Pukkelpop-geluid ver boven de wettelijke norm

Door Marz667 op 22 augustus 2009 - 14:22 1 Er moet een nieuwe wet komen op geluidsoverlast. Op Pukkelpop spelen alle bands ver boven de wettelijke norm. Tenminste als je hun decibels realistisch meet. Dit is te lezen in De Standaard, een Vlaams dagblad.

Volgens Pukkelpop-organisator Chokri Mahassine is het aantal decibels op zijn festival streng gelimiteerd. Dat klopt min of meer. Festivals mogen tot 100 decibel produceren, wat een uitzondering is op een koninklijk besluit van 1977 dat de grens voor elektrisch versterkte muziek op 90 decibel legt.

Donderdag mat De Standaard met een decibelmeter een aantal bands op. Gemeten naar de huidige wettelijke normen bleven de meeste bands tussen 98 en 105 decibel. Dat bevestigt wetenschappelijk onderzoek dat de UGent de voorbije jaren en zelfs maanden uitvoerde op Vlaamse festivals.

Maar de wetgeving is verouderd, zegt ook professor Bart Vinck van de UGent. Ze meet geluid op binnen de 'spraakzone', dat wil zeggen tussen 250 en 8.000 Hertz. Daardoor worden lage tonen, die we niet gebruiken in ons spreekregister, niet meegeteld. Die tonen situeren zich tussen 20 en 100 Hertz.

Een meting die er de lage tonen bijneemt, is veel realistischer, omdat eigentijdse popmuziek veel meer en beter de bastonen kan opnemen en weergeven dan in de jaren zeventig. Wetenschappelijk onderzoek gaf tot dusver enkel cijfers weer die binnen de wet klopten, en de lage registers dus buitensloot.

Realistisch gemeten ziet het decibelplaatje op Pukkelpop er heel anders uit. De meeste groepen spelen tussen 110 en 125 decibel aan. Sommige bands (Deftones, My Bloody Valentine) haalden donderdagavond pieken van 128 decibel, wat overeenkomt met het lawaai van twee straaljagers.

Een dergelijke meting toont aan dat de geluidsproblematiek, die de afgelopen maanden steeds meer weerklank krijgt, niet enkel voor het gehoor gevaar oplevert. De trillingen van de lage tonen vormen een bedreiging voor het cardiovasculair systeem van elke bezoeker, meent Vinck.

Tegelijk hebben uitgerekend die bastonen, die bij uitstek opduiken in dj-muziek, een grote aantrekkingskracht op de bezoekers. Tot dusver wilden beschermende acties, onder meer door het uitdelen van oordopjes, de jongeren vooral bewust maken van het gevaar. Men ziet geluidsoverlast nog te veel in functie van de omgeving, en niet van de mensen', aldus professor Vinck.


Them Crooked Vultures6

THEM CROOKED VULTURES INDERDAAD NAAR BIDDINGHUIZENSupergroep Them Crooked Vultures zal, zoals de geruchten al deden...

Friesland-Vlag.jpg32

LOWLANDS NEEMT STOK FRIESE VLAG IN BESLAG De stok van de opvallende grote Friese vlag, die al jarenlang op allerlei...

REACTIES

Avatar bertil
za 22 aug 2009 16:38

bertil Allemaal een paar oordoppen mee, dan kun je toch genieten van alle trillingen :D

 0
Avatar kosterlijk
za 22 aug 2009 17:17

kosterlijk Precies, geweldig die dingen. En trouwens, wat verwacht je met een band als MBV die normaliter gewoon PA's opblazen...

 0
Avatar Charlotte208
zo 23 aug 2009 15:12

Charlotte208 Ik heb er geen last van gehad:D

 0
Avatar AMBULANT
zo 23 aug 2009 16:11

AMBULANT Die twee straaljagers vlogen er anders ook (vliegbasis vlakbij :)

 0
Avatar Paddo
zo 23 aug 2009 19:01

Paddo MBV was inderdaad te hard om aan te horen, sjezus!

 0
Avatar E-Clect-Eddy
zo 23 aug 2009 22:53

E-Clect-Eddy twee straaljagers? mij hebben ze wijs gemaakt dat een 140db gelijk staat aan het lawaai op 1 meter naast een turbine van een 747. Twee straaljager....? Op welke afstand, hoogte dan? Das het probleem van geluid. 160 dB is niets, als je er maar ver genoeg van afstaat. 90 dB erg hard als je naast de speaker staat. Op sommige delen van het terrein was het geluid afgrijzelijk maar gek genoeg dichter bij veel minder hard en minder schel.

 0
Avatar SDonkey
ma 24 aug 2009 11:31

SDonkey dat het geluidbeter is als je verder naar voren gaat, dat is niet zo gek, ze moeten al die speakers ergens op richten, en als je voorbij dat punt bent...

 0

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.