Popsector schaart zich collectief achter NPP

Door Jazza op 04 juli 2003 - 11:55 De Nederlandse popsector schaart zich collectief achter het Nederlands Popmuziek Plan (NPP). Deze subsidieregeling voor Nederlandse popmuzikanten en DJ's wordt momenteel uitgevoerd door het Nationaal Pop Instituut, maar dreigt vanaf 2005 te verdwijnen.

Het jaarlijkse budget van ruim 900.000 euro gaat dan op in het Fonds voor Podiumprogrammering en Marketing (FPPM). Via het Nederlands Popmuziek Plan worden nu ruim 2000 optredens per jaar gesubsidieerd. Het Fonds voor Podiumprogrammering en Marketing ondersteunt alleen speciale projecten op de podia en is vooralsnog zo ingericht dat popmusici en DJ's niet uit de voeten kunnen met de criteria, de termijnen en de aanvullende voorwaarden.

Opheffing van het Nederlands Popmuziek Plan betekent feitelijk opheffing van de overheidssteun aan de popmuzieksector in Nederland.

Vele direct betrokkenen binnen de Nederlandse popmuzieksector beseffen dit inmiddels ook. Zij hebben daarom het Nationaal Pop Instituut gevraagd een manifest op te stellen voor behoud van het Nederlands Popmuziek Plan.

Vrijwel alle belangrijke poppodia, vele festivals (o.a. Holland Festival, Dancevalley, Lowlands, Metropolis en Noorderslag), provinciale popkoepels, boekings- en managementkantoren, organisaties als de Grote Prijs van Nederland, Conamus, BV Pop en de NVPI, platenmaatschappijen en de popmuziekmedia (o.a. OOR, Music Maker, VPRO, Jan Douwe Kroeske), hebben het manifest ondertekend. Maar natuurlijk ook de groep waar het uiteindelijk allemaal om draait: de popmuzikanten. Acts als De Dijk, Kane, Eddy de Clerq, Joost van Bellen, Van Dik Hout, Beef!, Within Temptation, Di-Rect en Krezip steunen het manifest. Opvallend zijn bovendien de reacties van artiesten en bands die, gezien hun succes en bekendheid, nooit gebruik hebben hoeven maken van deze subsidieregeling, zoals Golden Earring, BZN en Hennie Vrienten.Dour 2003 logo

DOUR PROGRAMMA-WIJZIGINGEN + WEDSTRIJDHet DOUR FESTIVAL staat alweer bijna voor de deur. Er zijn een aantal...

Nada Surf Hoofd

VEEL FESTIVAL (FOTO)VERSLAGEN ONLINE Het festivalseizoen is nu echt losgebarsten. Veel nieuwe (foto)verslagen op...

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.