Ga met Podium/Festivalinfo mee terug door 2009

Door Marz667 op 26 december 2009 - 10:26 1 2009 was meer dan een Belgisch meisje met sterrentatoeages en een Nederlands meisje met een zeilboot. Meer dan de Mexicaanse griep, de economische-crisis en een Suzuki Swift op Koninginnedag. Met Festivalinfo gaan we opnieuw terug door het jaar, net als we in 2008, 2007 en 2006 deden.

Het Belgische Nailpin stopt er (voorlopig) mee, Johan gaat uit elkaar, Silkstone gooit de handdoek in de ring, Gorefest houdt het voor gezien en ook de band van festivalseizoen 2008 stopt. Leaf. De punkers van Heideroosjes houden een pauze en ook After Forever bleek minder ‘forever’ dan ze hadden gedacht. Dat stoppen niet altijd het einde is bewezen Limp Bizkit, My Bloody Valentine, The Cranberries, 2 Unlimited, Skunk Anansie, De Kast en natuurlijk de wederopstanding van Alice In Chains. Verder was het vooral het jaar van nieuwe bandleden zoeken via een televisieprogramma, Di-rect en K3 deden het. Maar ook de superformaties vielen op en bands als Chickenfoot, Monsters Of Folk, Them Crooked Vultures en The Dead Weathers deden allen Nederland aan. En ook Nederlandse groepen als De Staat, Roosbeef, Drive Like Maria, Kyteman’s Hiphop Orchestra en The Death Letters wisten veel indruk te maken in 2009.

Faith No More kwam naar Europa – en dat zal de stagediver op Pukkelpop nooit vergeten. Misschien moeten we stagediven maar gewoon aan Pearl Jam-frontman Eddy Vedder overlaten? Ook kwam de Dalai Lama en zagen we Nine Inch Nails voor het laatst. Hiphop-zangeres Lauryn Hill had al haar optredens in Europa afgezegd, ze kampte met gezondheidsproblemen. En de organisatie van Lowlands meldde dat Fall Out Boy toch niet kwam. De band was gevraagd om als Blink 182-aanhang mee te gaan op tour. Ook werd de kans dat de Britse synthpopband Depeche Mode naar Pinkpop zouden komen steeds kleiner. Doordat zanger Dave Gahan destijds in New York in een ziekenhuis lag ging het inderdaad niet door. Gelukkig had organisator Jan Smeets de band Krezip ondertussen onder een sneltoets.

Dit jaar kwam er weer geen Fields Of Rock en tevens geen Arrow Rock Festival, maar gelukkig werden de langharige muziekliefhebbers alsnog in de watten gelegd. De heren van Metallica gingen met Sonisphere door Europa en Nederland kreeg de primeur. De festivalgeboorte in Nijmegen bleek een tweeling en de stad kreeg nog een nieuw festival. Zo werd de debuuteditie van FortaRock gehouden in Park Brakkenstein. En dit kan nog wel eens uitgroeien tot een flink festival, zeker wanneer het wordt ontdekt door het metalminnende Duitse publiek. In het eerste weekend van juli stond Sensation voor de tiende achtereenvolgende keer in de Amsterdam ArenA. Een mijlpaal die gevierd werd met twee uitbundige avonden. Slechter nieuws was er voor het Tilburgse festival ZXZW, deze had besloten om na vier edities een naamswijziging door te voeren. En boven alle verwachtingen (Wacken zelf noemde het 'Wahnsin!') was Wacken voor de jaarwisseling al uitverkocht.

