Monster of Rock 1991 en de weg naar vrijheid

Rotting Christ metal sfeer
Monster of Rock 1991 en de weg naar vrijheid
Door RobZ op 31 mei 2022 - 13:22 1 De Berlijnse muur viel in november 1989. Kort daarna viel de Sovjet-Unie uit elkaar. De officiële opheffing was in december 1991, toen Gorbatsjov aftrad als de leider van de Sovjet-Unie. In hetzelfde jaar gebeurde iets geheel onverwachts, namelijk één van de grootste rockconcerten ter wereld werd gehouden in Moscow. Meer dan 1.60 miljoen mensen kwamen bij elkaar voor de Monster of Rock Tushino in 1991. Wat gelijk staat aan de populatie van Amsterdam en Rotterdam bij elkaar. Hoewel er gevechten ontstonden tussen het publiek en de politie, is er niemand overleden op die dag.

Het was een groots feest waar iedereen euforisch was over de verandering in de Sovjet-Unie en de vrijheid die eraan stond te komen. Voor de eerste keer kon de bevolking van de Sovjet-Unie bij elkaar komen en genieten van een concert. Iedereen was blij en gelukkig. Het is wellicht lastig om in te beelden wat er door het hoofd van die mensen ging. Een gevoel van vrijheid na al die jaren van onderdrukking. Een vergelijkbare ervaring kan worden gevonden tijdens het spelen van book-of-ra.nl, een gevoel van vrijheid, spanning en verlossing.

In het gevolg van dit artikel kun je meer lezen over hoe deze dag tot stand is gekomen en waarom dit één van de meest belangrijke concerten ter wereld is. Maar laten we beginnen met een korte geschiedenis over het Monster of Rock festival.

Geschiedenis over Monster of Rock
Monster of Rock was een jaarlijks festival dat werd gehouden over de hele wereld. Het begon allemaal in 1980 in Donington, Engeland met optredens van Judas Priest, Scorpions en Rainbow. Het evenement werd georganiseerd door Paul Loasby en Maurice Jones. Ze wouden een dag-festival houden die volledig in het thema stond van Hard Rock en Heavy Metal. Loasby was destijds verantwoordelijke voor de Britse tour van Rainbow. Verder kende hij de eigenaar van het racecircuit in Donington, wat een relatief onbekende regio was voor concerten. Samen met Maurice Jonen, gebruikte ze hun netwerk om het eerste Monster of Rock festival te organiseren. Het was een relatief groot succes. Er kwamen in totaal 35.000 fans naar het evenement. Over de jaren heen, groeide het publiek snel naar meer 100.000 bezoekers per jaar. Het laatste festival in Engeland was in 2006 en het laatste internationale festival was in 2016 in Duitsland.

De weg naar Monster of Rock 1991
Het eerste internationale concert werd gehouden in West-Duitsland in 1983. Het was een periode waarin Duitsland nog was gescheiden tussen het democratische westen en de communistische oosten. Het was duidelijk dat de organisatoren van Monster of Rock niet bang waren om evenementen te organiseren in politiekgevoelige landen.

Tussen 1989 en 1991 was het al duidelijk de Sovjet-Unie aan het uiteenvallen was. Er werd vaker gesproken over meer vrijheid en invloed van westerse landen. Zo kwam er een plan om een groots festival te organiseren in Moskou. Er waren verwachtingen voor The Rolling Stones, U2 en Bob Dylan. Maar dit liep allemaal uit op niets.

Tegelijkertijd waren Boris Zosimov en Eduard Ratnikov bezig met het organiseren van een rockconcert in Moskou. Via een Amerikaanse diplomaat kwamen ze in contact met de organisatoren van de Monster of Rock. Deze diplomaat was bekend bij Boris Yeltsin, de eerste president van Rusland. In 1991 waren er al plannen gemaakt om Europese tour te houden, uiteindelijk was de locatie Moskou toegevoegd als “een cadeau voor de jongeren in de Sovjet-Unie”. Het festival was namelijk gratis en iedereen was welkom.

Nadat Zosimov de goedkeuring kreeg van de regionale leider van Moskou, begonnen de voorbereidingen voor het festival. Er werd besloten om het festival te houden op het Tushino vliegveld. Het bood alle ruimte die nodig was om het festival te huishouden, maar de nodige infrastructuur en faciliteiten was afwezig. Alles moest vanaf het begin worden geregeld, zoals de elektriciteit, het podium, visum voor artiesten et cetera. Zosimov en Ratnikov waren zelf verantwoordelijke om dit allemaal te regelen, maar ze moesten zich houden aan de eisen die waren gestelde door de communistische partij. Hiervoor ontvingen ze wel hulp van de Amerikanen. Er werden zelfs mariniers gebruikt om het podium te bouwen.

Het festival begon met een concert van Pantera, een Amerikaanse Heavy Metal band dat door veel Sovjets werd ervaren als te agressief. Tijdens het optreden braken er gevechten uit tussen het publiek en de militaire politie. Zosimov kwam op het podium en vroeg het publiek om kalm te blijven, anders zou het festival worden afgeblazen. Tegen de tijd dat Metallica op het podium kwam, waren de meeste gevechten al gestopt. Het was duidelijk dat niemand de hoofdshow wilde missen. Hier een quote van James Hetfield, zanger van Metallica, over dat optreden:
“Down at the front there, there were guys in uniforms, it was police, military, same thing, you know. So they’re standing there in their uniforms, and after like three or four songs, they’re like, ‘Fuck this!’ And they took off their stuff, and they’re out there headbanging and having a good time.” ("Daar vooraan stonden kerels in uniformen, politie, militairen, hetzelfde, weet je. Dus ze stonden daar in hun uniformen, en na ongeveer drie of vier nummers, hadden ze zoiets van, 'Fuck dit!' En ze trokken hun spullen uit, en ze stonden daar te headbangen en hadden een goede tijd.")



Waarom dit festival zo belangrijk was
Monster of Rock Tushino 1991 wordt door muziekliefhebbers, heavy metal fans en historici gezien als één van de belangrijkste evenementen in de geschiedenis. Na jaren van scheiding tussen Westerse landen en de Sovjet-Unie, leek de wereld voor de eerste keer bij elkaar te komen. Krik Lee Hammett, de Gitarist van Metallica, had dit daarover te zeggen:
“When we went out there, the crowd was so into it, which was great. It was like playing for our regular western audience” ("Toen we naar buiten gingen, zat het publiek er helemaal in, wat geweldig was. Het was alsof we voor ons gewone westernpubliek speelden.")

Nog nooit eerder was er zo’n groot concert gehouden als Monster of Rock Tushino in 1991. Er waren maar liefst 1.60 miljoen mensen aanwezig. Hoewel er gevechten uitbraken aan het begin van het concert, is het nog steeds indrukwekkend dat er niemand is overleden tijdens de optredens. De militaire politie begon zelfs te genieten toen Metallica op het podium kwam. Het is een teken dat mensen bij elkaar kunnen komen voor muziek. Hieronder is een clip van Metallica waar ze Creeping Death uitvoeren tijdens de Monster of Rock Tushino 1991:


Ga je net zo hard op festivals als wij?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief



Vestrock news

LAST MINUTE WINACTIE: WIN 3X2 ZONDAGTICKETS VOOR...Aanstaand weekend vindt Vestrock plaats! Onder meer Antoon, Frenna, Suzan...

Rock Herk

FESTIVALPROGRAMMA ROCK HERK COMPLEET MET O.A. DANKO... Rock Herk wordt op 15 en 16 juli 2022 gehouden aan de sportterreinen...

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.