Jan Smeets voorspelt rook- en drankverbod op festivals

Door Marz667 op 10 juli 2012 - 10:57 1 'De festivalbelevenis zal de komende jaren drastisch veranderen. Binnen vijf jaar geldt een rookverbod op elk festival, dat staat buiten kijf. Ook alcohol zal aan banden gelegd worden.' Dat vertelde Pinkpop-organisator Jan Smeets tegen HLN toen ze hem op de wei in Roskilde tegen het lijf liepen.

Pinkpop zal beginnen met een rookvrije zone en na enkele jaren zal er een algemeen rookverbod gelden. 'Dat is ook wat de politici zullen eisen. Let op, dat zijn mensen waarvoor de burger heeft gestemd, dat zijn geen marsmannetjes. Vergeet ook niet dat tabak zoals we het nu kennen pas sinds de zestiende eeuw bestaat. De indianen rookten vroeger gewoon gras'.

De politici zullen in de nabije toekomst ook geen alcohol op festivals meer tolereren, zegt Smeets aan HLN. 'Maar daar wil ik me tegen verzetten. Dat je middels je polsbandje je leeftijd moet verantwoorden, daar heb ik geen probleem mee. Maar alcohol volledig bannen, is volgens mij niet haalbaar. Wat krijg je dan? Dat iedereen buiten het festivalterrein gaat drinken en stomdronken op het festival aankomt'.

Dit soort nieuws elke week in je mailbox?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief



infadels_news.jpg2

INFADELS EN MEER VOOR BRUIS FESTIVAL Infadels, Drive Like Maria en The Hickey Underworld zijn bevestigd voor...

geluidstopnews

GRONDIGE EVALUATIE GELUIDSOVERLAST 8BAHN AREA FESTIVAL Gemeente Ede gaat er nog eens goed over nadenken of het slim is nog eens een...

REACTIES

Avatar Chimey
di 10 jul 2012 11:10

Chimey En dan na een jaar zeiken dat de kaartverkoop tegen valt omdat alle rokers naar de buitenlandse festivals gaan. Drugs, sigaretten en drank horen op n popfestival, want een optreden van bijvoorbeeld een Moke of "...vul hier uw eigen matige bandnaam in..." moet wel een beetje uit te houden blijven.

 1
geen avatar
di 10 jul 2012 11:11

geert1 Laat Jan nu vooral de politici geen ideeën geven. Alle genotsmiddelen worden over het algemeen steeds meer aan banden gelegd, dus dat is geen nieuws. En waarom begint bij over indianen die gras roken? Hoe is dat een argument vóór of tegen wat dan ook? Dit is niet het eerste bericht waaruit blijkt dat het beoordelingsvermogen en de relevantie van Jan Smeets zwaar achteruit gaat.

 1
Avatar sebasmeer
di 10 jul 2012 11:30

sebasmeer Op Lowlands mag je al jaren niet roken in de tenten. Prima regeling en er is genoeg buiten-ruimte waar je gewoon mag roken wat je wil.

Maar op een openlucht-festival zoals Pinkpop (op die ene tent na) krijg je dit niet voor elkaar.

 1
Avatar SnarfLiono
di 10 jul 2012 11:47

SnarfLiono Die man was toch verbonden aan de zogenaamd progressieve PvdA? Ik voorspel een pensionering voor dhr. Smeets binnen nu en een jaar. Kan er eindelijk iemand Pinkpop gaan bestieren die wel een nachtprogramma regelt voor die paar mensen van boven de 18 die er ivm extreme betutteling nog willen komen ieder jaarn.

 0
Avatar Mikeylism
di 10 jul 2012 11:50

Mikeylism Ik voorspel een ondergang van Pinkpop als het zo doorgaat.

 1
Avatar evile
di 10 jul 2012 12:34

evile ik voorspel een Jan Smeets verbod.

 2
Avatar edje1320
di 10 jul 2012 13:22

edje1320 Dit geeft dus aan dat te lang een festival organiseren niet alleen tot kwaliteitsvermindering maar ook tot ernstige dementie, gedragsstoornissen en waandenkbeelden kan leiden.