Nederlands jongste festival Into The Great Wide Open werd gehouden in Vlieland. In de zomer werd in Amsterdam voor de eerste keer het Raw Rhythm Festival georganiseerd en hiphop-festival Appelsap keerde na twee jaar afwezigheid terug in het Oosterpark. En wegens financiële redenen vond dit jaar het goedbezochte festival Reggae Sundance niet plaats. Het muziekfestival Picnic In The Park, dat dit jaar op 21 juli zou plaatsvinden in het Zuiderpark Den Haag, was afgelast. Dat had organisator The Entertainment Group bekend gemaakt, die zelf ook niet het einde van 2009 wist te halen. Het LoveDance Festival, dat 18 juli voor het eerst plaats zou hebben gevonden, ging niet door. Dat maakten de organisatoren bekend met 'de kaartverkoop viel zo tegen, dat we het evenement niet door kunnen laten gaan'. En voor iedere scholier die het niet voor elkaar had weten te krijgen om voor zijn eindexamens te slagen, organiseerde VanKatoen jaarlijks het Zakkersfestival. Maar helaas hadden de heren besloten om in 2009 geen editie van het festival te organiseren. Ook sloeg het populaire deBeschaving een editie over.

Een jaar geleden moest muziekwinkel Boudisque al de deuren sluiten in de Amsterdam, dit jaar werd ook Boudisque Utrecht gesloten. Gelukkig kwam er een nieuwe locatie, dit bij de oude Vredenburg. En over de oude Vredenburg gesproken, popzaal Tivoli is alweer uit de onderhandelingen van Het Muziekpaleis gestapt. Wel is er een grote kans op een nieuwe locatie voor de Lintfabriek, werd er een nieuw pand geopend voor Metropool, kwam de oplevering van het Alkmaarse Vorstin in december en werd de grote verbouwing van Het Bolwerk in Sneek afgerond. En Lakei is de nieuwe naam van het Helmondse poppodium Plato. Ook werd bekend dat de oplevering van de Ziggo Dome enkele maanden vertraagd is, de initiatiefnemer rekent nu op medio 2011. En in december 2009 werd De Graanbeurs in Breda verkocht. De nieuwe eigenaar (Ruud Bruins) gaat hier onder meer concerten organiseren.

Niet de Dam, maar het Museumplein is voortaan de plaats waar Amsterdam oud en nieuw viert. Wat kunnen we verder verwachten in de toekomst? Volgens de planning komt K’s Choice op alle grote festivals in 2010. En gaat Rock Werchter mogelijk naar een andere, grotere wei. Ook feliciteren we Graspop met hun vijftiende verjaardag en wordt muziekwebsite ROAR E-Zine alweer tien jaar en ook 5 Days Off wordt tien. Bospop wordt alweer dertig, LiveXS Popmagazine wordt vijftien en Pukkelpop wordt vijfentwintig. Maar ook Kunstbende, Moulin Blues en Klomppop hebben een jubileum editie. Ook Festivalinfo is jarig, zustersite Podiuminfo wordt namelijk alweer vijf in 2010. Minder positief is dat onze collega’s van webzine Cut-Up op zwart zullen gaan.

Laten we hopen dat de geldproblemen in 2010 zijn opgelost en dat de festivals weer kunnen schitteren als voorheen. Het jaar 2009 zal in de boeken gaan als één met veel annuleringen en weinig grote tours. Opvallend was dat hierdoor de Nederlandse muziekscene veel meer aandacht kreeg, maar kunnen al onze debuterende bands het ook overleven in 2010? (tekst: Marcel Kamphuis, illustratie: Sander Kloppenburg)Rio Rock3

NIEUWE NAMEN VOOR RIO ROCKVoor het festival Rio Rock, gehouden in België zijn nieuwe namen bevestigd....

kerstman3

FIJNE KERSTDAGEN NAMENS FESTIVALINFO De tentjes zijn weer voor een klein jaar naar de zolder verhuisd, de foto’s...

REACTIES

Avatar chantalvaneck
za 26 dec 2009 12:51

chantalvaneck Amen.

 0
Avatar Irish
za 26 dec 2009 13:00

Irish Ja jammer was dat van Nine Inch Nails. Wel gaaf optreden dat wel

 0
Avatar Mammon
za 26 dec 2009 13:23

Mammon het laatste optreden ja? kgeloof dat ze in the USA doorgaan en dan hopelijk weer een keer Europa aan gaan doen.

