RECENSIE: Douglas Dare - Milkteeth

Douglas Dare
2020-07-06 Milkteeth is het derde album van de Engelse singer-songwriter Douglas Dare. Op het nieuwe album begeleidt Dare zichzelf op piano, gitaar, synthesizer en autoharp. De trompet en flugelhorn zijn van Daniel Cano en de (spaarzame) percussie en programming van producer Mike Lindsay (Tunng).
Douglas Dare is verantwoordelijk voor alle songs en teksten op het elf tracks tellende album. Het androgyne stemgeluid van Dare neigt op Milkteeth naar het breekbare geluid van Antony Hegarty en soms naar een ingetogen versie van Rufus Wainwright.

Het centrale thema op Milkteeth is Dare’s jeugd op een boerderij op het platteland van Dorset: ”Mother’s in the kitchen washing plates, father’s with the animals and sure to be late” en meer van dat soort beeldend taalgebruik. ‘Red Arrows’ is een mooi klein folkliedje: ”Where do you take me Mama? Where do we go tonight?”.

De nursery rhyme ‘Heavenly Bodies’ sluit hier naadloos op aan. Over de melodie, die veel weg heeft van ‘Altijd Is Kortjakje Ziek’ zingt Dare zijn onzekerheid en het ontbreken van ouderlijke erkenning van zich af: ”Open up my mouth to scream, are my parents proud of me? Mother, father can I lie between your bodies tonight?”. Je voelt letterlijk de pijn van de jonge Dare. De flugelhorn op het instrumentale naspel (‘The Piano Room’) zorgt voor de juiste melancholieke sfeer.

De ouderlijke erkenning krijgt Dare alsnog in ‘Wherever You Are’ waarop hij zijn ex-geliefde toezingt: ”You were my best friend, knew all of my secrets,….,My mother loved you like one of her own”.
Op ‘The Playground’ verlangt Dare letterlijk terug naar zijn kindertijd: ”Can I be a child again?”. Maar soms heeft Dare behoefte om aan de beklemmende sfeer van het ouderlijke huis te ontsnappen, zoals op ‘Silly Games’: ”Mother’s in the kitchen drying tears, father’s on the outside and won’t come near, brother, cousin, they rule the land, grandma, grandpa won’t understand, that I see you and I love our silly games”.

Douglas Dare klinkt op Milkteeth als je beste vriend die zijn diepste geheimen aan je toevertrouwd. Met zijn breekbare stemgeluid en zijn persoonlijke teksten tilt Douglas Dare Milkteeth naar eenzame hoogte.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Douglas Dare Label:Erased Tapes Records / Konkurrent
Cover The Men (USA) - Mercy

The Men (USA) - MercyDe mannen van The Men flikken het weer. Een plaat maken die het nodige...

Cover Drama - Dance Without Me

Drama - Dance Without Me Liefdesverdriet biedt een hoop muzikanten inspiratie. Zo ook het uit Chicago...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT