Lowlands onthult eerste namen literatuurprogramma, o.a. Knausgård en Dautzenberg

Karl Ove Knausgard
Lowlands onthult eerste namen literatuurprogramma, o.a. Knausgård en Dautzenberg
Door klaask op 22 mei 2014 - 11:49 1 Lowlands heeft de eerste literatuurnamen naar buiten gebracht. Op het programma staan onder meer Karl Ove Knausgård (foto), Anton Dautzenberg, Jan van Mersbergen, Tom Rachman en A.L. Snijders. Enkel namen noemen zou het programma geen recht doen, want er zijn allerlei cross-overs en interessante samenwerkingen. Zier daarom hieronder het hele persbericht.

De Noorse schrijver Karl Ove Knausgård (1968) scoorde al met zijn debuut (1998) een grote prijs, en werd internationaal een hype met zijn bijbelroman ‘Engelen Vallen langzaam’ (2004). Maar zijn echte claim to fame is de zesdelige, autobiografische romancyclus ‘Mijn Strijd’ (2009-2011), die om zijn eigenlijke titel ‘Min Kamp’ alom wenkbrauwen deed fronsen. Loos alarm, maar de toon was gezet. Sindsdien wordt hij tot de grootste Noorse schrijvers van deze tijd gerekend. Schrijfster Renske Jonkman, ooit winnaar van de Lowlands Blogwedstrijd, voelt hem voor ons aan de tand.

Elke eerste zondag van de maand barst het Amsterdamse café Tabac uit zijn voegen voor Sunday In The Village, een avond waarop muzikanten, dichters en schrijvers de rock & roll terugbrengen in de literatuur. Tijd voor een feestelijke Lowlandseditie, waarop het beste van de afgelopen drie jaar aan elkaar gekoppeld wordt. Als in: de beste dichter met de meest zinderende muzikant. Rina Mushonga met Anton Dauztenberg, Douwe Bob met Thomas Verbogt, dat werk. Presentatie: Thomas Verbogt en Alma Mathijsen.

Ter gelegenheid van de kersverse Nederlandse vertaling ‘Schurkenbloed’ draait de Yo-groep (muzikanten Jan van Doorn, Djurre de Haan en Tim Knol en schrijver Jan van Mersbergen) een spannend combiprogramma in elkaar, waarin aan de hand van korte boekfragmenten en daarbij passende countryliedjes het verhaal van deze klassieke Western-roman tot leven komt.

Waumans & Victoria’s Groot Internationaal Literair Variété Spektakel is een prikkelend programma met snelinterviews, voordrachten, kutrecensies, publieksparticipatie, bliksemsnelle quizzes, livemuziek van one-woman-showband Milena Haverkamp en meer vermakelijks. Met o.a. dichter F. Starik en Joost van Bellen.

Rappers zonder muziek en dichters zonder schroom komen samen tijdens WOORD! Rapper Sticks e.a. staan kaal en zonder beukende beats op het podium, zij aan zij met dichters Nyk de Vries (tevens gitarist van Meindert Talma & The Negroes) en Ellen Deckwitz (o.a. poetryslamkampioen 2009), eredivisionisten onder de Nederlandse literaire performers.

Riddim is een coproductie van Literair productiehuis Wintertuin en Theater- en dansproductiehuis Generale Oost. Jonge schrijvers en dichters schrijven nieuwe teksten op bestaande riddims. Op Lowlands zijn dat o.m. Dennis Gaens en Elfie Tromp. Choreografen, dansers en de deejays van Boomshakalak Soundsystem doen de rest en het resultaat is een dampende nacht waarin literatuur en muziek samensmelten in een feestzee van riddims en rhymes, lome en strakke dancehalltunes.

Wereldburger en Herald Tribune-redacteur Tom Rachman (Londen, 1974) sloeg glorieus toe met zijn bestsellerdebuut ‘De Onvolmaakten’ (‘The Imperfectionists’, 2010), waarvan de rechten wereldwijd verkocht werden en dat in twaalf talen vertaald is. Op Lowlands presenteert hij zijn nieuwe roman 'De Opkomst En Ondergang Van Grootmachten'.

Drie Heren van het Zeer Korte Verhaal zijn A.L. Snijders, Nyk de Vries en Joubert Pignon. Hun verhalen hebben behalve de beperkte lengte gemeen dat ze in een paar woorden een hele wereld oproepen.

Iris Hannema baarde opzien met haar reisboek ‘Miss Yellow Hair, Hello!’, met de ondertitel ‘Avonturen Van Een Ontembare Wereldreizigster’. En wat voor avonturen. Rauw, geestig en absurd. Op Lowlands geeft zij het publiek 7 redenen om onmiddellijk hun tentje in te pakken en naar Pakistan af te reizen.

Dit soort nieuws elke week in je mailbox?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief



ilse delange

HELDEN VAN VRIENDEN VAN AMSTEL ALKMAAR EN GRONINGEN...Over een paar weken is het tijd voor De Vrienden van Amstel Zingen Hun...

graspop 20147

MEGADETH ZEGT OPTREDEN GRASPOP EN TIVOLIVREDENBURG AF De Amerikaanse metalband Megadeth zal gedurende de aankomende editie van...

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.