 4
Avatar buddha84
di 10 jul 2012 13:44

buddha84 Het rrokverbod op festivals is Jan Smeets al 20/25 jaar mee bezig...(dr pap heeft het er vaak over gehad) dus gewoon oud nieuws... Dat ze deze meneer nog spreektijd geven via de media... :S

 2
Avatar SnarfLiono
di 10 jul 2012 14:42

SnarfLiono Ik neem dit ook de Belgische krant kwalijk, dit is namelijk sensatiezoeken, Smeets heeft buiten het Pinkpop seizoen om niks te zoeken in een krant, en nadat hij al rond Pinkpop een paar uitspraken gedaan heeft waaruit blijkt dat hij de realiteit volledig kwijt is moet zo'n krant niet nog een keer een interview willen als duidelijk wordt hoe labiel Smeets tegenwoordig is (zie je nou wel dat ik best wel geef om Opa Jan Smeets).

 -1
Avatar peaceman
di 10 jul 2012 19:12

peaceman Hij zegt toch niet dat dit zijn mening is?

 -1
Avatar Guidovm
di 10 jul 2012 19:29

Guidovm Dan vrees ik dan pp binnen 6 jaar niet meer bestaat! En ik ben een NIET roker!!!

 0
Avatar SnarfLiono
di 10 jul 2012 20:07

SnarfLiono Afgelopen weekend ben ik bij the Stone Roses in Manchester geweest, nog steeds staat daar de ouderwetsche rookwaren verkoopkar, en Gezopen (hoofdletter is hier zeker op z'n plaats) dat er werd!!! Als Smeets op Roskilde was, een maat van mij gaat daar jaarlijks heen en daar is het ook een en al drank en drugs, Smeets moet naar het bejaardentehuis maar als hij daar komt zullen wel binnen de kortste keren de jenever en de sigaartjes aan banden worden gelegd.

 1
Avatar edje1320
di 10 jul 2012 20:11

edje1320 Voor dhr. Smeets: Mijn kennismaking met de geneugten van alcohol en soft drugs was op Pinkpop. In 1978 om precies te zijn met als headliners Journey en Thin Lizzy.

Oh ja. Op 13 jarige leeftijd!

 1
Avatar Guidovm
di 10 jul 2012 20:11

Guidovm Nou de drank niet bij Smeets! Want volgens mij zit ie zelf iedere dag aan t bier als ik z'n verklaringen zo lees!
Als je dat nuchter ophoest verdiend ie een prijs!

 0
Avatar Guidovm
di 10 jul 2012 20:12

Guidovm Boekte hij nog maar bands als Thin Lizzy!!

 0
Avatar Freeburt
di 10 jul 2012 21:51

Freeburt en Journey....

 0
Avatar Maynard-J
wo 11 jul 2012 10:52

Maynard-J Ik was een paar weken terug op het Duitse Southside, en daar draagt 1 op de 3 een drankkarton aan de schouder vol cuba libre of iets anders met veel alcohol. En dat mag van de security dus gewoon, zolang er maar geen glas of blik mee het terrein op gaat. Gezellig hoor, al die aangeschoten/dronken Duitsers, behalve als je in het voorvak van The xx probeert te genieten van de muziek en aan de kletskoppen pal voor je drie keer moet vragen of het wat rustiger kan. Verder een prima festival hoor, maar wel een voorbeeld van hoe te veel alcohol voor de muziekliefhebbers (m.i. toch echt de belangrijkste doelgroep van een festival) de sfeer kan verkutten.

Van mij mag het zelf meenemen van alcohol naar een festivalterrein in Duitsland dus best verboden worden, maar wat willen de heren en dames politici in NL nog doen? Op LL en PP is het volgens mij prima geregeld: geen drinken mee het terrein op, geen bars in de tenten of voorvakken, kortom geen zatte idioten naast je als je voorin staat bij een van je favoriete bands en het even rustig aan wil doen. Fijn dat Smeets iig zegt zich te zullen verzetten tegen een alcoholverbod op festivals.

Maar die uitspraak over gras rokende Indianen is natuurlijk onvergeeflijk.

 -2
geen avatar
wo 11 jul 2012 11:34

2116 ik denk niet dat muziekliefhebbers de grootste doelgroep zijn. Natuurlijk moet je van muziek houden om naar een festival te gaan. Maar ik denk dat als er op het festival niet meer gerookt en gedronken mag worden dat er heel veel mensen thuis gaan blijven, dan kan de line-up nog zo goed zijn. Mensen willen kunnen doen en laten wat ze zelf willen. Meneer Smeets hoeft zich daar niet mee te bemoeien. Zijn festival is nu al veel te overdreven geregeld. Ik hoef echt geen 12 keer te horen dat ik moet uitkijken voor teken en genoeg moet drinken en me in moet smeren, het lijkt mijn moeder wel.

