King Sunny Adé

Nigeria

King Sunny Adé, eigenlijk Sunday Adeniyi (Ondo, 1946) is één van de meest populaire artiesten van de Nigeriaanse juju muziek. Met zijn band, His African Beats, werd King Sunny Ade een internationale ster in Afrika midden jaren '80, terwijl hij ondertussen ook door diverse tours meer en meer aandacht kreeg in de Verenigde Staten en Europa.

Afkomstig uit een Nigeriaanse koninklijke familie in Oshgobo, verliet Ade de lagere school om zijn carrière te beginnen bij de Moses Olaiya's Federal Rhythm Dandies. Hij verliet deze groep in 1967 om zelf The Green Spots te vormen. Hij richtte een platenlabel op in 1974. Het eerste album dat hij hierop uitbracht was Juju music. Ade kreeg een groter publiek, toen Mango Records, een onderdeel van Island Records zijn platen begon uit te brengen. Hij werd al snel de Afrikaanse Bob Marley genoemd en kreeg grote concerten in de VS.

Tegen het eind van de jaren '80 werden zijn successen en platenverkopen minder, hoewel hij in Afrika populair bleef. Het album Odu uit 1998, een verzameling traditionele Yoruba liedjes, werd genomineerd voor een Grammy Award. Hij werd ook één van de machtigste personen uit Nigeria. Hij leidde vele bedrijven en diverse industrieën. Hij richtte ook een non-profit organisatie op (King Sunny Ade Foundation) en werkt met de Musical Copyright Society of Nigeria.

OUDE OPTREDENS VAN King Sunny Adé

  • 03 jun
  • 31 - 04   mei
  • 11 - 14   jun
  • 21 aug

KOMENDE OPTREDENS VAN King Sunny Adé

Wij hebben geen informatie over komende concerten of festivaloptredens van King Sunny Adé. Jij wel? Laat het ons weten via onze submit-functie.

OUDE OPTREDENS VAN King Sunny Adé

In het wil graag live zien lijstje van

Live gezien door: