Ga met Podium/Festivalinfo mee terug door 2007

Door Marz667 op 21 december 2007 - 18:02 1 Net als vorig jaar zullen we met Podium/Festivalinfo terug gaan door het afgelopen muziekjaar. Welke bands (en festivals) lieten het afweten en welke andere verrassingen bood 2007?

Kanye West last begrijpelijk zijn concert af (zijn moeder overlijdt), idol Boris blaast zijn theatertoer af, Green Lizard schort alle activiteiten op en ook de geplande concerten van onder andere: Arcade Fire, Shakira, Stevie Ann, Wolfmother, Celtic Woman, London After Midnight, Beatsteaks, The Red Jumpsuit Apparatus, Dismember, Modest Mouse, Enter Shikari, Bloc Party, Beatsteaks, Meat Loaf, Beth Hart en Excess Of Evil worden afgelast.


Uiteraard kwamen ook Babyshambles en Amy Winehouse (Housewine?) meerdere keren niet opdagen en besloot Dj Tiësto toch maar één keer het Gelredome in Arnhem aan te doen. Tevens was er even angst rond headliner Tool, maar de band kwam (gelukkig) gewoon naar Pukkelpop en Lowlands. Na zoveel afzeggen kwam er uiteraard grote ergernis bij de (gedupeerde) bezoekers, waar wij makkelijk op konden inspelen met onze geslaagde 1 april grap.

Verder kwamen een aantal festivals helaas ten einde, door een tegenvallende 2006-editie kampte RockWeekend met een te groot financieel tekort. Hierdoor was de organisatie genoodzaakt na acht mooie jaren (voorlopig?) het doek te laten vallen.
Ook waren er artiesten die festivals afzegden, zo kwam Mika niet meer naar Rock Werchter (wel naar Vorst Nationaal). Velvet Revolver niet op Graspop en liet Machine Head wegens autoproblemen Fields Of Rock afweten. Zangeres Kate Nash kwam niet meer naar Festival deBeschaving en Wâldrock gaat uiteindelijk wel ‘gewoon’ door. Ook de tweede (en laatste?) editie van Powerfest verliep niet soepel; lage kaartverkoop en een afzeggende headliner. Het festival Dance Valley ging terug naar slechts één dag terwijl het ZXZW Festival zich uitbreidde naar één volle week.


Beter nieuws waren de vele uitverkochten concerten dit jaar. De hele tour van het Zeeuwse Bløf was uitverkocht en meerdere malen kreeg de Editors (mede dankzij hun 5-sterren album An End Has A Start) hetzelfde bordje boven de deur. Door de snelle kaartverkoop kregen onder andere Bruce Springsteen, 30 Seconds To Mars en Genesis extra kaarten en Underworld, Crowded House, The Police, Ilse DeLange, Nelly Furtado en Loreena McKennitt een extra concert. Festivals deden het tevens goed en het Noorderslag weekend was voor de jaarwisseling al uitverkocht, ook de vele London Calling edities verkochten vertrouwd uit – wat zelfs resulteert tot een Schotse versie, extra dagen en locaties. Tevens waren voor Pinkpop, Rock Werchter, Glastonbury Festival (binnen drie uur), Defqon 1, Lowlands, Roskilde, Sziget, Summer Darkness geen kaarten meer te krijgen. Ook was er een recordopkomst voor Dour en 5 Days Off! en waren tevens het Duiste Rock am Ring en Wacken Open Air 'ausverkauft'!

In 2007 werden tevens nieuwe zalen geboren en andere afgesloten. Zo ging Baroeg maarliefst drie maanden dicht, ging het erg slecht met de Melkweg, stapte het tweekoppig bestuur van Azijnfabriek op en zal De Goudvishal voorlopig niet meer opengaan.


Opvallend waren natuurlijk ook alle concerten in het Westerpark te Amsterdam. Niemand minder dan Björk, Groove Armada, Scissor Sisters, Peter Gabriel, John Legend, James Morrison en Keane gaven hier dit jaar een openluchtconcert. Een nieuwe festival als MTV: The City Is Ours! zagen we verschijnen, Summer Darkness kreeg een winter editie en Pinkpop een classic editie. Ook kregen veel festival een MySpace of britpop thema of erg veel regen; onder andere Dour, Pinkpop en Roskilde werden onder geregend..


Veel festivals zien we tevens naar een nieuwe lokatie gaan. De Uitmarkt verplaatst zich naar het Oostelijk Havengebied en Arrow Rock en Fields Of Rock verplaatsen zich naar het ‘Lowlands terrein’ in Biddinghuizen. Ook opvallend waren Pinkpop met haar mobiele kaartjes, de gratis (band)condooms op Rock Werchter, de overgang op Dommelsch en nieuwe zaalnaam voor de 013 en Games In Concert op Lowlands. Vrij spraakmakend was ook het openlijke excuses van de Effenaar voor de tegenvallende Audio Bullys show. Tevens bleken oordopjes bij popconcerten (gelukkig) steeds normaler. Andere leuke nieuwe gebeurtenissen waren (zijn) Battles, Uffie, Enter Shikari, Pendulum en Mika in 2007. Laatst genoemde had met zijn nummer 'Grace Kelly' één van de grootste hits te pakken dit jaar.


Dit jaar was tevens het jaar van de comebacks: The Police, Spice Girls, Take That, Dolly Dots, Smashing Pumpkins, Led Zeppelin, The Who, Rage Against The Machine, The Scene en break-ups: Luie Hond, Simply Red, BZN en vallen The Gathering, Opgezwolle en Bonde do Rolê uitelkaar.. en wanneer eindelijk eens The Rolling Stones!? Onder opvallende optredens kunnen we Linkin Park en Lostprophets rekenen, die haalde eindelijk wél Pinkpop. Tevens viel Pearl Jam op, ze durfde de festivals weer aan (o.a. Rock Werchter en Hurricane)! De grote zalen trokken vol voor onder andere Justin Timberlake, George Michael, The Red Hot Chili Peppers, Lionel Richie, Gwen Stefani, Rush, Enrique Iglesias, UB40, Cliff Richard en meerdere keren voor de Toppers. Tevens deed Paul de Leeuw het erg goed met zijn Symphonica in Rosso en vult Guus Meeuwis meerdere malen het Philips Stadion!

Kijkend naar 2008 blijkt dit jaar tevens veel nieuws, leuks en verrassendst te bieden. Zo wordt Pinkpop 'voor het eerst' niet in het Pinkster weekend gehouden - maar de classic editie wel. Komen Celine Dion, Bon Jovi en Bruce Springsteen naar Nederland en zullen Doe Maar en Kane onafhankelijk de Kuip in Rotterdam (proberen te) vullen. Hopelijk staan er hiernaast nog veel leuke extra's te wachten, voor Podium/Festivalinfo in elk geval wel!

Dit soort nieuws elke week in je mailbox?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief



Graspop 200666

GRASPOP: IRON MAIDEN, JUDAS PRIEST EN MEER!Na lang wachten maakt het Belgische Graspop Metal Meeting eindelijk zijn...

Pukkelpop 200819

DATUM PUKKELPOP BEKEND Voor de mensen die graag naar Lowlands en Pukkelpop willen, zullen weer een...

REACTIES

Avatar Soeperman87
vr 21 dec 2007 18:26

Soeperman87 Leuk overzicht! Heb me ook dit jaar weer muzikaal kunnen vermaken, hoewel het qua super concerten en releases vrij mager was gesteld als je het mij vraagt...

 0
Avatar BasP
vr 21 dec 2007 19:09

Wrong Patronaat en Mezz gingen in 2007 aan de Dommelsch (net als 013) en hebben tegenwoordig ook een Dommelsch Zaal! :-) Mooi overzicht! 2007 was een top jaar!

 0
geen avatar
vr 21 dec 2007 19:27

jochem Patronaat was al een tijdje aan de dommelsch volgens mij :P

 0
Avatar BasP
vr 21 dec 2007 20:10

Wrong Oeps je hebt gelijk, Patronaat al sinds het nieuwe gebouw. :)

 0
Avatar eisenherz
vr 21 dec 2007 20:34

eisenherz Jullie weten hopelijk zelf ook dat the gathering niet uit elkaar is? De zangeres is er uit weg maar ze zijn op zoek naar een plaatsvervanger dus de band is niet uit elkaar.

 0
Avatar BasP
vr 21 dec 2007 21:16

Wrong Er wordt bedoeld dat er iemand uit de band is gegaan, net als bij Opgezwolle bijvoorbeeld. :) En Anneke was toch wel de frontvrouw van The Gathering..

 0
Avatar eisenherz
vr 21 dec 2007 22:13

eisenherz o sorrij, ik las het weer is verkeerd.

 0
Avatar niesl2
za 22 dec 2007 19:27

niesl2 leuk overzicht, leuk muzikaal jaartje :)

 -1
Avatar arjan0910
zo 23 dec 2007 23:16

arjan0910 goed geschreven overzicht allen hb ik niet alles gelezen :P .|..

 0
Avatar JasperVanVugt
ma 24 dec 2007 11:13

Jazza Wrong schreef:
Er wordt bedoeld dat er iemand uit de band is gegaan, net als bij Opgezwolle bijvoorbeeld.


Delic is niet uit de band, Delic houdt gewoon een sabbatical. Dat is toch wezenlijk iets anders.

 0
Avatar Tabbueno
ma 24 dec 2007 13:39

Tabbueno Ik heb erg genoten van The Police, Genesis, Groezrock en Rock am Ring.
Wie weet komend jaar ook naar een festival in NL... Fields Of Rock of misschien wel Pinkpop?!

 0
Avatar HugoB
vr 28 dec 2007 14:00

HugoB mooi overzicht ja, maar waar komt toch in hemelsnaam de drang van de journalistiek/media vandaan om altijd maar weer een sneer naar de stones te geven over stoppen. Ik begrijp dat het slechts een mening is, maar het begint steeds meer op met elkaar mee lullen te lijken. Mijns inziens verdient het niets dan respect als je na langer dan 40 jaar nog platen maakt en daarna nog de energie vindt om over de wereld te touren. Liefde voor muziek moet dan de drijfveer zijn en dat is te prijzen. En er is nog steeds markt voor, zo blijkt...

 0
Avatar jeroensiep
vr 13 dec 2013 16:10

jeroensiep Prachtig Werchter jaar kan ik me nog goed herinneren. Billy Talent opende, Amy Winehouse kwam daadwerkelijk opdagen en op de eerste dag stonden Muse en Björk al op het programma. Enter Shikari veraste iedereen door op de vroege ochtend de Main Stage plat te spelen. Bands als Kaiser Chiefs, Bloc Party, The Killers, Arctic Monkeys stonden toen nog overdag op het programma en Damien Rice kreeg de Marquee in extase. Grootheden als Pearl Jam en Metallica kwamen daarbij en Keane stond nota bene als headliner geprogrammeerd. En op Dour begon mijn favoriete band op mijn verjaardag te spelen. :)

 0

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.