 0
geen avatar
wo 11 jul 2012 11:35

2116 ik denk niet dat muziekliefhebbers de grootste doelgroep zijn. Natuurlijk moet je van muziek houden om naar een festival te gaan. Maar ik denk dat als er op het festival niet meer gerookt en gedronken mag worden dat er heel veel mensen thuis gaan blijven, dan kan de line-up nog zo goed zijn. Mensen willen kunnen doen en laten wat ze zelf willen. Meneer Smeets hoeft zich daar niet mee te bemoeien. Zijn festival is nu al veel te overdreven geregeld. Ik hoef echt geen 12 keer te horen dat ik moet uitkijken voor teken en genoeg moet drinken en me in moet smeren, het lijkt mijn moeder wel.

 -1
Avatar Maynard-J
wo 11 jul 2012 14:48

Maynard-J Ik drink zelf ook op een festival, en dat moet daar ook kunnen. Je moet alleen niet de situatie krijgen die je in poppodia al te vaak hebt: dat mensen door een band heen staan te ouwehoeren alsof ze in de kroeg zijn. In het voorste gedeelte van een goed gevulde grote tent op een festival zal dat minder snel gebeuren omdat je daar op tijd klaar moet gaan staan met het beetje drinken dat je kan dragen na het laatste rondje bij de bar. Maar als iedereen een soort veldfles met sterke drank meeneemt krijg je wel kroegtaferelen en staan mensen te picknicken met liters alcohol terwijl er misschien over 2 uur een band speelt waarbij ze graag vooraan staan. Als zoiets wordt verboden in Duitsland zal je mij niet horen klagen.

 -1
geen avatar
vr 13 jul 2012 17:08

julioot @maynard-J

Whatever dude, jij bent blijkbaar het type persoon dat niet op een festival thuis hoord. Ik erger me juist aan de mensen die zich opstellen zoals jij. Waar haal je het in godsnaam vandaan dat op een veld met 60000 mensen, jij de rust moet krijgen om op jou manier van je bandje te kunnen genieten. Als je rust zoekt, en je voor een volle 100% op de muziek wil concentreren koop je maar een dvd en blijf je lekker thuis.

Een festival is een bijzonder sociale aangelegenheid. Enkele tien duizende mensen op een veel te klein terrein, met muren zo dik als tentzijl. Heb je simpelweg maar te nemen wat er om je heen gebeurd. Tenzij het gedrag gevaarlijk is of gepaart met agressie gaat heb je absoluut geen recht om in te breken op iemand anders plezier.

 0
Avatar SnarfLiono
za 14 jul 2012 17:14

SnarfLiono Mensen die geen werkwoorden kunnen vervoegen hebben geen recht van spreken wat mij betreft.

 3
geen avatar
ma 16 jul 2012 11:52

weetikveel17 die uitspraak deed hij vast onder invloed xD anders is er iets goed mis in zijn bovenkamer

 0
Avatar Delta
ma 16 jul 2012 15:22

Delta Guidovm schreef:
Nou de drank niet bij Smeets! Want volgens mij zit ie zelf iedere dag aan t bier als ik z'n verklaringen zo lees!
Als je dat nuchter ophoest verdiend ie een prijs!


Een prijs op zijn hoofd ja!

 0
Avatar jeroensiep
ma 16 jul 2012 23:51

jeroensiep Ik vond de mensen op Hurricane ook knap asociaal en totaal ongeïnteresseerd in de muziek die er komt, zal dan ook wel hetzelfde soort mensen zijn als op Southside. Op Rock Im Park in Duitsland waren dan juist weer gezellige mensen. In Nederland vind ik dat er teveel regels zijn en blijkbaar voor Jan Smeets juist niet genoeg, mede daarom en het verschrikkelijke publiek ga ik vrijwel alleen nog naar Belgische festivals. Ik ben net terug van Dour en daar is het gewoon massaal met zijn allen knallen en word er niet moeilijk gedaan over een paar drankjes of wat voor middelen je dan ook mee wil nemen. Alleen wapens zijn terecht verboden. Én dan nog het kraampje met drugsvoorlichting en steriele snuifbuisjes voor diegene die daar behoefte aan hebben, dat is tien keer beter dan het gewoon verbieden en negeren dat het alsnog gebeurd. Laat lekker iedereen zelf uitmaken wat ze wel of niet doen op een festival, de mensen onder invloed van andere middelen dan alcohol zijn over het algemeen minder asociaal dan de gemiddelde zuipschuit.

 0

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.