Nieuwe geluidsnorm België voor de zomer van kracht

Door Marz667 op 20 januari 2011 - 10:15 1 Er komen binnenkort geluidsnormen voor muziek op concerten, discotheken, fuiven en festivals. Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) stelde daarover woensdag een voorstel voor aan de sector en de pers. De nieuwe normen zouden voor de zomer van kracht moeten worden.

Het voorstel van Schauvliege werkt met drie categorieën. De eerste categorie zal het muziekvolume moeten beperken tot 90 decibel (dB), de tweede tot 95 dB en de derde tot 100 dB. Hoe hoger de categorie, hoe hoger de flankerende maatregelen die de uitbater moet nemen om de concertganger te beschermen tegen de luide muziek.

"De café-uitbaters, concert- en festivalorganisatoren zullen zelf kunnen kiezen in welke categorie ze zitten", legt Schauvliege uit. Maar wie zichzelf tot categorie twee rekent, moet onder meer het publiek informeren over de gevolgen van gehoorschade, al dan niet tegen betaling oordopjes ter beschikking stellen en een grondplan opmaken.

Nooit meer belangrijk festivalnieuws missen?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief



icelandicmusicdaysnews2

ICELANDIC MUSIC DAYS IN AMSTERDAMMet grote namen als Björk, Sigur Rós, Múm, GusGus en Emiliana Torrini weet...

30stmnews5

THIRTY SECONDS TO MARS E.A. NAAR AREA4 Thirty Seconds To Mars, Dropkick Murphys, NOFX en Madsen komen naar het...

REACTIES

geen avatar
do 20 jan 2011 10:37

poedel de helft minder is toch serieus veel (de laatste jaren gaat het al heel goed met de festivals qua geluid) nooit geen last meer gehad, was vroeger wel anders,
dus nu op je gemak staan achteraan en luisteren zal er niet inzitten met deze maatregel, iedereen zal elkaar nu vertrappelen om vooraan te staan om een deftig geluid te horen.

 0
Avatar youcancallmeJANEK
do 20 jan 2011 11:17

youcancallme.. ach ik ben toch al doof

 0
Avatar Kolle
do 20 jan 2011 11:25

Kolle @Poedel
En dat basseer je op? Ik vind het geen slechte maatregel, ben op festivals wel bij podia geweest dat je er zelfs achterop het veld nog zere oren van kreeg. En als je per se vooraan moet staan om fatsoenlijk te horen wat er voor muziek uit komt is het wellicht al te laat voor je...

 0
geen avatar
do 20 jan 2011 12:25

poedel ik baseer mij uit ervaring, ik werk in een danscafe, ik weet hoeveel 100 db is das een klein iets hoger dan gewoon luid praten... op een festival sta ik liever achteraan , achter de p.a op mijn gemakje te genieten van de muziek, als ze dat stiller gaan brengen, zal ik ook dichter moeten gaan staan...

 0
Avatar Charlotte208
do 20 jan 2011 12:59

Charlotte208 Was dat afgelopen jaar op Werchter niet ook al zo dan? Ik had echt het gevoel alsof het flink zachter stond in vergelijking met 2009, maar dat kan uiteraard ook aan mij liggen.

 0
Avatar Tenrash
do 20 jan 2011 16:55

Tenrash poedel schreef:
ik baseer mij uit ervaring, ik werk in een danscafe, ik weet hoeveel 100 db is das een klein iets hoger dan gewoon luid praten... op een festival sta ik liever achteraan , achter de p.a op mijn gemakje te genieten van de muziek, als ze dat stiller gaan brengen, zal ik ook dichter moeten gaan staan...


Ik denk dat je de DB meter in je danscafé moet bijstellen.
rond de 65 is een normaal gesprek. alles boven de 95 is (mogelijk) schadelijk voor je oren.

Poppodium waar ik werk draait meestal maximaal rond de 100 DB, en dat is echt flink hard hoor.

 0
Avatar tbeest
vr 21 jan 2011 15:32

tbeest 60dB Normal conversation
85dB Beginning of hearing damage range, earplugs should be worn

In 2009 met Metallica op Rock Werchter moest ik m'n oordoppen in, achter op het veld, die boxen stonden daar best hard. In 2010 is me dat niet opgevallen.

 0
Avatar Guidovm
za 22 jan 2011 19:37

Guidovm Ja joh anders doe je het geluid gewoon ff naar beneden!

 0

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.