RECENSIE: Egeria - As Night Falls

Egeria
2020-01-20 Met Egeria hebben we er in Nederland weer een nieuwe symfonische metalband, of female fronted metalband, zo u wilt, bijgekregen. De band is opgericht eind 2013 en bestaat uit Nicole de Ruiter op zang, Maurice Schepers op gitaar, Max Vijgen op toetsen en Joris Janssen op bas. Omdat de band nog geen drummer heeft zijn de drums ingespeeld door Matthijs Quaars die ook de gehele productie heeft gedaan.

Wat kunnen we nog vertellen over symfonische metal? Dat elke symfonische band met een zangeres wel haar invloeden haalt bij Within Temptation, Epica, Nightwish en nog wat bekende namen. Een gegeven dat onmiskenbaar van toepassing is op As Night Falls, de eerste EP van Egeria. Het artwork, het bandlogo en de titel van de EP plaatsen de band, zonder ook maar een noot gehoord te hebben al direct in de symfonische metalhoek. We hebben het allemaal al vele malen gezien en gehoord. Maar dat neemt niet weg dat Egeria zeker haar kwaliteiten heeft. Vooral openingssong ‘A Night At The Mansion’ is gelijk een topper in het genre. Lekker vlot tempo, mooi gitaarwerk, klassieke koortjes en de welluidende sopraan van Nicole de Ruiter, het zorgt er voor dat we gelijk rechtop gaan zitten.

De vier tracks die volgen zijn iets minder pakkend, maar altijd nog de moeite waard. Zo bevat het epische hart van de EP met de titel ‘The Rise Of The Fallen Queen’ zo nu en dan wat aparte folky zanglijnen, afgewisseld met gesproken stukken en zware symfonische gedeelten. Het ballad-achtige ‘Shattered Mirrors’ is in aanzet een prachtige track, maar omdat De Ruiter hier net niet zuiver klinkt en wel heel veel in het hoog blijft hangen, irriteert het soms een beetje. Het zijn zo van die schoonheidsfoutjes van een band die nog wat aan het zoeken is naar eigen vorm en geluid, maar As Night Falls zou zomaar de aanzet kunnen zijn tot een mooie carrière.
Recensent:Jan Didden Artiest:Egeria Label:Eigen Beheer
Cover The Curse of Millhaven - Thresholds

The Curse of Millhaven - ThresholdsWie The Curse Of Milhaven zegt, zal veelal in dezelfde adem Nick Cave...

Cover A Bear Called Panda - A Bear Called Panda

A Bear Called Panda - A Bear Called Panda A Bear Called Panda is een Belgische band uit het Limburgse Hasselt. De...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT