Onderzoek smartphoneverslaving op Festival deBeschaving: 'meer plezier zonder telefoon'

deBeschaving 2016
Onderzoek smartphoneverslaving op Festival deBeschaving: 'meer plezier zonder telefoon'
Door ThomasS op 05 juli 2016 - 12:53 1 Afgelopen zaterdag 2 juli vond de 13e editie van Festival deBeschaving plaats in de Botanische Tuinen van Utrecht. Samen met de Universiteit Utrecht voerde deBeschaving op deze dag een grootschalig onderzoek uit naar smartphoneverslaving onder ruim 1000 festivalbezoekers. Een onderzoeksteam van de Universiteit Utrecht deed onderzoek naar ontwenningsverschijnselen en het verlangen naar de smartphone.

De opvallende onderzoeksresultaten werden vanochtend in het NPO Radio 1 journaal onthuld: Mensen die symptomen van smartphoneverslaving vertonen waren opvallend genoeg het meest bereid om aan het onderzoek mee te doen, de symptomen van smartphoneverslaving waren het sterkst bij vrouwen onder de 30 jaar.

Daarnaast kwam er nog een interessante bevinding aan het licht: Bezoekers die tijdens het festival hun telefoon niet konden gebruiken rapporteerden meer plezier en meer contact met onbekenden dan bezoekers die wel telefonisch bereikbaar waren.

Bij de ingang van het festivalterrein werden bezoekers gevraagd of ze bereid waren om drie uur lang offline te gaan. Er werd een vragenlijst ingevuld om te analyseren hoeveel symptomen van smartphoneverslaving iemand heeft. Vervolgens werd de telefoon afgeplakt met een sticker, die professioneel kon worden verwijderd bij een stand aan de ander kant van het festivalterrein. Het festivalbrede experiment dreigde even aan haar succes ten onder te gaan, doordat meer bezoekers dan verwacht bereid waren om offline te gaan en aan het onderzoek deel te nemen.

De eerste bevindingen van de metingen geven een aantal interessante inzichten: Festival deBeschaving wordt bezocht door bezoekers van alle leeftijden, maar bij vrouwen onder de 30 jaar werden meer symptomen van smartphoneverslaving geconstateerd dan bij andere groepen.

Met de verkregen data hopen de onderzoekers meer inzicht te krijgen in excessief smartphonegebruik. "Smartphoneverslaving wordt (nog) niet erkend als een psychische aandoening, er bestaat dus geen officiële diagnose. Daarom gebruiken we symptomen van andere gedragsverslaving zoals gameverslaving. Mensen geven aan dat ze nadelen ondervinden van het zoveel online zijn en herkennen zich in die symptomen, dus er is wel iets aan de hand", aldus hoofdonderzoeker Regina van den Eijnden.


Ga je net zo hard op festivals als wij?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief



takeroot

VIER NIEUWE NAMEN VOOR TAKEROOT 2016 (O.A. ADMIRAL...Zojuist heeft de organisatie van TakeRoot bevestigd dat er vier nieuwe...

Damaris Festival1

DAMARIS FESTIVAL 2016 GAAT NIET DOOR NA... Een vervelend bericht voor de bezoekers en de organisatie van het Damaris...

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.