

VERSLAG: Rob van der Zwaan  

Eurosonic 2019 - woensdag

Het is woensdag 16 januari. Groningen staat in de startblokken voor ESNS 2019, het grootste showcasefestival in Europa. Dit jaar reizen ruim 4.000 muziekproffessionals, 350 Europese artiesten en 40.000 festivalbezoekers naar de grootste stad van Noordelijk Nederland. Ook Festivalinfo is vanzelfsprekend aanwezig om nieuw Europees muziektalent te spotten en te genieten van al het andere moois dat Groningen te bieden heeft.

De afgelopen jaren is Eurosonic woensdag uitgegroeid tot een bijna volwaardige festivaldag. Waar vroeger de woensdag vooral gebruikt werd om in Groningen te arriveren en in te checken, staan er tegenwoordig al seminars, panels en veel optredens op het programma. De traditionele uitreiking van de EBBA's (European Border Breaker Awards) is vervangen door een vergelijkbare ceremonie rondom de Music Moves Europe Talent Awards, een nieuwe prijs waarmee Europees talent vanuit de EU wordt ondersteund.

Maar voor het zover is, gaan we kijken bij Linn Koch-Emery. In 'de Barn', een podium dat de Eurosonic bezoekers op de Grote Markt beschermt tegen de gure elementen van januari, zien we prettige poppy indierock uit Zweden. De stem van Linn Koch-Emery klinkt een beetje als Alison Mosshart van the Kills en in de verte ziet het er ook wel een beetje zo uit. Maar waar the Kills regelmatig spannend en gevaarlijk klinkt, kleurt Linn Koch-Emery nu nog te braafjes binnen de lijntjes. Ze heeft zeker een aantal fijne nummers, dus we zien potentie, maar het moet nog wel wat groeien.

Snel door naar Amilli, een piepjonge Duitse singer/songwriter die in de Doopsgezinde kerk van Groningen speelt. We horen een beeldschone stem en downtempo, licht jazzy soulpop. Het is lang niet slecht, maar het klinkt nu nog wel behoorlijk inwisselbaar met poppy singer/songwriters.

De timetable van Eurosonic wijst ons op concerten van onder andere Jungle By Night en Warhola, maar wij spoeden ons naar de Oosterpoort voor een heuse award ceremonie. Vanavond worden de Music Moves Europe Talent Awards uitgereikt. Dit is een opvolger van wat vroeger de EBBA's (European Border Breaker Awards) waren. Het gaat nu meer om potentie dan om bewezen succes. Op drie kleinere podia in de Oosterpoort zien we winnaars Bishop Briggs, Lxandra, Albin Lee Meldau, blackwave., Pip Blom en Reykjavíkurdætur elk een aantal van hun beste nummers doen. Al deze artiesten staan ook op het reguliere Eurosonic programma, maar dan in een stuk grotere zalen. Voor Pip Blom was er dubbel reden voor vrolijkheid. De groep wint de public choice award in de categorie rock.

Snel door naar de Britse hype-act van Eurosonic woensdag. Voor de Vera is het voor het eerst (en helaas niet voor het laatst) dringen geblazen voor Black Midi. Na een briljante introductie van Vera-programmeur Peter Weening, die met zijn 35 jaar ervaring alles even in perspectief zet, laat Black Midi gelijk horen uit welk hout het gesneden is. De Britse jongens spelen hard en onnavolgbaar. Noise à la Shellac meets mathrock à la Battles. Twee gitaristen, een beest van een drummer en een bassist staan er schijnbaar onverschillig bij, maar zetten hun hype-status alleen maar kracht bij. Dat wordt vervolgd op Motel Mozaique in april (met dank aan Le Guess Who? dat deze jongens al vorig jaar in de smiezen had).

De eerste dag van Eurosonic is geen voorgerechtje meer maar was ook als hoofdgerecht meer dan de moeite. Maar morgen begint het echte werk pas echt met nog meer podia, nog meer acts en veel meer publiek!

FOTOGRAFIE: Irwan Notosoetarso  

1234
Albin Lee Meldau foto Eurosonic Noorderslag 2019 - woensdag Albin Lee Meldau foto Eurosonic Noorderslag 2019 - woensdag Albin Lee Meldau foto Eurosonic Noorderslag 2019 - woensdag Amilli foto Eurosonic Noorderslag 2019 - woensdag Amilli foto Eurosonic Noorderslag 2019 - woensdag Amilli foto Eurosonic Noorderslag 2019 - woensdag Amilli foto Eurosonic Noorderslag 2019 - woensdag Black Midi foto Eurosonic Noorderslag 2019 - woensdag Black Midi foto Eurosonic Noorderslag 2019 - woensdag Black Midi foto Eurosonic Noorderslag 2019 - woensdag Black Midi foto Eurosonic Noorderslag 2019 - woensdag Blackwave. foto Eurosonic Noorderslag 2019 - woensdag
 
1234
 
festival logo

EUROSONIC NOORDERSLAG 2019 - DONDERDAGDe tweede dag alweer van deze prachtige start van het festivalseizoen. Geniet...

festival logo

DE VRIENDEN VAN AMSTEL LIVE 2019 De grootste kroeg van Nederland is weer geopend in Rotterdam en wij gingen...