 0
Avatar Bartpeterpan
za 26 dec 2009 15:13

Bartpeterpan Je vergeet de goede "nieuwe" ondergewaardeerde talenten zoals The Bony King Of Nowhere, Moss en Anne Soldaat!
Voor de rest zeker een leuk informatief stuk :)

 0
Avatar sander15
za 26 dec 2009 15:40

sander15 ze kunnen natuurlijk niet alles noemen, zo mis ik ook bijvoorbeeld dat The Boss op pinkpop stond, en dat mag natuurlijk wel bijzonder genoemd worden...

maar we kunnen zelf toch aanvullen wat we missen ?

 0
Avatar Roelove!
za 26 dec 2009 19:15

Roelove! "en wordt muziekwebsite ROAR E-Zine alweer tien jaar"

Wiens site was dat ook alweer? ;-) Reclame! :o

 0
Avatar Marz667
za 26 dec 2009 20:28

Marz667 Roelove! schreef:
Reclame! :o

Dat valt wel mee hoor Roelof :) Ik werk al sinds 2003 met veel liefde voor Festivalinfo (!!!) en doe daarnaast ook dingen voor LiveXS, 5 Days Off en Kunstbende, die inderdaad ook worden genoemd in het overzicht. Bijna alle Festivalinfo-medewerkers werken bij festivals, radiozenders, boekingskantoren en/of andere media, we blijven immers muziekliefhebbers! Maar iedereen schrijft de nieuwsberichten op Festivalinfo zo objectief mogelijk :) Wel hebben we natuurlijk vaak leuke primeurtjes op de website omdat iedereen zo goed geïnformeerd is en de oren altijd openhoudt :)

 0
Avatar sabineironmaiden
za 26 dec 2009 20:31

sabineironma.. sander15 schreef:
ze kunnen natuurlijk niet alles noemen, zo mis ik ook bijvoorbeeld dat The Boss op pinkpop stond, en dat mag natuurlijk wel bijzonder genoemd worden...

maar we kunnen zelf toch aanvullen wat we missen ?


helemaal mee eens,
dat bruce op pinkpop stond was toch wel
een van de hoogtepunten van het jaar, toch?

 0
Avatar Marz667
za 26 dec 2009 20:48

marz667 sabineironmaiden schreef:
sander15 schreef:
ze kunnen natuurlijk niet alles noemen, zo mis ik ook bijvoorbeeld dat The Boss op pinkpop stond, en dat mag natuurlijk wel bijzonder genoemd worden...

maar we kunnen zelf toch aanvullen wat we missen ?


helemaal mee eens,
dat bruce op pinkpop stond was toch wel
een van de hoogtepunten van het jaar, toch?
Bruce Springsteen is inderdaad een geweldig grote artiest, maar het optreden was niet erg exclusief toch voor 2009? Hij stond in 2008, 2007, 2006, 2005, 2003, 2002 etc ook al meerdere keren in Nederland :)

 0
Avatar Chimey
zo 27 dec 2009 18:23

Chimey Vette tekening!

Roosbeef en Them Crooked Vultures neem ik aan:)

 0
Avatar DeSand
zo 27 dec 2009 19:41

DeSand Chimey schreef:
Vette tekening!

Roosbeef en Them Crooked Vultures neem ik aan:)
Dankje en heb je goed gezien! :)

 0
Avatar JasperVanVugt
zo 27 dec 2009 21:03

Jazza Leuk gedaan Marcel!

 0
Avatar maus91
zo 27 dec 2009 23:07

maus91 En waar is de break-up van Oasis :o?
Voor de rest wel netjes.

 0
Avatar last_soldier
ma 28 dec 2009 13:36

last_soldier Ik hoor het Eddie Vedder nog zeggen in 1996 in de RAI tegen de vrouw met een shirt aan met daarop "Eddy fuck me."
"Well, first you gotta spell my name right. Sexual harassment..."

Oftewel Eddie met ie dus...

 0
geen avatar
za 02 jan 2010 12:11

xNicol1991 En waar is de break-up van Krezip??
Toch wel jammer dat dat er niet tussenstaat..

 0

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.