Gladius

Nederland

De ‘founding fathers’ van Gladius zijn zanger Waldy van Geenen en gitarist Rudy Mackay. Zij troffen elkaar op school en merkten al snel op dat de poprock van Mackays’ gitaarspel op unieke wijze samensmolt met de Rythm n’ Blues zangmelodieën van Van Geenen.

Na een korte tijd gefungeerd te hebben als songfabriek besloten Mackay en Van Geenen hun muziek meer body te geven door Gladius te creëren. Toetsenist Bram Brouwers, bassist Do Jacobson en drummer Hein Tool sloten zich bij hen aan en in 2005 namen zij hun eerste demo op genaamd ‘Gladius’.

Na het vertrek van drummer Hein Tool begin 2006 werd al snel Guido van Swieten aangesteld als plaatsvervanger. Samen met Van Swieten, die het creatieve vijftal completeerde, sloeg de band een nieuwe richting in. De stijve poprock van weleer werd versoepeld door behoorlijk wat funk in nieuwe nummers te wrijven. Door de komst van het nieuwe en sterk verbeterde materiaal besloot Gladius in de zomer van 2007 een nieuwe demo op te nemen, deze keer genaamd ‘Welcome The Sun’.

De vier nummers bevattende nieuwe demo cd toont enerzijds de snelle vooruitgang van de band op muzikaal gebied, maar ook de diversiteit in de muziek zelf. Het eerste nummer, de titelsong genaamd ‘Welcome The Sun’ is als het ware Gladius in een notendop: Funky rock gecombineerd met Rn’B en zelf hiphopelementen.

Publiek vraagt zich vaak af waar men de nummers eerder heeft gehoord, omdat deze zo ‘bekend’ in de oren klinken. De muziek van Gladius zoekt vaak een harmonie tussen verschillende stijlen en klinkt waarschijnlijk om die reden zo als ‘vanouds’. Een band waarmee Gladius dus ook vaak vergeleken wordt is Maroon 5. Het vierde nummer op de demo, Serious, is hier een staaltje van.

Met ‘Planet Suzy’, het derde nummer, laten de jongens van Gladius ook zien niet vies te zijn van ruigere rock. En met tenslotte ‘This Kid’, het tweede nummer op de demo, maakt Gladius met een ‘catchy’ funky riff de overgang van Rn’B naar Britpop.

OUDE OPTREDENS VAN Gladius

  • 03 jan `10
  • 03 dec `09
  • 29 apr `09

KOMENDE OPTREDENS VAN Gladius

Wij hebben geen informatie over komende concerten of festivaloptredens van Gladius. Jij wel? Laat het ons weten via onze submit-functie.

OUDE OPTREDENS VAN Gladius

Live gezien door: