Nate Wooley Quintet

Uit: New York - Amerika

De Amerikaan Nate Wooley begon al op zijn dertiende professioneel trompet te spelen. De tijd die hij tijdens zijn jeugd in het rustige Oregon doorbracht, oefende een grote invloed uit op zijn muzikale esthetiek, maar komt nergens zo scherp en duidelijk tot uiting als in zijn solo trompetuitvoeringen. Wooley verhuisde in 2001 naar New York, en werd één van de meest gewilde trompettisten in de ontluikende jazz-, improvisatie-, nieuwe muziek- en noisescene van Brooklyn. Hij trad regelmatig op met iconen als John Zorn, Anthony Braxton, Fred Frith, Evan Parker en Yoshi Wada.

Zijn solospel wordt als belangrijk gezien in de internationale revolutie van trompetimprovisaties. Samen met Peter Evans en Greg Kelley wordt hij beschouwd als één van de voortrekkers van de Amerikaanse beweging die de fysieke grenzen van dit blaasinstrument tracht open te breken. Tevens probeert hij de trompet uit de historische schaduw te halen, die Louis Armstrong over dit instrument legde, zonder de rijke jazzgeschiedenis te verloochenen.

Zijn zoektocht naar nieuwe en grensverleggende speeltechnieken, zijn compromisloze spel met klanken, zijn deconstructie van melodie, harmonie en ritme, zijn flirt met noise en zijn experiment met geluidsversterking maken van hem een bijzonder vurige en innovatieve muzikant.

Het album (Put Your) Hands Together (2011) was een muzikale liefdesverklaring van Wooley aan de vrouwen die hem grootbrachten. In 2012 gaf Wooley een concert op North Sea Jazz. In de zomer van 2013 kwam het prachtige album (Sit In) The Throne of Friendship uit, dat lovende recensies kreeg.

OUDE OPTREDENS VAN Nate Wooley Quintet

  • 11 - 13   jul
  • 20 mrt `14

KOMENDE OPTREDENS VAN Nate Wooley Quintet

Wij hebben geen informatie over komende concerten of festivaloptredens van Nate Wooley Quintet. Jij wel? Laat het ons weten via onze submit-functie.

OUDE OPTREDENS VAN Nate Wooley Quintet