VERSLAG: Bazar Curieux 2008

Festivalinfo was aanwezig op Bazar Curieux 2008 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 27 foto's.

VERSLAG:

Bazar Curieux 2008

Een noodoplossing kan soms goed uitpakken. Twee jaar geleden moest Bazar Curieux – tot dan toe steeds georganiseerd in de Nighttown – noodgedwongen uitwijken naar de Now&Wow. De Nighttown is ondertussen teruggekeerd als Watt; wat Now&Wow heette, staat nu bekend als de Maassilo; Bazar Curieux wordt nog steeds georganiseerd in de oude graansilo aan de Maashaven in Rotterdam.

De Bazarbezoeker wordt buiten nog verwelkomd door heuse draaiorgelmuziek, binnen in de Middle Hall is het rammelen geblazen met Abe Vigoda. Een band die zonder overdrijven klinkt alsof er een trein dwars door hun optreden komt denderen, wat versterkt wordt door de hoge hal waarin ze staan te spelen. Wisselend zijn bands aan de beurt in de Middle Hall en de grotere Main Hall. Na Abe Vigoda volgt in de Main Hall de band die altijd onderaan een alfabetische lijst zal staan. Met ondertussen een behoorlijke lijst (inter)nationale optredens op de naam en het nieuwe album Running with the beast weet zZz de noemer orgelgeweld wel te vertolken. Andere ingrediënten: zang, drums, rock’n roll met een vleugje zwaarmoedigheid en vooral complete gekte. Een ander verhaal dan de draaiorgels die buiten stonden te spelen. En na het optreden van zZz ook binnen.

Multidisciplinaire festivals doen dikwijls een poging om bruggen te slaan tussen verschillende subculturen. In een havenstad als Rotterdam zijn meer dan genoeg subculturen om bruggen naar te slaan, dat bewijst de fototentoonstelling Zuiderlingen. Een fotograaf bracht verschillende groepen mensen uit Rotterdam Zuid in beeld, van female brassband, tot verschillende sportverenigingen, religieuze gemeenten en de Surinaamse zangvogelvereniging. En de familie Meijer, die al generaties lang de draaiorgelcultuur van Rotterdam draaiende houdt, staat op één van de foto’s, aan de noordzijde van de Maashaven, tegenover de Maassilo staan en ’s middags al aan bod zijn geweest tijdens de gidsentours van Bazar Curieux. Een groot orgel kwam de deur van de silo niet door, daarom staat Aad vanavond met een kleinere variant in de Main Hall. Overdonderen doet het orgeltje niet, maar Aad – die als kind wel eens stiekem in het draaiorgel van zijn opa kwam, om zo te kunnen spijbelen van school – is trots dat hij een nummer van de YMCA en nog een paar hits mag draaien.

Micachu & the Shapes klinken precies gek genoeg om de lieflijke tegenhanger te zijn van het vanavond in de Melkweg spelende Deerhoof. Als je de klanken van deze Londense jongedame en haar band niet helemaal kunt thuisbrengen, kan dat kloppen. Micachu houdt er van om zelf haar instrumenten in elkaar te knutselen. Dat deze eigenzinnigheid haar geen windeieren heeft gelegd blijkt wel. Later deze maand spelen Micachu en haar Shapes met Jamie Lidell, in januari worden ze naar Groningen gehaald tijdens Eurosonic en in maart is SXSW aan de beurt.

Nieuw is TV on the Radio al lang niet meer, maar met het nieuwe album Dear Science in de schappen is er zeker sprake van hernieuwde aandacht voor de band. Recensies zijn lovend, het album wordt bestempeld als toegankelijker en zou de grote doorbraak van de band kunnen betekenen. Of je nou warm loopt voor het gelaagde experiment, met nadruk op ritmiek en ruimte voor meerstemmige zang, de tomeloze energie van de band – en vooral van de immer doorstuiterende zanger Tunde Adebimpe – kan niet anders dan sympathie wekken.

Roots Manuva bivakkeert al enige tijd aan de top van de Engelse hiphopwereld,” kondigt de website van Bazar Curieux aan. Niet zonder reden, blijkt ook weer vanavond. De meesterlijke samensmelting van raps en dub is met zijn loomheid maar ook dansbaarheid één van de hoogtepunten van de avond.

Ook in de kelder gaat ondertussen het dak er af. De Lowriders, vertegenwoordigd door Beatnologic, Ruwedata, co2ro en DJ Gomes laten de Basement trillen op zijn grondvesten, met hun diepe bass. Een waardige opwarmer voor dubstepheld Benga. Een toepasselijke naam, want beng! beng! beng! wat gaat die er tegenaan. Opzwepend tot je laatste energie eruit gedanst is.

Niet alleen stond de fototentoonstelling Zuiderlingen in de schijnwerpers, El Hema is present voor de nodige halalrookworsten en Feyenoordshirts met Arabische opdruk. Bazar Curieux legde dit jaar een opvallende nadruk op Britse acts, maar wist toch ook weer een echt Rotterdams feestje neer te zetten, waarbij ook andere initiatieven belicht worden.

FOTOGRAFIE: Tim Leguijt  

123
Abe Vigoda foto Bazar Curieux 2008 Abe Vigoda foto Bazar Curieux 2008 Abe Vigoda foto Bazar Curieux 2008 zZz foto Bazar Curieux 2008 zZz foto Bazar Curieux 2008 zZz foto Bazar Curieux 2008 Micachu & the Shapes foto Bazar Curieux 2008 Micachu & the Shapes foto Bazar Curieux 2008 Micachu & the Shapes foto Bazar Curieux 2008 Micachu & the Shapes foto Bazar Curieux 2008 Tv on the Radio foto Bazar Curieux 2008 Tv on the Radio foto Bazar Curieux 2008
 
123
 
festival logo

TOP 2000 IN CONCERT - 11/12 - HEINEKEN MUSIC HALLOp 1 januari wordt Top 2000 in Concert 5 minuten na middernacht uitgezonden...

festival logo

SPEEDFEST 2008 Wie van speedrock, hardrock en hardcore houd en alles er tussenin moet zeker...