Btw-tarief op uitvoerende kunsten omlaag

Door SaskiaL op 27 april 2012 - 10:32 1 Het btw-tarief op uitvoerende kunsten wordt weer teruggebracht van 19 naar 6 procent. Dat staat in het begrotingsakkoord dat VVD en CDA gisteren sloten met GroenLinks, D66 en de Christenunie.

Eerder was dit al 6 procent, maar in het laatste regeerakkoord van VVD, CDA en PVV werd dit verhoogd naar het algemene tarief van 19 procent. Hier kwam toen vanuit alle hoeken fel protest op.

Zo besloten festivals als Lowlands, Awakenings en Into The Great Wide Open om eerder in de verkoop te gaan, om op die manier de btw-verhoging nog voor te zijn. Ook musicalproducent Joop van den Ende liet zich in de media fel uit over de bezuinigingen.

De terugdraaiing van de bezuiniging betekent dat de regering 48 miljoen euro misloopt, maar daarentegen wordt wel het hoge btw-tarief verhoogd van 19 procent naar 21 procent. Het hoge btw-tarief geldt voor zogenaamde luxe goederen en diensten, etenswaren en geneesmiddelen vallen hier bijvoorbeeld niet onder.

In tegenstelling tot andere maatregelen is de winst van 48 miljoen ook niet het geld wat het verschil had kunnen maken. Even ter vergelijking: de bankenbelasting wordt verdubbeld, waardoor de opbrengst toeneemt van 300 tot 600 miljoen euro.
In totaal wordt voor 1 miljard euro aan bezuinigingen uit de oorspronkelijke 18 miljard teruggedraaid. De 48 miljoen die wegvalt vormt dus maar 4,8 procent van het totaal aan bezuinigingen dat wordt teruggedraaid.

Door de belasting weer te verlagen worden de prijzen voor festivals, concerten, theater- en musicalproducties en andere culturele evenementen weer een stuk lager. Zo reageert Angela Groothuizen al op Twitter: " Wat zou het fijn zijn als de BTW voor kunsten weer 6 procent wordt. Pfft... ben ik net klaar met mijn toer met volle zalen en toch dik in de min" (@angelagroothuiz).

De plannen worden vandaag naar de Europese Commissie in Brussel gestuurd. Wanneer de maatregel wordt toegepast is helaas nog niet bekend.

Dit soort nieuws elke week in je mailbox?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief



keanenewss.jpg1

KEANE VOOR T IN THE PARKDe Britse band Keane is bevestigd voor T In The Park festival. De band zal...

debeschavingnewss.gif

WE WERE PROMISED JETPACKS VOOR DEBESCHAVING We Were Promised Jetpacks is bevestigd voor Festival deBeschaving. Dit...

REACTIES

geen avatar
vr 27 apr 2012 11:05

dikkie nou dan mojo eens laten zien dat ze ook aan de mensen denk door alle kaartje weer 13 % geodkoper te maken maar dat zie ik niet gebeuren.

 1
Avatar eerlijk?!
vr 27 apr 2012 11:27

eerlijk?! Haha ben idd benieuwd of de orginisatoren de brijs weer met 13% omlaag gaan doen vanaf 1 augustus? Dit truukje hebben ze 5 jaar gelden ook geflikt natuurlijk. Toen ging de BTW omlaag van destijds 18 naar 6% maar dat is uiteraard destijds nooit doorberekend in de prijs van toegangskaarten. Ook nu zal men dit wel nalaten of de prijs met 5% gaan verlagen of iets...

 1
geen avatar
vr 27 apr 2012 12:06

rockingbrill.. @ eerlijk: hoe kom je bij 1 augustus? Is dat ergens bekendgemaakt? zou mooi zijn :))

 1
geen avatar
vr 27 apr 2012 12:10

rockingbrill.. @ eerlijk: hoe kom je bij 1 augustus? Is dat ergens bekendgemaakt? zou mooi zijn :))

 -1
Avatar E-Clect-Eddy
vr 27 apr 2012 12:12

E-Clect-Eddy Ik zou niet te vroeg juichen, er komen nog verkiezingen en een nieuw kabinet kan dit weer in de ijskast zetten. Als het doorgaat zal het waarschijnlijk pas per 1 januari in gaan, ambtelijke molen draait niet zo snel. En zoals iemand al riep. Ze hoeven de korting niet (volledig) door te berekenen aan klant. Zeker als er nog andere bezuinigingen in de pijplijn kunnen zitten voor na 2013.

 -1
Avatar E-Clect-Eddy
vr 27 apr 2012 12:18

E-Clect-Eddy PS ik betaal liever meer voor concertkaartje dan hogere BTW want dat gaat me veel meer kosten. Op alles zit BTW en ook dan wordt ook dus het concertkaartje al duurder. Dan heb je dus twee drempels. Minder geld in je portemonee én duurder concertkaartje.

 -1
Avatar Ace2000
vr 27 apr 2012 12:37

Ace2000 Buiten PVV was er weinig steun voor het verhogen naar 19%, dus verwacht wel dat dit ook na de verkiezingen op 6% blijft.

Of ticketprijzen evenredig dalen blijft natuurlijk afwachten... .

 1
Avatar Marz667
vr 27 apr 2012 12:57

Marz667 E-Clect-Eddy schreef:
PS ik betaal liever meer voor concertkaartje dan hogere BTW want dat gaat me veel meer kosten. Op alles zit BTW en ook dan wordt ook dus het concertkaartje al duurder. Dan heb je dus twee drempels. Minder geld in je portemonee én duurder concertkaartje.

Ik denk niet dat je dat met elkaar moet gaan vergelijken. Die keuze is er denk ik nooit geweest. GroenLinks en D66 hebben dit voor elkaar kunnen krijgen en ik denk dat we, links-Nederland, daar allang blij mee moeten zijn.

 -1
geen avatar
vr 27 apr 2012 18:23

warrior Over BUITENlandse bands hoeft sowieso geen btw te worden afgedragen!!

 1
Avatar Infadel
za 28 apr 2012 14:23

Infadel rockingbrilliant schreef:
@ eerlijk: hoe kom je bij 1 augustus? Is dat ergens bekendgemaakt? zou mooi zijn :))


Het tarief gaat al per 1 juli a.s. terug naar 6% (mits 2de en 1ste Kamer ermee akkoord gaan!). Maar ik las in het NRC al dat veel zaaleigenaren de 13%-winst waarschijnlijk gewoon in hun eigen zak gaan steken.

 1

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.