VERSLAG: Ashes to Ashes... Doom to Dust 2008

Festivalinfo was aanwezig op Ashes To Ashes... Doom To Dust 2008 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 24 foto's.

VERSLAG:

Ashes to Ashes... Doom to Dust

Doom metal is niet het populairste muziekgenre in Nederland, maar na twee succesvolle kleine edities werd besloten om Ashes To Ashes... Doom To Dust groter op te zetten. De organisator pakte groots uit: maar liefst drie zalen moesten worden gevuld door ongeveer vijftien bands. Dit bleek al snel een overschatting en het programma werd teruggeschroefd naar zeven bands. Ook moest één van de grote namen afzeggen door ziekte: Primordial zou niet komen.

Dit maakte het programma in de Dommelsch Zaal er niet minder om, namen als My Dying Bride en Krux zijn geen onbekenden in metalland. Wanneer ondergetekende de zaal binnen loopt staat het Zweedse Kongh op het punt om af te trappen. De band stond eerder dit jaar al met succes op het Roadburn Festival maar vandaag wil het kleine (tweehonderd man) publiek er weinig van weten. Ondanks de muzikale kwaliteiten van de bandleden weten ze het publiek niet voor zich te winnen.

Switchblade komt ook uit Zweden en zijn op tournee met Kongh. Met een matig geluid wordt er een lange show gevuld met experimentele sludge/doom. Na een kwartier was het dan ook voor velen etenstijd in de kelder van de 013 waar, sinds de nieuwe rokersruimte in de foyer, de eethoek is geplaatst.

De meest duistere band van de dag is Mordor. Tien minuten later dan gepland is de driekoppige band klaar om te beginnen. De eerste vijf minuten worden besteed aan het aanbidden van de herinnering aan het rijk Magna Frisia met haar koning Radbod. (hedendaags Nederland) Vervolgens weet de band een half uur te overtuigen met een overtuigende lading doom, om vervolgens af te sluiten met hetzelfde ritueel als het begin van de set.

Veel bezoekers komen vandaag voor Krux, de zaal is intussen half gevuld. Deze Zweedse band bestaat uit (ex-)leden van bands als Arch Enemy, Therion, Opeth, Candlemass en Entombed. Zegt genoeg over de kwaliteit toch? Zanger Mats Leven is vanavond bij stem als nooit tevoren. Vol overtuiging wordt er een set van ongeveer een uur neergezet die voornamelijk bestaat uit het laatste album, getiteld 'II'. De band kondigt tevens aan dat de show de laatste is voorlopig, aangezien de bandleden het druk hebben met andere bands en projecten.

My Dying Bride is de grootste naam van de dag en sluit het rijtje af. Vorig jaar bracht de band nog een live DVD uit en na de spectaculaire show op Graspop Metal Meeting enkele maanden terug komt de band Tilburg overtuigen van haar kwaliteiten. Zoals we van hem gewend zijn laat zanger Aaron zich keer op keer tegen de grond zakken van ellende. De geluidsman heeft helaas een half uur nodig om het geluid op orde te krijgen. Het laatste uur biedt de Britse doom formatie een top show met voornamelijk ouder en harder werk.

Jammer dat dit festival geen compleet succes werd en zelfs de Dommelsch Zaal (capaciteit 2200) niet half vol kwam, nu maar afwachten of er een vierde editie komt.

FOTOGRAFIE: Joost Doensen  

12
Bunkur foto Ashes to Ashes... Doom to Dust 2008 Bunkur foto Ashes to Ashes... Doom to Dust 2008 Bunkur foto Ashes to Ashes... Doom to Dust 2008 Serpentcult foto Ashes to Ashes... Doom to Dust 2008 Serpentcult foto Ashes to Ashes... Doom to Dust 2008 Serpentcult foto Ashes to Ashes... Doom to Dust 2008 Kongh foto Ashes to Ashes... Doom to Dust 2008 Kongh foto Ashes to Ashes... Doom to Dust 2008 Kongh foto Ashes to Ashes... Doom to Dust 2008 Switchblade foto Ashes to Ashes... Doom to Dust 2008 Switchblade foto Ashes to Ashes... Doom to Dust 2008 Switchblade foto Ashes to Ashes... Doom to Dust 2008
 
12
 
festival logo

APPELPOP 2008Appelpop is het grootste, overdekte, GRATIS, tweedaagse popfestival van...

festival logo

BLUESROCK FESTIVAL TEGELEN 2008 Dit jaar vond alweer de 25e editie van het Bluesrock Festival plaats in het...