Gevolgen BTW-verlaging onduidelijk

Door SaskiaL op 02 mei 2012 - 11:06 1 Onduidelijk blijft wat de gevolgen van de BTW-verlaging op uitvoerende kunsten zijn. Vorige week werd in het begrotingsakkoord de terugdraaiing van het BTW-tarief op uitvoerende kunsten gepresenteerd, maar onduidelijk is nu wanneer en hoe deze zijn intrede moet doen. De vraag blijft of de benodigde wetswijziging al voor 1 juli kan plaatsvinden en of het gereduceerde tarief dan ook geldt voor evenementen na 1 juli waarvan kaarten al eerder zijn verkocht.

Zo wordt er gedoeld op grote evenementen van Mojo Concerts als Lowlands, Coldplay en Lady Gaga. Bij elk het geval dat kaarten al zijn verkocht, maar pas ver na de eventuele invoering plaatsvinden. Minister van Financiën Jan Kees de Jager meldde vrijdagmiddag dat de verlaging van het BTW-tarief op podiumkunsten moet ingaan per 1 juli. "We willen eerst iets meer weten over de maatregelen", zo verklaart Mojo vandaag tegenover 3voor12.

De kans dat de BTW-verlaging überhaupt niet meer slaagt is zeer klein, aangezien het de Eerste Kamer was die nog zorgde voor uitstel van de tariefverhoging. Als het begrotingsakkoord wordt goedgekeurd door de Europese Commissie, moet de wetswijziging namelijk eerst nog door de Eerste en Tweede Kamer heen. De Tweede Kamer spreekt voor zich, aangezien een meerderheid het plan heeft samengesteld.

Voor 1 juni moet de Voorjaarsnota worden ingeleverd, waar de verlaging dan onderdeel van zou zijn. Aangezien een wetswijziging nodig is voor de terugdraaiing en deze niet 1, 2, 3 is gemaakt blijft het onzeker of dit nog voor juli mogelijk is.

Mysteryland speelde vorige week meteen in op het plan door de ticketprijzen voor aankomende editie te verlagen. Kaarten voor het festival gingen afgelopen zaterdag in de voorverkoop en waren met de BTW-verlaging acht euro goedkoper dan oorspronkelijk.

Altijd op de hoogte van al het festivalnieuws?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief



extremaourdoorbe

LINE-UP EXTREMA OUTDOOR BELGIË BEKENDDe line-up voor Extrema Outdoor België is bekend. Onder meer Kevin...

stadalspodiumnews.jpg

EERSTE NAMEN STAD ALS PODIUM 2012 BEKEND Op zaterdag 8 en zondag 9 september is het aan cultureel Haarlem om zich van...

REACTIES

Avatar eerlijk?!
wo 02 mei 2012 13:12

eerlijk?! Ben benieuwd wat MOJO gaat doen als het met terugwerkende kracht geld voor bovengenoemde evenementen.. Zal wel iets zijn dat het administratief teveel kost om klanten terug te betalen dus zullen het geld dat ze toch al extra vroegen (want de btw verhoging is altijd gewoon 1 op 1 doorberekend aan de concertbezoekers) gewoon in eigen zak steken. Mocht ik ongelijk hebben dan zal ik direct mijn excuse4s aanbieden voor deze posting... ;-)

 1
Avatar ClaudiaG
wo 02 mei 2012 13:26

ClaudiaG Als administratiekosten het probleem zouden zijn, zou bijvoorbeeld iedereen bij Lowlands een paar consumptiemunten kunnen krijgen ter compensatie, je moet toch in de rij staan en je kunt ze krijgen als je je bandje omkrijgt lijkt me.

 1
geen avatar
wo 02 mei 2012 19:50

zoutwater ClaudiaG schreef:
Als administratiekosten het probleem zouden zijn, zou bijvoorbeeld iedereen bij Lowlands een paar consumptiemunten kunnen krijgen ter compensatie, je moet toch in de rij staan en je kunt ze krijgen als je je bandje omkrijgt lijkt me.


Lijkt mij ook. Zo weet je ook zeker dat je de juiste personen compenseert, namelijk de bezoekers, in plaats van de zwarthandelaren die dat geld toch niet door zouden storten....

 1

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.